Dřevěné a montované konstrukce, Zajímavá stavba

Dům v Křižánkách vychází ze vzorů lidového stavitelství

Dřevostavba má v prostoru zápraží i v interiéru přiznané části dřevěných krokví, vaznic a stropních trámů. Stěny za okenicemi jsou obloženy plechovými panely, na vnějším fasádním plášti včetně střechy a posuvných okenic je ručně štípaný šindel. Na štítových stěnách průhledný vlnitý akrylát, zavěšený na dřevěných latích.

Dům stojí na okraji obce Křižánky ve Žďárských vrších. Obrací se do zahrady a k výhledům na hřebeny Devíti skal.

„Klient si přál energeticky nenáročnou stavbu s co nejmenším obestavěným prostorem. Rozhodli jsme se proto pro koncept, který vychází ze základních archetypů místního lidového stavení – celkovou proporcí, půdorysem protáhlého obdélníku, typem a sklonem sedlové střechy. Využili jsme již nepoužívané tradiční prvky, například zápraží po obvodu domu vymezené posuvnými okenicemi. V případě nepříznivého počasí se tak celý dům může uzavřít,“ uvádí architekt Tomáš Pilař.

Autor projektu Tomáš Pilař se rozhodl pro koncept, který vychází ze základních archetypů místního lidového stavení. Proporcí, půdorysem protáhlého obdélníku, typem a sklonem sedlové střechy. Dům má vlastní studnu a jímku na dešťovou vodu. Na pozemku nejsou žádné zpevněné plochy, zahrada je stejná jako okolní louky a pastviny, splývá s krajinou.Dům v Křižánkách vychází ze vzorů lidového stavitelstvíZápraží po obvodu domu vymezují posuvné okenice

„Celá konstrukce stavby je ze dřeva. Stěny, střecha a fasáda jsou v rastru jednoho metru. Je to přesná stavebnice několika neustále se opakujících prvků. Záměrně jsme navrhli hrubší konstrukční detaily, s vůlí pro určité nepřesnosti – kdyby se něco nepovedlo, zkroutil se trám nebo seschnul šindel. Dům je šetrný k životnímu prostředí už tím, že dřevo konstrukcí a šindelový obklad je z místních zdrojů. Celý ho stavěli místní řemeslníci. Má vlastní studnu a jímku na dešťovou vodu. Na pozemku nejsou žádné zpevněné plochy, zahrada je stejná jako okolní louky a pastviny, splývá s krajinou,“ dodává Tomáš Pilař.

Forma dřevostavby je jednoduchá a kompaktní, dispozičně se jedná o asymetrický trojtrakt s obytnými prostory na jedné straně a místnostmi příslušenství na straně druhé. Vzhledem k orientaci domu ke světovým stranám a dostatečné vzdálenosti od sousedního objektu a vzrostlých dubů u jihozápadní hranice pozemku jsou obytné místnosti dostatečně osluněny.

Stěny, střecha a fasáda jsou v rastru jednoho metru. Je to přesná stavebnice několika neustále se opakujících prvků.Stěny za okenicemi byly obloženy plechovými panely, okna jsou hliníková. Konstrukce obvodového pláště a ochozu tvoří soustava táhel vynášených konstrukcí krovu v podobě krakorcovitě vyložených rámů.Vlnitý akrylát na štítových stěnách vytváří kontrast k dřevěnému domu

Založení stavby a izolace

Základové pasy jsou vedeny pod obvodovými stěnami a pod nosnými sloupy konstrukce domu. Před vlastní betonáží bylo provedeno podbetonování z „hubeného“ betonu a uložení výztuže na distanční podložky. Po obvodu základů je svislé zateplení z extrudovaného polystyrenu tl. 60 mm na celou výšku pasů. Na penetrovaný povrch betonových základů byla natavena izolace proti zemní vlhkosti a vlhkosti vzlínající stavebními materiály. Modifikované asfaltové pásy mají nenasákavou vložku ze skelné rohože, která současně tvoří izolaci proti radonu. Izolace podlahy je z extrudovaného polystyrenu tl. 120 mm. Hrubé podlahy v 1. NP byly realizovány jako suché z cementovláknitých resp. sádrovláknitých desek kladených ve dvou vrstvách s prostřídáním spár a spojovaných na pero a drážku.

Schéma stavbySchéma stavbySchéma stavby

Schéma stavbySchéma stavbySchéma stavby

Okapový chodník pod okapovou hranou obvodového pláště byl vybaven drenáží z flexibilního plastového potrubí s filtračním návlekem, které je odvedeno ve spádu přes rohové kontrolní a čistící šachtice. Ústí do vsakovací jímky o objemu 3,65 m3.

Montáž dřevěných konstrukcí

Kromě základových konstrukcí se celá stavba montovala bez použití mokrého procesu. Tesařské konstrukce tvoří zejména dřevěné stěny, strop a krov. Krokve 100/180 mm, stropní trámy – kleštiny 2 x 80/180 mm, kleštiny krovu 100/120 mm.

Detail – fasádní plášť s posuvnými panelyPůdorys

Dřevěné stěnové rámy z tyčových prvků byly opláštěné deskami OSB. Stěnové rámy se kotvily k základovým prahům z impregnovaných dřevěných přířezů, kotvených k základům kotvami ze závitových tyčí. Příčné stěny zajišťují ztužení stavby v příčném směru, opatřeny byly skrytým ztužením z oceli.

Stropní konstrukce tvoří dvojice kleštin krovu, které vynášejí celé stropní souvrství. Skladba stropní konstrukce je v prostoru krovu uzavřena hoblovanými prkny spojovanými na pero a drážku a kladenými příčně na dřevěné polštáře v podélném směru.

ŘezŘez

Parotěsnou zábranu stěn a stropu tvoří spojitá membrána. Dbalo se na její pečlivé provedení ve všech místech spojů a napojení na další konstrukce.

Utěsnění spár ve styku jednotlivých dílů střešního a obvodového pláště se provádělo s pomocí průmyslových těsnicích systémů. Izolace obvodových stěn a stropu pod nevytápěným zastřešeným prostorem je z desek z minerálních vláken o celkové tloušťce 220 mm (160 + 60). 

Obvodový plášť kolem ochozu tvoří dřevěná konstrukce s posuvnými panely ze štípaného šindele. Panely je možné fixovat v uzavřené poloze a dům tak zabezpečit. Sedlová střecha má krytinu rovněž ze štípaného šindele, její sklon 45° navazuje bez okapových hran na obvodový plášť. Konstrukci panelů tvoří ocelové rámy ze svařených pásovin, do kterých je vložena OSB deska. Šindele se kladly v řadách na OSB desky.Obvodový plášť kolem ochozu tvoří dřevěná konstrukce s posuvnými panely ze štípaného šindele. Panely je možné fixovat v uzavřené poloze a dům tak zabezpečit. Sedlová střecha má krytinu rovněž ze štípaného šindele, její sklon 45° navazuje bez okapových hran na obvodový plášť. Konstrukci panelů tvoří ocelové rámy ze svařených pásovin, do kterých je vložena OSB deska. Šindele se kladly v řadách na OSB desky.

Truhlářské a zámečnické konstrukce
Obvodový plášť kolem ochozu tvoří dřevěná konstrukce s posuvnými panely z tradičního štípaného šindele. Panely je možné fixovat v uzavřené poloze a dům tak zabezpečit. Sedlová střecha má krytinu rovněž ze štípaného šindele, její sklon 45° navazuje bez okapových hran na obvodový plášť.

Konstrukce obvodového pláště a ochozu tvoří soustava táhel vynášených konstrukcí krovu v podobě krakorcovitě vyložených rámů. Kování pro uložení posuvných panelů obvodového pláště má nosnost zhruba 100 kg na jeden pojezdový vozík. Konstrukce panelů je tvořena ocelovými rámy ze svařených pásovin, do kterých je vložena OSB deska. Šindele se kladly v řadách na OSB desky. Spáry exponované vůči srážkové vodě byly ošetřeny systémem pasivního a aktivního těsnění, resp. odvedení vody či vlhkosti.

Forma dřevostavby je jednoduchá a kompaktní, dispozičně se jedná o asymetrický trojtrakt s obytnými prostory na jedné straně a místnostmi příslušenství na straně druhéDům v Křižánkách vychází ze vzorů lidového stavitelství

Podlaha ochozu mezi stěnami a dřevěným posuvným pláštěm je z drážkovaných profilů z tvrdého dřeva. Ze stejných profilů jsou i příčné nosné svlaky. Celé souvrství vynáší ocelový rošt. Vnější povrchy obvodových stěn obytného prostoru byly obloženy fasádními deskami Alubond.

Základní údaje

Autoři: Kuba a Pilař architekti, Tomáš Pilař, Ladislav Kuba; spolupráce Pavel Míchal, Josef Žufánek, www.arch.cz/kuba.pilar
Zastavěná plocha: 148 m2
Obestavěný prostor: 841 m3
Náklady: 3 mil. Kč
Tepelně technické vlastnosti stavby:
Při 20 °C vnitřní návrhové teploty má podlaha v 1. NP hodnotu Ud = 0,31 W m-2 K-1; obvodové stěny mají Ud = 0,2 W m-2 K-1; strop nad 1. NP Ud = 0,2 W m-2 K-1. Výplně otvorů, okna a vchodové dveře splňují požadavky ČSN s parametry blížícími se hodnotám normou doporučovaným, u zasklení okenních otvorů k = 0,9.

-vis-
Foto: David Korsa