Zajímavá stavba

Centrum ACL Technology

Centrum ACL Technology vznikalo v několika etapách: nejdříve byl postaven dům odlitý z monolitického betonu, poté se budoval heliport s hangárem, který se skrývá v umělém kopci. Bílý dům ve tvaru krystalu má odvážné konstrukční řešení – jeho půdorysy tvoří dva nepravidelné sedmiúhelníky, vykonzolování druhého patra si vyžádalo zpevnění ocelovými průvlaky.

Záměrem investora bylo vybudovat reprezentační objekt a zároveň vývojové centrum nových technologií a patentů. Firma ACL Automotive se zabývá výrobou střešních nosičů na automobily a je generálním dodavatelem těchto výrobků pro Škoda Auto. V přízemí domu se tedy nacházejí prostory pro vývoj nových produktů, v patře je kancelář s jednací místností. Jednoduchý interiér kombinuje pohledový beton se sklem, v kancelářské části jej doplňují dřevěné prvky.

„Jako první vznikl bílý dům/socha výzkumných laboratoří s administrativním zázemím v patře, který reprezentuje základní myšlenky a vize společnosti ACL – dynamický růst a neustálé hledání nových technologických inovací,“ říká Michal Hušek z ateliéru SIAL architekti a inženýři.Ve druhé fázi byl řešen heliport s přistávacím místem pro vrtulník a „zasypaný“ hangár se zelenou střechou a pohledovým betonem v interiéru i na fasádě. Poslední etapou byla úprava terénu a řešení zeleně. Výsledkem je park, který se stal přirozenou součástí krajiny s ještědským hřebenem v pozadí.

Dům je odlitý z monolitického betonu. Celkové řešení i sklo v líci fasády poukazují na příslušnost firmy k automobilovému průmyslu.Řez objektem

Vývojové centrum v přízemíV interiérech jsou hlavními prvky pohledový beton, bezrámové použití skla a dřevěná podlaha v patře

Krystalický tvar půdorysu spolu s nepravidelným objemovým řešením pomáhá začlenit objekt v kontextu okolní krajiny. Fasádní plášť připomíná karoserii, prosklení severovýchodní fasády čelní sklo u auta. Bílá provětrávaná fasáda je z extrémně hladké omítky Sto BetonOptik. Dům přímo sousedí s heliportem, kde je přistávací místo pro firemní vrtulník a hangár se zelenou střechou, který navazuje na okolní park s ještědským hřebenem v pozadí.

Základní údaje o stavbě

Klient: ACL Technology, s. r. o.
Autor:  Ing. arch. Michal Hušek, SIAL architekti a inženýři, spol. s r. o.
Stavební část: Ing. Martin Mašek, Ing. Jaroslav Pfleger 
Statika: Ing. Jiří Švarc 
Řešení zeleně: Ing. arch. Kateřina Tomanová  
Podlažní plocha: 245 m²
Zastavěná plocha: 305 m²
Realizace: 2014–2016

Nosné konstrukce
Půdorysy obou podlaží tvoří nepravidelné sedmiúhelníky, které však nejsou stejné – druhé nadzemní podlaží přes první půdorysně přesahuje, jeho převislá část je vyložena o 5,8 m.

Objekt byl založen na pilotách a základových nosnících pod nosnými železobetonovými stěnami, které spojuje železobetonová deska. Svislé nosné konstrukce tvoří železobetonové stěny tloušťky 200 až 300 mm, doplňují je dvojice železobetonových sloupů obdélníkového průřezu a dvojice ocelových táhel. Sloupy jsou ve 2. NP, kde uvolňují dispozici pro prostornou kancelář, táhla vynášejí nosnou konstrukci podlahy v tomto podlaží v místech největšího vyložení.  

Železobetonová stropní deska v 1. NP má tloušťku 200 mm, konstrukce podlahy v rámci převislé části 2. NP byla navržena z ocelových nosníků a z desky betonované do trapézového plechu. Po obvodu podlahy je ocelový průvlak z válcovaného profilu IPE 600, na nárožích zavěšený na konstrukci střechy. Pro stropnice autoři projektu zvolili nízké válcované profily HEA 180. Plochu podlahy tvoří trapézový plech spuštěný mezi stropnice tak, aby jeho spodní hrana lícovala se spodní hranou stropnice. 

Na střeše je soustava různě šikmých železobetonových desek – střešní roviny směřují do vnitřních vpustí, voda následně odtéká do střešního žlabu.

Josef Slavík, stavbyvedoucí ze stavební firmy Hobst, a.s.

Před vlastní realizací díla jsme ve spolupráci s projektantem projednávali možné typy bednění a vytvářeli jsme spárořezy. Dospěli jsme k tomu, že použijeme inventární bednění, na které budou upevněny velkoformátové překližky, kterými docílíme požadovaný spárořez. Odsouhlasili jsme si také detaily pracovních spár a zároveň výškové a půdorysné záběry konstrukcí. 

Jako další bod přípravy jsme projednávali recepturu s betonárkou a provedli jsme zkušební vzorky. Na základě prohlídky projektanta byla receptura odsouhlasena a následně používána. Tvar objektu byl skutečně náročný, bylo nutné dodržovat maximální kázeň a zodpovědnost při veškerých postupech. Opravdu nutné bylo provádět maximálně zodpovědně aplikaci odbedňovacího oleje, detailně provádět šroubování překližek do inventárního bednění a utěsňovat pracovní spáry. Betonáže se prováděly pomocí čerpadel na beton a také jeřábem s bádií. Po betonážích bylo nutné provádět ošetřování těchto konstrukcí.

Obvodový plášť
Provětrávanou fasádu tvoří velkoformátové desky se skrytým kotvením na systémovém hliníkovém roštu. Vzdálenost vnějšího líce fasády od nosné konstrukce je 250 mm, tepelná izolace z minerální plsti má tloušťku 160 mm. Výplně otvorů v obvodovém plášti jsou z hliníkových profilů s přerušeným tepelným mostem. Okna mají buď skrytý rám křídla, nebo rám přiznaný, pohledová šířka fasádních profilů je 50 mm. Profily mají v interiérech stříbrnou barvu, směrem do exteriéru jsou tmavě šedé. Tepelně izolační dvojsklo má zvýšenou protisluneční ochranu. Vchodové dveře s dvojicí bočních světlíků jsou z hliníkových profilů s přerušeným tepelným mostem. Jedná se o „dveřní“ systém s plošně lícujícími rámy z vnější strany.

vis