TZB

Projektování poplachových zabezpečovacích a tísňových systémů 2. Požadavky technických norem na projektovou dokumentaci

Projektová dokumentace poplachových zabezpečovacích a tísňových systémů (PZTS) musí být zpracována v souladu s požadavky právních a technických předpisů s ohledem na její profesní začlenění mezi slaboproudé systémy. V první části článku byly popsány požadavky na obsah a rozsah projektové dokumentace stanovené vyhláškou č. 499/2006 Sb., o dokumentaci staveb. Cílem druhé části je pojednat o základních požadavcích na projektovou dokumentaci PZTS, a to z hlediska úpravy dané problematiky v relevantních technických normách, resp. technicko-normalizačních informacích, které blíže konkretizují obsah a rozsah dokumentace PZTS.

První část najdete zde.

Oblast požadavků na projektovou dokumentaci PZTS upravují zejména technické normy, resp. technicko-normalizační informace:
ČSN CLC/TS 50131-7. Poplachové systémy – Poplachové zabezpečovací a tísňové systémy – Část 7: Pokyny pro aplikace [1],
TNI 33 4591-1. Poplachové systémy – Poplachové zabezpečovací a tísňové systémy – Část 1: Návrh systému PZTS – Komentář k ČSN CLC/TS 50131-7:2011 [2].

Tyto technické předpisy stanovují rozsah a obsah projektové dokumentace PZTS, a to v následujícím členění:
– systémový návrh (není standardní PD, jde o studii),
– dokumentace pro ohlášení stavby (DOS)
– dokumentace pro provádění stavby (DPS),
– dokumentace pro výběr dodavatele (DVD),
– dokumentace skutečného provedení stavby (DSPS),
– realizační dokumentace (RDS).

Uvedená obsahová náplň ve srovnání s obsahem stanoveným ve vyhlášce č. 499/2006 Sb., o dokumentaci staveb, představuje konkrétnější vymezení jednotlivých bodů projektové dokumentace s ohledem na specifika PZTS.

Tabulka 1: Obsah projektové dokumentace PZTS [2] [3]

Systémový návrh
Systémový návrh (označovaný také jako Návrh skladby systému) představuje dokument, který je zpracováván v úvodní fázi zřizování PZTS [1]. Tento dokument není typickou projektovou dokumentací a slouží v rámci nabídkového řízení k upřesnění rozpočtu dodávky a jako podklad k jednání se zákazníkem. V další fázi představuje podklad pro zpracování projektové dokumentace. Návrh skladby systému odpovídá příslušnému stupni zabezpečení, stanovenému na základě bezpečnostního posouzení. Návrh skladby systému je možné (po dohodě smluvních stran) v průběhu zřizování PZTS upravovat, např. v průběhu zpracování projektové dokumentace nebo při montáži. Tento dokument obsahuje:
– údaje o klientovi,
– údaje o střežených objektech (název, adresa objektů, popis – např. typ konstrukce, počet podlaží, účel využití objektu, např. prodejna, továrna, byt atd.),
– stupeň zabezpečení – stupeň navrženého PZTS (1–4), včetně jednotlivých subsystémů,
– třída okolního prostředí (požadavky na třídu prostředí I. až IV pro jednotlivé komponenty, resp. skupiny komponentů),
– seznam materiálu (přehled zařízení) – seznam typů zařízení, rozmístění všech zařízení (slovně nebo ve schematické podobě), stanovení předpokládaného pokrytí detektory pohybu (z hlediska technického je tato část jedna z nejdůležitějších),
– konfigurace systému (podrobné informace o hlavních funkcích systému, postupy pro uvádění do jednotlivých stavů střežení/klid, údaje pro programování okruhů),
– hlášení poplachu – popis způsobu ohlašování poplachu (lokální, autonomní, dálkový),
– legislativa – údaje o shodě prvků systému PZTS s požadavky právních předpisů,
– normy – údaje o shodě prvků systému nebo celého PZTS s požadavky příslušných technických norem,
– certifikace – podrobnosti prohlášení o certifikaci komponent nebo celého PZTS,
– zásah – popis plánované odezvy na aktivaci poplachu nebo poruchy, např. bezpečnostní agentura, policie, držitele klíčů od objektu, zásahové služby, servisní organizace atd.,
– údržba a opravy – doporučení pro pravidelnou údržbu PZTS, podrobností o četnosti a obsahu servisních prohlídek, údaje o servisní firmě nebo středisku atd. [1].

Projektová dokumentace pro ohlášení stavby a projektová dokumentace pro provádění stavby
S ohledem na typ dokumentace (DOS – Dokumentace pro ohlášení stavby, DPS – Dokumentace pro provádění stavby) jsou patrné rozdíly v obsahu s tím, že se tento postupně rozšiřuje a jednotlivé body jsou postupně blíže specifikovány. Tabulka 1 prezentuje obsah projektové dokumentace PZTS v případě zpracování DOS a podrobnější DPS.

Tabulka 2: Doporučené značení prvků PZTS [5], upravil Valouch 2019

Dokumentace pro výběr dodavatele
Dokumentace pro výběr dodavatele se zpracovává pro potřeby vyhledání dodavatele stavby (dodávku a montáž PZTS). Rozsah dokumentace je určen rozhodnutím objednatele. Nezbytnou součástí této dokumentace je výkaz výměr, který zabezpečí dodavatelům stejné výchozí podmínky pro zpracování nabídky [1]. Výkaz výměr obsahuje seznam všech komponent navrhovaného systému a přehled veškerých činností souvisejících s jeho realizací, a to bez uvedení cen. Jedná se např. o následující činnosti:
– technická příprava,
– zpracováno projektové dokumentace,
– autorský dozor projektanta,
– projektová dokumentace skutečného provedení,
– montáž systému,
– oživení systému, odzkoušení a nastavení zařízení,
– zaškolení obsluhy,
– zkušební provoz,
– výchozí revize,
– zpracování protokolu o funkční zkoušce,
– stavební přípomoc,
– spolupráce s ostatními profesemi na stavbě,
– ostatní režie (doprava, přesun materiálů, zdvihací technika),
– ekologická likvidace odpadu.

Dokumentace skutečného provedení stavby 
Dokumentace skutečného provedení stavby musí zahrnovat veškeré změny PZTS vzniklé během provádění stavby (instalace systému) oproti původní projektové dokumentaci. Podstatné je zejména zakreslení lokace všech prvků systému a změny ve vedení kabeláže. Tato dokumentace je určena pro následný provoz, údržbu, kontroly, revize, servis a provedení funkčních zkoušek. U instalací PZTS menšího rozsahu, kde nebyla zpracována standardní projektová dokumentace (stupeň zabezpečení 1 a 2), postačí pouze aktualizace původního schématu (náčrtu) – zjednodušená dokumentace [1], [2]. U ostatních staveb se v praxi jedná o aktualizovanou projektovou dokumentaci typu DOS, DSP, DPS.

Realizační dokumentace 
Technická norma ČSN CLC/TS 50131-7 popisuje stručně požadavky na realizační dokumentaci. Tato dokumentace se vyhotovuje s ohledem na složitost systému, má být v souladu s návrhem skladby systému a musí odpovídat všem skutečnostem a podmínkám zjištěným při technickém posouzení. RDS obsahuje veškeré detaily, např. přesné umístění všech komponent, přesný přehled naprogramování systému, stanovení relevantních časů (např. příchodový, odchodový, aktivace výstražného zařízení), detailní výkaz výměr včetně konkrétní specifikace kabelů [1]. Dokumentace pro realizaci stavby je zpracována pro potřeby konkrétního dodavatele s ohledem na řešení stavby, použité technologie a postupy.

Forma zpracování projektové dokumentace PZTS
Výše uvedené části článku řešily problematiku obsahu projektové dokumentace. Vedle této oblasti existují i požadavky na formu zpracování tohoto typu technické dokumentace (např. použití značek, popisů komponentů, označování schémat atd.).

Podobu schematických značek a použití zkratek pro komponenty PZTS v rámci zpracování výkresové dokumentace prezentuje předpis TNI 33 4591-1. Poplachové systémy – Poplachové zabezpečovací a tísňové systémy – Část 1: Návrh systému PZTS – Komentář k ČSN CLC/TS 50131–7:2011 [2] v příloze A. Schematické značky jsou standardní součástí knihoven SW produktů pro tvorbu výkresové dokumentace v oblasti elektrotechnických instalací.

Tabulka 2 prezentuje doporučený systém označování prvků PZTS v projektové dokumentaci. Současné platné technické normy v oblasti PZTS tuto oblast neřeší, proto uvedené označení vychází z posledního doporučení, které bylo uvedeno v prvním vydání TNI 334591-1:2005 [5]. Uvedené označení prvků je určeno pro orientaci montážních a servisních pracovníků v celkovém zapojení PZTS. Projektant využije označení v rámci zpracování projektové dokumentace např. pro vytváření přehledu použitých komponent a také následně při rozšiřování nebo rekonstrukci PZTS.

Tabulka 3: Standardní obsah projektové dokumentace PZTS [6], upravil Valouch 2019

Závěr
V rámci zpracování projektové dokumentace poplachových zabezpečovacích a tísňových systémů je nutno vycházet z požadavků právních předpisů, zejména zákona č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu a požadavků vyhlášky č. 499/2006 Sb., o dokumentaci staveb. Požadavky na rozsah a obsah projektové dokumentace PZTS jsou ve srovnání s uvedenými právními předpisy dále konkretizovány v technických předpisech. Norma ČSN CLC/TS 50131-7 uvádí požadavky na dokumentaci PZTS (Návrh skladby sytému, realizační dokumentace, výkaz výměr a DSPS). TNI 334591-1 upravuje požadavky na dokumentaci PZTS – dokumentace pro ohlášení stavby, dokumentace pro provádění stavby, dokumentace pro výběr dodavatele, dokumentace skutečného provedení stavby a dále uvádí podobu schematických značek a použití zkratek pro komponenty PZTS.

Požadavky technických předpisů na projektovou dokumentaci PZTS jsou v souladu s požadavky právních předpisů na projektovou dokumentaci v oblasti slaboproudých systémů. Odchylky se týkají např. doporučení norem nezpracovávat pro potřebu ohlášení staveb (stavebního řízení) výkresovou část projektové dokumentace PZTS nebo rozdílu v označování jednotlivých částí PD (technické předpisy: technická zpráva, výkresová část, doklady, právní předpisy: technická zpráva, výkresová část, seznam strojů a zařízení).

Na základě informací o projektové dokumentaci je možno stručně prezentovat standardní obsah projektové dokumentace PZTS. Obsah projektové dokumentace PZTS a členění této dokumentace odpovídá obecným zvyklostem projektování v elektrotechnickém oboru. Standardní projektová dokumentace PZTS se tedy člení na písemnou část, výkresovou dokumentaci a přílohy. Písemná část je tvořena technickou zprávou vycházející z návrhu systému (systémový návrh, ideový projekt, studie). Výkresová dokumentace PZTS slouží především pro montážní firmy při instalaci systému a rovněž pro účely servisu, revize, prohlídek a případných změn či rozšiřování systému.

Technické předpisy stanovují rovněž požadavky na projektanty PZTS. Stěžejním je požadavek, který stanovuje, že projektovou dokumentaci PZTS mohou zpracovávat fyzické nebo právnické osoby, které mají koncesovanou živnost Poskytování technických služeb k ochraně majetku a osob (v souladu s ustanovením zákona č. 455/1991 Sb., o živnostenském podnikání a nařízení vlády č. 278/2008 Sb., o obsahových náplních jednotlivých živností.)

JAN VALOUCH

Literatura:
1) ČSN CLC/TS 50131-7. Poplachové systémy – Poplachové zabezpečovací a tísňové systémy – Část 7: Pokyny pro aplikace. Praha: Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví, 2011. 44 s.
2) TNI 33 4591-1. Poplachové systémy – Poplachové zabezpečovací a tísňové systémy – Část 1: Návrh systému PZTS- Komentář k ČSN CLC/TS 50131-7:2011. Praha: Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví, 2012. 16 s.
3) VALOUCH, Jan. Legislativa – Požadavky na projekty poplachových zabezpečovacích systémů. Security magazín. 2012, č. 1, Praha: Security Media, s. 4–7. ISSN 1210-8273.
4) VALOUCH, Jan. Bezpečnostní technologie, systémy a management. 1. vyd. Luděk LUKÁŠ. Zlín: VeRBuM, 2011. ISBN 978-80-87500-05-07. Legislativní rámec projektování zabezpečovacích systémů, s. 171–183.
5) TNI 33 4591-1. Komentář k ČSN CLC/TS 50131-7 – Část 1: Návrh EZS:2005. Praha: Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví, 2005. 24 s.
6) KŘEČEK Stanislav. Příručka zabezpečovací techniky. Vydání 3. Blatná: Cricetus, 2006. ISBN 80-902938-2-4. 314 s.

Ing. Jan Valouch, Ph.D., (*1971)
je absolventem Vojenské akademie v Brně, obor speciální komunikační systémy. Doktorské studium absolvoval na Univerzitě obrany a disertační práci na téma Návrh pracoviště elektromagnetické kompatibility zaměřené na testování a vývoj vojenské techniky obhájil v roce 2007. Po dobu působení v Armádě České republiky (1993–2009) pracoval na funkcích spojených především s oblastí telekomunikací. V současné době pracuje na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně jako ředitel Ústavu bezpečnostního inženýrství. Ve své vědeckovýzkumné, publikační a pedagogické činnosti se zabývá problematikou elektromagnetické kompatibility a projektování poplachových systémů.