Zajímavá stavba

Bydlení u golfu

YIT Stavo přidává ke svým projektům zdravého bydlení ve finském stylu další: KOTI Green Motol. Čtyři nízkoenergetické bytové domy tvořící uzavřený areál mají doslova za zády jedno z nejstarších českých golfových hřišť Golf Club Praha.

Okolní přírodní park Košíře-Motol zajišťuje každodenní kontakt s přírodou. Výstavbu 134 bytů podle náročných severských standardů developer zahájil na začátku tohoto roku. Projekt by měl být hotov na konci roku 2015.

KOTI Green Motol je určen především těm, kteří chtějí bydlet v přírodě a současně v kontaktu s městem. „Již samotným slovem Green v názvu projektu jsme chtěli zdůraznit ojedinělost lokality. Domy vyrostou u golfového hřiště, doslova na dohled jedné z jeho jamek. V místě zcela obklopeném zelení, nerušeném žádnou jinou rezidenční zástavbou. Přitom spojení do centra je výborné a za nákupy a zábavou to majitelé budou mít maximálně 10 minut,“ popisuje Vladimír Dvořák, jednatel a výkonný ředitel YIT Stavo. Projekt se nachází na Plzeňské ulici poblíž hotelu Golf přímo u golfového hřiště. Ze všech stran je obklopen přírodním parkem Košíře-Motol. Rozsáhlé zelené plochy dávají nepřeberné možnosti k odpočinku i sportovnímu vyžití. Kromě zmiňovaného golfu je možné se věnovat také běhu, jízdě na kole, procházkám, in-line bruslení nebo koupání v Motolských rybnících.

Nové bydlení s finskými prvky
Jako všechny projekty společnosti YIT bude i KOTI Green Motol stavěn podle náročných severských standardů a jeho architektura bude inspirována finským vzorem. Ani v tomto projektu nebude chybět charakteristický prvek YIT: některé z bytů budou totiž vybaveny saunou. Celý nízkoenergetický projekt (s průkazem energetické náročnosti třídy B) je koncipován jako uzavřený areál, který majitelům zaručí soukromí a bezpečí. Vnitroblok bude tvořit klidová zóna s parkem a dětským hřištěm. Domy budou mít pět nadzemních podlaží, to poslední bude ustupující s velkými terasami. 166 garážových stání bude skryto ve dvou podzemních podlažích. Bytové jednotky v dispozicích 1+kk až 5+kk se vedle vysokých standardů vybavení budou vyznačovat velkými okny s nízkými parapety, která zajistí dostatek světla. Některé budou mít i rohová okna. K většině bytů náleží balkon, předzahrádka nebo terasa.

„Některé balkony budou dokonce zasklené, jako stvořené pro zimní zahradu. To je typicky finský prvek, který přenášíme do Česka. Finové své balkony často využívají jako další plnohodnotnou místnost a obkládají si je dřevem, aby se cítili co nejblíže přírodě. Chtějí tím ještě více zútulnit prostředí svého domova, kde pak mohou v klidu relaxovat,“ říká Vladimír Dvořák a dodává: „Ve Finsku je umístění rezidenčního areálu do zeleně velmi časté. Abychom podtrhli zelený charakter tohoto elegantního projektu, bude zeleň z vnitrobloku přirozeně přecházet v původní lesopark.“ Prodej nových bytů, který YIT Stavo zajišťuje prostřednictvím vlastního prodejního oddělení YIT Point, byl již zahájen.

KOTI Green Motol
I přes umístění KOTI Green Motol v přírodní lokalitě je spojení do centra Prahy velmi rychlé. Zastávka tramvaje je několik kroků od projektu a cesta na smíchovský Anděl trvá pouhých 12 minut. Kromě toho má být nedaleko odsud, u nemocnice Motol, letos otevřena stanice metra. Na Pražský okruh a dálnici D5 je to autem 10 minut, na letiště zhruba čtvrt hodiny. Stejně tak pár minut trvá cesta do nákupních středisek ve Stodůlkách a na Zličíně. V okolí jsou také dvě základní a jedna mateřská škola, dvě velké nemocnice a pošta.