Zajímavá stavba

Nenápadná vila v Černošicích

Bratři Šlapetové se proslavili svými vilami na Moravě, například jejich vila, kterou postavili pro JUDr. Eduarda Lisku na Slezské Ostravě-Bazalech, byla zařazena mezi národní kulturní památky. Jeden z jejich rodinných domů však stojí také v Černošicích u Prahy, dokončen byl právě před osmdesáti lety. Proti slavné Liskově vile je daleko nenápadnější, přesto i on potřeboval citlivou rekonstrukci. Té se ujala vnučka Lubomíra Šlapety, Anna Šlapetová.

Patro vily má obytné prostory ve tvaru L: halu se schodištěm, obývací pokoj a jídelnu. Navzájem je propojují skleněné stěny s dvojkřídlovými dveřmi. Tím je vystupňován prostorový efekt a průhledy mezi místnostmi. Vnější plášť obohacuje kónický výklenek obývacího pokoje. Tato typologie se objevuje u rodinných domů v Opavě a Černošicích, u vily v Olomouci je zimní zahrada, která přechází po celé délce jižního průčelí v krytou terasu.

Průčelí do ulice stále dominuje výklenek obývacího pokojeTerasa byla postavena znovu, je nyní o trochu větší. Ještě se čeká na realizaci schodiště do zahrady.Pohled od severozápadu, kde je v suterénu malý byt s balkonovými dveřmi. Kromě toho tu jsou ještě vstupní dveře a dveře do místnosti TZB.

Záměrem investora bylo zachovat historickou hodnotu stavby a přitom vytvořit současné bydlení pro rodinu. V suterénu je další malý byt, který vychází z původního stavu domu. Architektonický výraz vily se tedy nezměnil, pouze se zvětšily rizality na jihozápadní a severovýchodní fasádě a mírně se navýšila zastavěná plocha, protože objekt byl opatřen tepelnou izolací. Dále jsou zvětšena některá okna a přibyly dveře v 1. PP u severozápadní fasády. Na jihozápadní fasádě bylo přestavěno zádveří, které vzniklo zhruba před čtyřiceti lety. Jsou tu nové prvky funkcionalismu: nejen prosklená subtilní čtvercově členěná stěna, ale i typické kulaté okno. U severovýchodní fasády je v úrovni 1. PP sklad zahradního nářadí, který nese terasu. Dům má bílou omítku, soklová část je světle šedá.

Vila před rekonstrukcíVila před rekonstrukcí

Stavba je zděná se železobetonovými stropy, případně s keramickými vložkami. Její systém je uspořádán do podélného dvoutraktu s nosnými obvodovými stěnami. Statik zjistil, že se nachází v uspokojivém stavu.

Změny dispozic
„Dům měl být podle přání investorů lépe propojen se zahradou při maximální pokoře k jeho historickému výrazu. Chtěli, aby měli možnost na zahradu sejít z obývacího prostoru. Původní plán se obracel více k ulici, se zahradou se v době první republiky tak moc nepočítalo. Tomu odpovídalo i to, že celý suterén sloužil čistě jen jako technická podpora všem patrům nad ním. Proto jsme podlahu suterénu vybourali, abychom tu docílili alespoň světlé výšky 2,55 m z původních 2,40 m,“ uvádí Anna Šlapetová. 

Hlavní vstupní patro je 1. NP: na zádveří navazuje předsíň, kde vznikla šatna a WC, dále zůstává schodiště a vstup do hlavního obytného prostoru. Z jídelny je přímý vstup na terasu se schody na zahradu. Ve 2. NP se nacházejí tři ložnice, pracovna, koupelna a šatna. Suterén má vlastní vstup, na který navazuje technická místnost a předsíň malého bytu. Tvoří ho ložnice se šatnou, obývací pokoj s kuchyňským koutem a koupelna s WC. V tomto podlaží jsou také dva sklady se samostatným vstupem ze zahrady.

Dispoziční změny si vyžádaly tyto zásahy:
– U středové vazby, kde jsou místo podélné stěny průvlaky podepřené komínovými tělesy, byl odstraněn jeden komín (dům se vytápí tepelným čerpadlem, komín již nebyl potřeba).
– U všech oken byly odstraněny kapsy dřevěných žaluzií, které už nebyly funkční. Jejich kapsa byla též součástí interiéru a tudíž nesplňovala tepelně technické požadavky. Většina oken byla proporčně zvětšována, aby se při zateplení fasády proporčně posílila. Některé otvory byly naopak zmenšeny nebo zazděny.
– V suterénu nebyla realizována nová vrata do garáže, místo nich jsou tu dveře do místnosti TZB a vstupní dveře do schodišťového prostoru propojeného s 1. NP a vstupem do bytu babičky v suterénu, dále také balkonové dveře malého bytu z kuchyně a dveře do skladu.
– Přístavby na východní a jižní straně byly nahrazeny v podobném uspořádání, ale o větších rozměrech.

Vila Dr. Klimeše v Opavě na Kylešovském kopci, která předcházela stavbu Morávkových v Černošicích. V této vile vyrostl architekt Ivo Klimeš, autor divadla v Mostu a přestavby dalších divadel.Dvojvila ředitelů dusíkáren v Ostravě-Mariánských Horách, kde byl použit typ halového půdorysu poprvé. „V menším z bytů bydlel strýc Jiří Veselý se svou ženou, mladší sestrou mého otce Květou Šlapetovou-Veselou. Strýc byl chemik a působil jako technický ředitel dusíkárny,“ uvádí Vladimír Šlapeta a dodává: „Strýc si nepřál rovnou střechu, která byla v původním projektu, otec tedy udělal kompromis, valbovou střechu o malém sklonu. Poprvé tu použil typické šlapetovské okno s pevnou střední částí a poutcem a otevíravými křídly po stranách.“Dvojvila ředitelů dusíkáren v Ostravě-Mariánských Horách, kde byl použit typ halového půdorysu poprvé. „V menším z bytů bydlel strýc Jiří Veselý se svou ženou, mladší sestrou mého otce Květou Šlapetovou-Veselou. Strýc byl chemik a působil jako technický ředitel dusíkárny,“ uvádí Vladimír Šlapeta a dodává: „Strýc si nepřál rovnou střechu, která byla v původním projektu, otec tedy udělal kompromis, valbovou střechu o malém sklonu. Poprvé tu použil typické šlapetovské okno s pevnou střední částí a poutcem a otevíravými křídly po stranách.“

Konstrukční řešení
Základy domu byly opatřeny dodatečnou hydroizolací. Podkladní beton pod podlahu se prováděl na podkladní podsyp ze štěrkodrti se separační vrstvou z geotextilie. Vybouralo se jen východní komínové těleso – komín byl nahrazen v jednotlivých podlažích sloupky z ocelové konstrukce. Na obou koncích jsou na sloupcích navařené patní či čelní desky, které se pomocí chemických kotev zafixovaly ke spodnímu líci průvlaku a k hornímu líci betonové desky v podlaze. Po provizorním podepření průvlaku se komín na střeše odstranil, v patře se zesílil nalepením karbonové lamely ve spodní části průvlaku. V přízemí a ve sklepě nebylo možné zavěsit průvlak shora, protože se nosníky nevešly do skladby podlahy. Proto byly zesíleny napojením na věnce obvodových stěn a opřené o dvě mezilehlá komínová tělesa. 

Podlahy v 1. a 2. NP zůstaly původní, v suterénu jsou nové plovoucí. Prostor na terénu má roznášecí vrstvu z betonové mazaniny, izolační vrstvu tvoří EPS v tl. 100 mm. Na stěnách a stropech jsou dvouvrstvé vápenocementové jádrové omítky se štukovou úpravou. Hlavní schodiště má novou povrchovou úpravu.

U oken byla odstraněna přední snížená část, kryjící cívky na navíjení žaluzií. Jejich zesílení bylo navrženo podobně jako u průvlaku: zavěšením za U nosníky položené na horní líc desky. Nosníky nad podlahou byly zazděny do atiky nebo parapetu, takže neovlivnily světlou výšku okna. Okna a balkonové dveře jsou dřevěné, v barevném provedení, které se blíží dobám funkcionalismu: v šedé, „jakoby“ stříbrné hliníkové verzi. 

U všech oken byly odstraněny kapsy dřevěných žaluzií, které už nebyly funkční. Většina oken se proporčně zvětšila, aby se při zateplení fasády opticky posílila. Některé otvory byly naopak zmenšeny nebo zazděny.Návrh Anny Šlapetové – dispozice 1. NP zůstaly zachovány, ale autorka prostory ještě více propojila: původně byly vedle kuchyně dva sklady, nyní je tu jen jeden. Kuchyně nebyla otevřená k jídelně, chodilo se do ní přes přípravnu u schodiště.

Přístavba terasy a zádveří
Obě přístavby jsou od hlavního objektu oddilatovány. Založeny byly na základových pásech z prostého betonu, konstrukce stěn je z tvárnic ztraceného bednění, které byly vyztuženy s ohledem na zemní tlak ve svislém i vodorovném směru. Základy a stěny jsou v půdorysu prodlouženy tak, aby na ně bylo možné uložit i železobetonová schodiště. Jako stropnice se použily I profily, ocelový trapézový plech a výztuž ze sítě kari – desky se betonovaly nad vlny plechu, šikmé desky pod schody na ploché ztracené bednění.  

Zádveří má zadní stěnu a část boku ze zalévacích tvárnic vyztužených svisle i vodorovně. Nad zádveřím je lehká dřevěná stříška s plechovou krytinou na OSB deskách. Vnitřek konstrukce vyplnila tepelná izolace. 

TZB
Jako zdroj tepla v domě slouží tepelné čerpadlo systému vzduch-voda. Umístěno je v technické místnosti v 1. PP, kde se nachází i ostatní vybavení topného systému, jako akumulační/taktovací zásobník topné vody, kombinovaný zásobníkový ohřívač teplé vody, tlakové expanzní nádoby topného systému a systému TUV, oběhová čerpadla topného systému a systému nabíjení TUV, pojistné ventily, uzavírací a měřící armatury, regulátor čerpadla.  

Vlastní topný systém je teplovodní s nuceným oběhem topného média a s uzavřenou tlakovou expanzní nádobou. V interiérech se nacházejí lamelová tělesa, v koupelnách trubková otopná tělesa. Větrání místností je pojato jako podtlakové, odvod vzduchu je řešen axiál-ními tichými ventilátory se zpětnou klapkou.

Hana Vinšová