Zajímavá stavba

Historické budovy VŠCHT propojily prosklené můstky krystalického tvaru

Dva spojovací můstky jsou umístěny v místech původně uvažovaného spojení obou budov od jejich autora architekta Antonína Engela z roku 1936. Návrh spojoval obě budovy masivní zděnou konstrukcí na pilířích a klenbách.

V roce 2017 vypsal investor VŠCHT vyzvanou architektonickou soutěž, na návrh současných propojovacích můstků s cílem dokončit původní myšlenku a spojit obě budovy VŠCHT v jeden celek. Ze třech vyzvaných soutěžících (ov-a, Projektil architekti, Karel Thér) byl jako vítězný vybrán návrh ateliéru ov-a.

Budovy jsou propojeny lehkými prosklenými můstky krystalického tvaru. Prostorová mřížka ocelových trubek působí jako napnutá mezi budovami. Mřížka spojuje obdélník se šestiúhelníkem, který odkazuje ke světu organické chemie – benzenovému jádru. Krystalická podoba spojovacích můstků v sobě nese sochařskou kvalitu a lehkost, která doplňuje dvě stávající solidní klasicizující budovy. Struktury obou lávek jsou rozdílné, jejich geometrie se zrcadlí. Prosklené krystaly se stávají novou značkou VŠCHT, ukazují dynamický vnitřní svět naší přední chemicko-technologické univerzity, který probíhá za zdmi původních budov ČVUT.

Rozpon 24 metrů překonávají mosty bez podpory. Návrh eliminuje dodatečné zásahy do komunikace chodníků a inženýrských sítí, vyloučení dopravy v ulici Studentská omezuje na několik hodin.

Spojovací lávky VŠCHT PrahaSpojovací lávky VŠCHT PrahaSpojovací lávky VŠCHT PrahaSpojovací lávky VŠCHT Praha

Spojovací lávky VŠCHT PrahaSpojovací lávky VŠCHT PrahaSpojovací lávky VŠCHT Praha

Mostní konstrukce obou lávek tvoří prostý nosník uložený na dva železobetonové pilíře, které jsou přisazeny k fasádám stávajících budov. Pilíře budou obloženy soklovým kamenem a opticky sjednoceny s fasádou budovy. Diagonály ocelové konstrukce slouží jako vzpěra a táhla a tak pomáhají vynášet střed mostu. Konstrukce je zasklená z exteriéru tepelně izolačním dvojsklem s tmelenou spárou. Plný strop lávky ztužuje konstrukci a brání nadměrnému přehřívání. Podlaha s betonovou vrstvou tlumí chvění konstrukce. Lávky jsou uzavřené automatickými prosklenými dveřmi.

Konstrukce lávek je usazena na dva železobetonové pilíře, které byly vetknuty do historických fasád v místě původních vystouplých pilastrů. Pilíře jsou založeny u paty objektů na základové roznášecí desce podpírané mikro-pilotami.

Ocelová konstrukce lávky byla vcelku přivezena na místo jako nadměrný náklad. Během transportu bylo nutné nadzvednout tramvajové troleje. V nočních hodinách došlo k přerušení tramvajové dopravy na ulici Evropská. Po transportu na místo byla konstrukce během několika hodin osazena na podpory mobilním jeřábem o nosnosti 40 tun.

Spojovací lávky VŠCHT PrahaSpojovací lávky VŠCHT PrahaSpojovací lávky VŠCHT PrahaSpojovací lávky VŠCHT Praha

Studio: ov – a, Opočenský Valouch architekti
Autor: Ing. arch. Jiří Opočenský, Ing. arch. Štěpán Valouch | architekt
Projekční tým: Ing. arch. David Balajka, Ing. arch. Romana Bedrunková, Ing. arch. Magdaléna Havlová, Ing. arch. Antonín Pokorný, Ing. arch. Anna Schneiderová
Spolupráce: Ing. Jan Blažek | V-CON | konstrukce
Klient: Vysoká škola chemicko-technologická v Praze, Technická 5, Dejvice, Praha 166 28
Projekt: 2017 – 2019
Realizace: 2019 – 2020
Rozloha – zastavěná plocha: 205 m2, HPP: 205 m2, užitná plocha: 110 m2, délka lávek: 24,5m
Náklady: 49 mil. Kč

Materiály:
Ocelová konstrukce lávek/ Albet Metal
Dřevěná historická špaletová okna / Kaiser / historická budova VŠCHT
Protipožární hliníková okna imitující historická špaletová okna / Dasip / historická budova VŠCHT
Lité Teraco / Secores / obnovené historické podlahy v budovách VŠCHT

Produkty:
Zasklení PLANICLEAR (8mm) / Saint-Gobain / Plášť lávek
Automatické posuvné dveře s pohonem S805 / Spedos
PVC podlaha Sphera element 50000 white / Sphera/ podlaha lávky
Pohybové čidlo Wallixie PIR IP 54/ A-Light / Vstupní prostory lávky
Pohybové čidlo PIR 360°/ A-Light / Vstupní prostory lávky
Stropní svítidlo Rundo / HALLA / Vstupní místnosti lávek
PVC střešní krytina + profil L / Alkordesign / střešní krytina lávek

Technická ulice - půdorysTechnická ulice - řezTechnická ulice - řezZíkova ulice - půdorysZíkova ulice - řez

Zíkova ulice - řezZíkova ulice - řezDetailDetail

Autorská zpráva
Foto: BoysPlayNice