TZB

FIRESTOP – systémové řešení izolace a protipožární ochrany vzduchotechnického potrubí

Systém je založen na mimořádné teplotní odolnosti minerální kamenné vlny Knauf Insulation. Přináší ucelené řešení protipožární izolace vzduchotechnického potrubí, včetně možnosti izolace potrubí pro odvod tepla a kouře.
Součástí prakticky všech staveb, ve kterých se může vyskytovat velké množství lidí, jsou vzduchotechnické rozvody. Ty zajišťují rozvod tepla a vzduchu v moderních kancelářských budovách, nákupních centrech, divadlech, kinech, sportovních nebo výrobních halách apod. Pro zajištění požární bezpečnosti budov je zpravidla vhodné kombinovat aktivní a pasivní systémy a prvky přispívající k požární bezpečnosti budov. Správné řešení vzduchotechnického potrubí je důležitým prvkem pasivní požární bezpečnosti staveb. Vzduchotechnické potrubí by mělo být řešeno tak, aby minimalizovalo přenos tepla a kouře do jiných částí budovy. Obdobně musí být řešeny prostupy vzduchovodního potrubí přes požárně dělicí konstrukce.
Knauf Insulation je jedním z nejvýznamnějších výrobců a dodavatelů tepelných a protipožárních izolací a systémů z minerální vlny v České a Slovenské republice. Vyrábí a dodává širokou škálu výrobků určených pro použití v oblasti TZB a průmyslových zařízení. Systém FIRESTOP je logickou součástí nabídky izolací pro vzduchotechnická potrubí, pomáhá zabránit šíření požáru mezi jednotlivými požárními úseky nebo může sloužit na odsávání tepla a kouře z místa požáru.
 
Výhody systémového řešení FIRESTOP:
– Řešení tři v jednom; protipožární, tepelná a akustická ochrana. Struktura nehořlavé minerální vlny vždy účinně chrání před ztrátami tepla a šířením hluku.
– Vysoká úroveň požární ochrany.
– Ucelený systém s kompletní dodávkou příslušenství.
– Jednoduché zpracování a snadná montáž.
– Izolace v jedné vrstvě, doplněná o požární ucpávky v místech prostupu požárně dělicí stěnou.
– Cenově výhodný systém.
 
Systém izolace vzduchotechnických potrubí slouží pro zabránění šíření požáru potrubím (nebo jeho prostupem) z jednoho požárního úseku do druhého. Požární odolnost je deklarována v závislosti na typu a prostorové orientaci potrubí v rozsahu EI 30 až EI 180 minut.
Systém
Tvar potrubí
Orientace potrubí
Požární odolnost
Firestop multi VZT EI 180 SQ
EI 180
Firestop multi VZT EI 120 SQ
EI 120
Firestop multi VZT EI 90 SQ
↔↨
EI 90
Firestop EI 60 SQ
↔↨
EI 60
Firestop EI 45 SQ
↔↨
EI 45
Firestop EI 30 SQ
↔↨
EI 30
Firestop EI 90 CY
↔↨
EI 90
Firestop EI 60 CY
↔↨
EI 60
Firestop EI 30 CY
↔↨
EI 30
 
Vzduchotechnické potrubí určené na odvod tepla a kouře plní, kromě primární funkce rozvodu vzduchu a tepla, také v případě požáru zabezpečení odvodu tepla a kouře mimo budovu. Za tímto účelem je systém osazen speciálními ventilátory. Potrubí pro odvod tepla a kouře je namáhané vysokými teplotami a kouřem nejen z vnější, ale také z vnitřní strany. Požární odolnost je deklarována v závislosti na orientaci potrubí.
Systém
Tvar potrubí
Orientace potrubí
Požární odolnost
Firestop multi OTK EI 45 SQ
EI 45
Firestop multi OTK EI 30 SQ
↔↨
EI 30
 

podle podkladů společnosti Knauf Insulation