Zajímavá stavba

Holešovický Student House: vysokoškolské koleje na úrovni luxusního hotelu

Marriot mezi vysoškolskými kolejemi – i tak nazývají studenti holešovický Student House. Budova nabízí prostor pro setkávání, tiché studium a komfortní studentské bydlení. Holešovický studentský ráj je výjimečný nejen svou filozofií, ale také architekturou.

Na greenfieldu vyrostlo 9 podlaží

Myšlenka posunout studentské bydlení na novou úroveň vznikla již před deseti lety. V roce 2015 představili architekti ze studia Pavel Hnilička Architects + Planners první návrh kolejí. Realizace se stavba dočkala 5 let poté – v roce 2020 pod taktovkou developerské společnosti Karlín Group. O hrubou stavbu se postaral Metrostav.

Budova zapadá do starší holešovické zástavby, současně ale svým zevnějškem dává jasně najevo, že je připravena udávat nové trendy. Modernímu a nadčasovému designu přispívají betonové prvky a velká okna v antracitové barvě s venkovními žaluziemi, které jsou dnes již standardem moderních staveb.

Student House v pražských Holešovicích udává trendy na poli kolejního bydlení (zdroj: Pavel Hnilička Architects+Planners)

Komfort a soukromí na pokojích díky modernímu vybavení a žaluziím

Jedno a dvoulůžkových pokojů zde najdete 539, celkem místo pro 675 studentů. Základem je postel s psacím stolem. Většina pokojů má vlastní koupelnu a základně vybavenou kuchyňku. Pro zapálené kuchaře jsou v budově k dispozici 3 velké společné kuchyně s posezením.

Architekti se při návrhu pokojů inspirovali trendy obytných vozů, lodních kajut nebo populárních tiny houses. Přestože nejmenší pokoje mají pouhých 13 m2, student tam najde vše, co mu ke komfortnímu bydlení stačí. Prostory jsou prosvětlené díky velkorysým oknům.

Aby se studentům na pokojích dobře žilo za všech ročních období, přidali architekti do projektu venkovní žaluzie NEVA. Jejich funkce studenti využívají hned v několika rovinách – nejen, že se jim malá místnost nebude v létě přehřívat, ale pokud se jim protáhne párty (nebo se budou dlouho do noci učit), udělají si tmu i přes den a mohou v klidu spát. Okna pokojů v horních patrech navíc směřují ke společné terase, takže studenti ocení soukromí, které si zatažením předokenních žaluzií vytvoří.

Vybavení pokoje pro dva studenty (zdroj: Pavel Hnilička Architects+Planners)

Kinosál, prádelna a recepce 24/7

V podzemí domu najdete parkoviště pro 71 aut a úschovnu kol. Další místnosti bez oken jsou využity jako kinosál, hudební zkušebna a prádelna se sušárnou a ping-pongovým stolem.

Přízemní prostory – tedy ty, do kterých můžete přes okna nahlédnout z chodníku, patří společnému setkávání. Multifunkční sál s posuvnými stěnami, párty místnost i tichá studovna. Vše je laděno do bílých barev s černými doplňky. Potřebné soukromí je studentům zajištěno díky tomu, že patro je částečně pod úrovní chodníku a okna jsou až u stropu.

Patra jsou propojena otevřeným schodištěm a přístup k jednotlivým pokojům připomíná pavlačové chodby. Studentům je k dispozici také recepce, kde si mohou vyzvednout balíčky nebo bezplatně půjčit třeba vysavač nebo žehličku.

Koleje naplno využívají trend zelených střech. Osázené terasy jsou volně přístupné k posezení a grilování.

Kdo koleje využívá

hned po otevření rezervací se spustila obrovská vlna zájmu. Koleje jsou asi z 80 % obsazeny zahraničními studenty – zejména ze Španělska a Ruska. Důvodem je vyšší cena, kterou si za luxus připlatíte. Nájem se pohybuje mezi 8 000 a 20 000 Kč měsíčně.

Studenti oceňují polohu v blízkosti škol (asi 20 minut k významným pražským VŠ), ochotný personál a zejména komunitu, která se na kolejích tvoří. Společně se účastní akcí nejen v domě, ale i mimo něj.

Komerční prezentace