Výplně otvorů, Zajímavá stavba

Dobře komponované prosvětlení pro horský dům

Výjimečné místo nad údolím s potokem – pozemek tvoří louka ve svahu, pro víkendový dům jako stvořená. Těžiště návrhu hledal architekt Pavel Míček v původní horské atmosféře. Proces to nebyl snadný, významným způsobem do něho zasahovala správa CHKO se svými stavebními předpisy, které tvůrčí přístup komplikovaly.

„První myšlenky se nevztahovaly k prostoru a hmotě domu, ale k materiálu. Měl vyjádřit kontext, byl pro nás klíčovým koncepčním vodítkem. Beton a modřínové dřevo, tíha a lehkost. Otázka byla, jak minimálními prostředky nejlépe využít charakteristické vlastnosti těchto do značné míry kontrastních materiálů. Beton ztělesňuje těžkou dutou platformu, částečně zanořenou do zemského povrchu s takřka jeskynní atmosférou. Ukrývá modřínové kabiny ložnic a servisní prostory domu,“ uvádí Pavel Míček a dodává: „Na skále jsme o sebe zapřeli dvě lehké modřínové desky, které mezi sebou svírají volně plynoucí prostor s otevřenými výhledy do horské scenérie.“

Jižní část Moravskoslezských Beskyd, v podstatě nezastavěná horská krajina. Výjimku tvoří pouze několik volně roztroušených usedlostí. Pozemek z horní strany přiléhá ke zpevněné cestě. Tvoří ho louka padající až do zalesněného, stinného žlebu s protékajícím potokem.Střešní okna byla zhotovena na míru dle návrhu a přesné dokumentace autora. Konstrukce je sestavena z hlavního rámu z modřínových KVH profilů a podružného rámu z nerezové oceli tl. 4 mm. Vše je uzavřeno izolačním trojsklem zahrnujícím tvrzené i bezpečnostní sklo. Návrh konstrukce dbal na vyloučení jakýchkoliv tepelných mostů.

Krajina kolem domu protéká takřka bez povšimnutí. Beton zešedne, poroste mechem, modřínové dřevo stárnutím získá šedostříbrnou patinu, přístupová pěšina z pískovcových kamenů se bude ztrácet v luční trávě. Autor se společně s klienty soustředili na ztvárnění interiérů a komponování výhledů. Každá místnost má vlastní atmosféru – ložnice mají okna obrácená k severu směrem k potoku a do protilehlého lesa, dětský pokoj do východního svahu. Lodžie se nachází na rozmezí interiéru a exteriéru. Tvoří hranu, která slouží jako lavice, na níž můžeme sedět uvnitř i venku.

Interiéry jsou homogenní, tvoří kompaktní monolit – prosvětlení přízemí a podkroví u schodištěInteriéry jsou homogenní, tvoří kompaktní monolit – prosvětlení přízemí a podkroví u schodiště

Střecha na betonovém soklu
Předpisy CHKO neurčovaly jen přesný sklon střechy, ale také proporce dílčích částí stavby a výběr materiálů. Vnější vzhled domu byl tak do značné míry předem daný. Zadání se upřesňovalo několik let, dům měl totiž původně sloužit dvěma rodinám. Zdlouhavé bylo nejen vyjednávání s úřady, trpělivosti bylo zapotřebí při vyjednávání s řemeslníky.

Těžký betonový sokl má dům pevně ukotvit ve svahu. Na něm je posazená sedlová střecha, která zapadá mezi ostatní volně roztroušené usedlosti. Její hřeben probíhá souběžně s blízkou cestou, východní prosklený štít se obrací k louce, západní otevírá výhled do údolí. Podlaha obytné části je vůči lodžiím zapuštěna o 45 centimetrů, takže je zaručen pocit bezpečí vůči pohledům zvenčí. Dřevěné podkroví je zalité světlem. 

Prosklené štítové stěny propojují interiéry s okolní přírodou, zanoření podlahy zároveň poskytuje soukromí06 99831

Konstrukční řešení
Vnější stěny a strop byly vybudovány ze železobetonu v pohledové kvalitě, vnitřní nosné zdivo je z vápenopískových bloků tloušťky 175 mm. Nosnou konstrukci střechy tvoří KVH profily 100 x 220 mm, kotvené do železobetonové atiky, která je součástí stropu. To umožňuje absenci vazného trámu či kleštin. Krytinu tvoří modřínový šindel, který je kladen ve dvou vrstvách. Mezikrokevní izolace ve střeše je z kamenné vlny o tloušťce 220 mm + 40 mm nad ní. Kamenná vlna je také mezi roštem podlah.

Modřín a sklo v celém interiéru, který tvoří volně plynoucí prostor s výhledy do horModřín a sklo v celém interiéru, který tvoří volně plynoucí prostor s výhledy do horModřín a sklo v celém interiéru, který tvoří volně plynoucí prostor s výhledy do hor

Okna jsou z modřínových europrofilů, osazená izolačními trojskly. Profilace rámů a křídel tvoří v řezu jeden blok, dochází tak k efektu čistého vzhledu. Rámy fixních částí oken jsou zcela zapuštěny do konstrukce stavby, což uživateli ještě více umocňuje nerušené vnímání krajiny za sklem bez zbytečných elementů kolem.  

-vis-
Foto: BoysPlayNice