Zajímavá stavba

Dům ve staré zahradě má na střeše louku

Vila je na pozemku umístěna tak, aby co nejlépe využila výhledy na hřebeny Brd a údolí Berounky. Tepelně a ekonomicky funguje přirozeně, bez umělých pasivních standardů. Aby minimalizovala ekologické zatížení svého okolí, má rozlehlou zelenou střechu s bylinným patrem.

Zadáním byl dům pro čtyřčlennou rodinu. Klienti toužili po přírodních materiálech a intimitě, převážnou část dne se totiž pohybují v open-space kancelářích. Dispozice pečlivě promýšleli, dětská část měla být snadno oddělitelná od ostatních prostor. Pozornost kladli i na hospodárnost stavby a jejího provozu. Chtěli co nejlépe využívat přírodní zdroje, počítali například se solárními panely pro ohřev vody, “ vzpomíná Kamila Holubcová z architektonického ateliéru kaa-studio.

„Parcela se nachází na jižním svahu, přístup je z jižní strany, což se stalo dispoziční výzvou. Na zahradě stála stará chata a vzrostlé stromy – dole staré ovocné odrůdy, nahoře jehličnany a ořech. Hlavní hmotu stavby jsme natáhli mezi východní a západní hranici tak, abychom vytvořili co nejdelší jižní fasádu. Kromě toho jsme dům na pozemku umístili co nejvýš kvůli výhledům, na střih se sousedními objekty, abychom zachovali soukromí a také s maximálním ohledem na vzrostlé stromy. To vygenerovalo polohu zhruba uprostřed pozemku a vznik dvou zahrad – slunného sadu a severního lesíčku. Garáž jsme ponechali dole, za domem je zahradní domek se saunou, přistavěný k části původní chaty,“ dodává.

Jižní celoprosklená fasáda byla navržena tak, aby v zimních měsících slunce interiéry prohřívalo a snížilo náklady na vytápění. V létě ji stíní předsazená krytá terasa.Dům ve staré zahradě má na střeše louku

Základní koncept

Dům autoři koncipovali jako přízemní se střešní nástavbou. Jeho výraz měl být spíše klasický, s maximálním použitím přírodních materiálů a tradičních technologií. Přízemí rozdělili na jižní společenskou a severní soukromou část. Jižní prostor má pět segmentů, jedním z nich je vstupní hala. Podél celé jižní stěny je zapuštěné zápraží, prostor mezi vnitřkem a vnějškem. V dřevěném patře jsou v krajích dva dětské pokoje se společnou střední halou a výstupy na střešní zahradu.

Střecha hlavní hmoty je zelená s pobytovou terasou, na ní je umístěna dřevěná nástavbaStřešní nástavba měla působit lehce, má proto lehký obvodový plášť s trámkovou konstrukcí, oboustranně opláštěnou dřevemDům ve staré zahradě má na střeše louku

Stavební řešení

Přízemní hmota je koncipována jako pevná, solidní, je tedy zděná. Vybudována byla z keramických tvárnic bez vnějšího zateplení a příčkovek, zastřešená je železobetonovým monolitickým stropem s pohledovou úpravou. Mezi zateplenou a nezateplenou částí nad zápražím/terasou jsou Izonosníky pro přerušení tepelného mostu. Klasická třívrstvá omítka je ručně kletovaná. V jižní části přízemí byla použita kombinace sendvičového obvodového pláště s nosnou trámkovou konstrukcí vyplněnou tepelnou izolací a velkoplošného prosklení s dřevěnými posuvnými okenními dílci. Střecha nad přízemím byla koncipována jako zahrada, louka s motýly. Na ní stojí lehká dřevěná bouda/chata jako místo pro dospívající děti. Dispozičně je přízemí rozděleno podélnou střední nosnou zdí na jižní –aktivní/teplou/pobytovou a severní – klidovou/chladnou/servisní část.

Dům ve staré zahradě má na střeše louku (foto: archiv autorů)Dům ve staré zahradě má na střeše louku (foto: archiv autorů)

Objekt je částečně podsklepen pro umístění technické místnosti a skladovacího prostoru. Suterénní část byla vybudována z tvárnic ztraceného bednění se zateplením a hydroizolací.

Obvodový plášť střešní nástavby tvoří sendvičová dřevěná konstrukce s nosnými trámky. Pro vnější obklad byly vybrány palubky na latích a kontralatích s větranou mezerou, opatřeny jsou přírodní povrchovou úpravou. Střecha je dřevěná v systému příčných krokví ve spádu a se zateplením mezi krokvemi.

V celém domě jsou atypická okna z masivního dřeva s tepelně izolačním dvojsklem nebo trojsklem. V jižní fasádě hlavní hmoty budou velké prosklené stěny v dřevěném rámu s posuvným otevíráním bez prahu. Na východní a západní fasádě přízemí byla okna opatřena vnějším stínícím systémem žaluzií zabudovaným do obvodového pláště. V jižní části přízemí jsou hliníkové žaluzie. V patře jsou na oknech okenice.

Suterén, přízemí, patroPříčný řez

Základní údaje

Autoři: kaa-studio – Kamila Holubcová, Antonín Holubec
Hlavní inženýr projektu: Tomáš Zima, www.win-home.cz
Stavitel: L Construct s.r.o., Petr Louma
Zastavěná plocha: 190 m2
Hrubá podlahová plocha: 260 m2
Užitná plocha: 210 m2
Plocha pozemku: 925 m2
Náklady: 10 mil. Kč

Hana Vinšová
Foto: BoysPlayNice