Dřevěné a montované konstrukce, Zajímavá stavba

Dřevostavba se svými terasami otevírá do zahrady

Měřítko tohoto dřevěného domu je malé, úměrné k okolní zástavbě. Autoři se rozhodli pro poměrně jednoduchý architektonický koncept, soustředili se na čistotu detailu a také na konstrukční řešení pro energeticky pasivní stavbu.

„Rodinný dům jsme na pozemku umístili tak, aby jižní a západní část zahrady zůstala co největší a kompaktní. Díky tomu také optimálně využívá solární zisky,“ uvádí Radek Začal z atelieru pátý rozměr.

Objekt je řešen jako seskupení tří hmot – vlastního domu, terasy a parkingu/skladu. Rodinný dům je tvarově členitý, opticky ho sjednocují zastřešené terasy. Dalším sjednocujícím prvkem je odvětrávaná dřevěná fasáda.

„Hlavní obytné prostory propojují terasy, dětské křídlo je prostorově a akusticky odděleno od ložnice rodičů. V obytném prostoru a v hlavní ložnici jsou velké prosklené stěny, v koncové části hlavní chodby pak velké okno, které poskytlo možnost vytvoření místa pro sezení na parapetu s výhledem do zahrady,“ dodává autor projektu.

Obytný prostor s kuchyní a jídelnou přechází na velkou západní terasu a menší terasu jižní. Navazuje na něj ložnice rodičů, z níž je možné vyjít na terasu a zároveň je daleko od dětí. Dalším blokem je část se třemi pokoji a koupelnou. Všechny místnosti jsou napojeny na chodbu, která je v celé délce vybavena úložnými skříněmi.

Poloha a orientace domu respektuje výhledy na jih a jihovýchod. Střecha je rovná s minimálním sklonem, fasády z dřevěného odvětrávaného obkladu z profilů Rhombus. Dřevohliníková okna s trojskly doplňují žaluzie instalované do předem připravených nadokenních kastlíků pod fasádouZ průběhu stavbyZ průběhu stavby

Založení domu

Rodinný dům je zasazen do terénu tak, aby terasa navazovala na zahradu – na první pohled není patrné, že podlaha se nachází 1,2 m nad terénem. Dřevostavba byla založena nad větranou vzduchovou mezerou (tzv. Crawlspace), od nivelety terénu je odsazena. Podlahový rošt vynášejí betonové pilíře. Byly tak minimalizovány výkopové a základové konstrukce, díky tomu také nebylo třeba použít hydroizolační a protiradonovou izolaci. Prostor pod domem je průlezný, větratelný a dobře kontrolovatelný.

Přes základové pilířky byl postaven nosný rošt z masivního dřeva, kotven je pomocí závitových tyčí. Prvky o rozměrech 240/300 a 200/280 mm se na patky ukládaly v podélném i příčném směru. U lehkých dřevostaveb, vzhledem k jejich relativně nízké hmotnosti, je důležité statické posouzení i na tahové síly a účinky sání větru.

Dřevo základového roštu bylo ošetřeno starou japonskou technikou konzervace dřeva opálením (Shou Sugi Ban). Trámy se opálily hořákem, následně umyly vodou, vykartáčovaly a napustily přírodním olejem.

Nosné konstrukce

Na základový rošt se pokládala podlahová konstrukce z prefabrikovaných dřevěných I-nosníků výšky 440 mm (á 500 mm) se šířkou pásnic 100 mm (stojina nosníku z desek OSB tl. 12 mm). Nosníky jsou zaklopeny deskami OSB3 P+D, které mají funkci statickou, slouží také jako hlavní vzduchotěsnicí vrstva a parobrzda. Na spodní pásnici I-nosníků se kotvila spodní záklopová impregnovaná OSB deska, která ve spojitosti s horním záklopem vytvořila dutinu pro foukanou izolaci z celulózy. Na horní OSB záklop se pak položila kročejová izolace, desky z podlahového EPS, strojně hlazená betonová deska s teplovodním podlahovým vytápěním a podlahová krytina z dřevěných lamel nebo epoxidové stěrky.

Vrchní stavba byla koncipována jako systém „2 x 4″ a difuzně otevřená dřevostavba. Tepelné izolace byly aplikovány do skeletu stěn, podlahy i zastřešení. Nosné konstrukce jsou tesařsky zpracované, vnitřní konstrukce byly navrženy jako lehké dřevěné nebo sádrokartonové.

Z průběhu stavbyZ průběhu stavbyZ průběhu stavby

Obvodové stěny jsou vystavěny z prefabrikovaných stojek z kolíkovaných tepelně izolačních nosníků KVH 120/60 + 60/60 mm. Oba profily jsou již ve výrobě propojeny dubovými kolíky a s navlečenou tepelnou izolací z dřevovláknité hmoty. Jsou to v podstatě takové stěnové nosníky, které mezi sebou vytváření dutiny pro aplikaci foukané tepelné izolace. Rozteč nosníků je 625 mm. Obvodové stěny jsou z interiéru zaklopeny deskami OSB tl. 15 mm, které tvoří hlavní vzduchotěsnicí vrstvu a parobrzdu. Vnitřní stěny a příčky jsou z obou stran zaklopeny OSB deskami tl. 12,5 mm z důvodů jednoduchého kotvení zavěšeného interiérového vybavení. U nosných smykových plných stěn se dbalo na to, aby se desky důkladně přikotvily ke sloupkům a prahům dle požadavků statiky.

Nosnou část střešní konstrukce tvoří taktéž prefabrikované dřevěné I-nosníky výšky 360 mm. Realizované byly podobným způsobem jako podlaha domu. Ukládaly se na vazný věnec obvodových a vnitřních nosných stěn, zaklopeny jsou OSB deskami a tvoří tak opět dutinu pro foukanou tepelnou izolaci. Následuje souvrství střešního pláště s podkladním EPS, PVC hydroizolací a zásypem říčním kačírkem.

Základní údaje

Projekt: pátý rozměr s.r.o. – Radek Začal, Karolína Začalová, spolupráce Petr Pinkas
Statika: Karel Mikeš, Static Berau Praha s.r.o.
TZB (ZTI, VZT, UT): Lukáš Roubíček
Elektro: Jiří Feřt, GRYF Elektro v.o.s.
PBŘs: Jiří Chlumský
Dodavatel stavby: pátý rozměr s.r.o.

Objekt má dle PENB a dle metodiky vyhlášky 78/2013 Sb.
▪ celkovou dodanou energii 16,959 MWh/rok; ‚
▪ neobnovitelnou primární energii 19,549 MWh/rok;
▪ měrnou celkovou dodanou energii 83 kWh/(m2.rok), kat: A – Mimořádně úsporná
▪ měrnou neobnovitelnou primární energii 96 kWh/(m2.rok), kat: A – Mimořádně úsporná 
▪ průměrný součinitel prostupu tepla: 0,17 W/(m2. K), kat: A – Mimořádně úsporná

Obálka stavby
Celý objekt tvoří jednu vytápěnou zónu. Sklad/dílna jsou nevytápěné. Z hlediska tepelně technické kvality byla obálka rodinného domu navržena v kvalitě energeticky pasivní stavby.
Tepelně izolační vlastnosti konstrukcí:
Podlaha nad terénem U=0,087 W/m2. K Střecha U=0,101 W/m2. K
Obvodová stěna U=0,107 W/m2. K
Okna Uf=0,69 W/m2K, Ug=0,50 W/m2K
Vstupní dveře Uf=0,90 W/m2K

Difuzně otevřená skladba fasády

Provětrávaná fasáda má svislý obklad z modřínových profilů různých šířek, kotvený na podkladní rošt. Povrchově byly upraveny tungovým olejem, který byl aplikován až po tzv. vybrečení smůly ze dřeva.

Pod dřevěným obkladem byl z vnější strany proveden záklop z DHF desek, které ve spojitosti s vnitřním záklopem z desek OSB vytvořily dutinu pro foukanou izolaci. Z vnější strany je pod roštem a modřínovým obkladem natažena difuzně otevřená kontaktní a UV stabilní fólie.

U východní a zčásti také u severní fasády je z důvodů požárně bezpečnostního řešení stavby záklop z desek DHF zaměněn za Cetris desky. Na cementotřískové desky se pak kotvil vynášecí rošt a modřínový obklad.
Výplně okenních otvorů byly řešeny s důrazem na tepelně technické parametry. Investor zvolil kvalitní dřevohliníková okna a exteriérové elektricky ovládané žaluzie. Systém je vybaven senzory intenzity slunečního záření a senzory rychlosti větru.

Z průběhu stavbyZ průběhu stavbyZ průběhu stavby

TZB

Objekt je vytápěn teplovodním podlahovým systémem, hlavním zdrojem tepla a teplé vody je tepelné čerpadlo země/voda s hlubinným vrtem. V domě je instalován systém centrálního větrání s rekuperací odpadního tepla. Hlavní obytný prostor je vybaven krbovou vložkou s odkouřením vícevrstvým komínovým tělesem a nezávislým přívodem spalovacího vzduchu z exteriéru.

Provedena byla i příprava pro instalaci fotovoltaické elektrárny na střeše, která se využije pro přípravu teplé a topné vody, zásuvkové a světelné elektro, chod technologií nebo pro napájení elektromobilu.

Stavba disponuje systémem jímání srážkových vod do retenční nádrže s následnou možností zavlažování zahrady. Využívá se tu také vlastní studna.

V rámci koncepce domu se uplatnily principy energetické soběstačnosti a udržitelné výstavby. Byly použity přírodní a environmentálně efektivní materiály jako je dřevo, foukaná celulóza, dřevovláknité desky, hliněné omítky v interiérech a kamenné dlažby v exteriéru.

ŘezŘezPůdorys

Vzduchotěsnost obálky budovy

Pro zachování tepelně technické a stavebně fyzikální kvality stavby bylo nutné řešit všechny požadavky na vzduchotěsnost obálky objektu včetně detailů v konstrukci. V ploše stěn, stropu a střechy je vzduchotěsnost zajištěna spojitou konstrukcí vnitřního záklopu z desek OSB pero-drážka. Spoje desek byly prolepeny, inkriminované detaily navíc přelepeny Air stop páskami. Pečlivě byly řešeny všechny prostupy (TZB sítě, elekro, komín, VZT), připojovací spáry oken a dveří v rovině ostění, parapetu i nadpraží.

Tepelné izolace:
Foukaná celulóza Climatizer Plus se aplikovala do konstrukčně připravených dutin z I-OSB nosníků ve stropě a střeše a do dutin mezi stěnové kolíkované nosníky. Špatně přístupná místa nebo místa obtížně zafoukatelná byla předem izolována minerální vlnou.
Zateplení střešního pláště bylo doplněno izolací z desek EPS 200 S tl. 60 mm.

Hydroizolace u střešního souvrství:
v materiálu PVC tl. min. 1,5 mm s ochranou geotextilií při obou površích. Fólie byla vytažena na atiku a navařena na oplechování. Přitížena je kačírkem. Odvodnění střechy zajišťují klempířsky zpracované žlaby a dešťové svody, napojené přes lapače nečistot do dešťové kanalizace.

Okna a dveře:
Dřevohliníkové profily mají přerušené tepelné mosty ve formě tepelné izolace mezi rámem a hliníkovým opláštěním. Dále také tepelně izolační trojskla a teplý rámeček včetně víceúrovňového obvodového trojitého těsnění.

-vis-