Články, Zajímavá stavba

Novodobý statek ve středočeské krajině

Prototyp novodobého statku se urbanistickou koncepcí, měřítkem, obrysem a sklonem střech odkazuje ke kompaktním hospodářským stavením, která u nás byla obvyklá po několik staletí. Výraz stavby spočívá v zakomponování prvků moderní architektury do tradičních souvislostí a překrásné krajiny.

Statek se nachází na samotě poblíž vesnice Kardavec severně od Příbrami. Trojcípý pozemek na kraji louky ze dvou stran obklopuje les. Původně tu stála dřevěná hájovna a torzo stodoly, které však byly vzhledem k jejich špatnému stavu odstraněny. Základy hájovny se použily pro novostavbu. 

Podél cesty stojí hospodářské stavení, obytný dům je umístěn na východní straně pozemku

Dřevěný obklad domů je z nehoblovaných modřínových prken s oblinami bez jakékoliv povrchové úpravy

Základní údaje o stavbě
Autoři:
atelier Povětroň – Martin ­Chlanda, spolupráce: Jana Fischerová, Michal Rouha, Marek Šinágl
Dodavatelé: stavba svépomocí 
Zastavěná plocha: stavba pro bydlení – 136 m²; hospodářské stavení – 104 m²; chodba – 47 m²

Tradiční typologie tří hmot
Architekti z ateliéru Povětroň stavební program rozdělili podle tradiční typologie do tří hmot: bydlení, hospodářské stavení a stáj, která se však nakonec nerealizovala (k chovu koní je plánován pouze přístřešek). Podél příjezdové cesty tedy stojí hospodářské stavení s garáží a dílnou. Obytný dům je umístěn na východní straně pozemku a má severojižní orientaci. Přízemí slouží pro bydlení, podkroví pro skupinové meditace a terapii. Dům je příčně rozdělen na čtyři trakty, které mají výškově posunutou podlahu a klesají společně se svahem. Tím se v každém traktu zvětšuje výška místnosti a zdůrazňuje se i hierarchie jednotlivých prostorů: na severním konci s nejmenší výškou místnosti je umístěno technické zázemí, naopak obývací pokoj v nejjižnější části má největší výšku. Tyto trakty nejsou vzájemně propojeny. Komunikaci v domě zajišťuje mírně se svažující chodba v podobě přístavku podél východní fasády. Chodba zároveň propojuje dům s hospodářským stavením. Podkroví je přístupné ze severní strany schodištěm, které vybočuje z tělesa chodby. 

„Motivem, který celým domem prostupuje, jsou výhledy do okolí. Na tomto ideálně orientovaném pozemku byly takřka závaznou podmínkou. Samozřejmostí jsou panoramatické výhledy do údolí z obývacího pokoje, pracovny, ložnice nebo prostoru pro meditaci, dům však nabízí potěšení z pohledu do krajiny třeba i při mytí nádobí,“ říká autor projektu Martin Chlanda.

Detail u okapního žlabu

Detail u okapního žlabu 
01 sádrokartonová deska tl. 12,5 mm
02 instalační prostor 50 mm, CD profily 60/27 s připevňovacím klipem
03 tepelná izolace Rockwool Airrock ND 60 mm
04 dřevěné latě 50/60 mm, á 660 mm
05 parozábrana Jutafol N 140 Special
06 tepelná izolace Rockwool Airrock ND 220 mm, krokve 80/220 mm
07 podstřešní pojistná fólie Jutadach 115
08 odvětrávací mezera 50 mm, dřevěné latě 50/50 mm
09 bednění, palubky 24 x 100 mm, mezera mezi palubkami 100 mm
10 trapézový plech Lindab LTP 45, tl. 0,5 mm

11 montážní deska z pozinkovaného plechu tl. 1,5 mm
12 nerez šroub 6,3 x 19 mm (celkem 8 ks na jednu montážní desku)
13 lepenka
14 modřínové latě
16 okapový plech z pozinkového plechu
17 mřížka proti hmyzu
18 OSB deska tl. 15 mm
19 ocelový žlabový hák
20 podokapní žlab
21 pozednice 160/140 mm
22 dřevěná lišta pro kotvení parozábrany
23 železobetonový věnec – překlad
24 interiérová omítka
25 modřínová prkna s oblinami; šířka 190–300 mm, tl. 22 mm

26 modřínová prkna s oblinami; šířka 190–300 mm, tl. 22 mm
27 svislé podkladní modřínové prkno tl. 22 mm
28 kotvicí zkosená lať 40/60 mm
29 fasádní fólie
30 kotvicí lať 40/60 mm
31 vodorovné podkladní modřínové prkno tl. 22 mm
32 modřínová lať 40/60 mm se zkosenou hranou
33 okenní ostění – modřínové prkno 60/22 mm
34 dřevěné termookno TWW – TROJ-SKLO
35 montážní PUR pěna

Materiály a konstrukce
Fasády obou domů tvoří vertikální dřevěný obklad přecházející ze stěn na střechu. Jedná se o obklad z nehoblovaných modřínových prken s oblinami bez jakékoliv povrchové úpravy. Kontrastem k hrubému a tmavému povrchu domů je opláštění chodby a schodiště z průsvitných polykarbonátových panelů na dřevěné konstrukci.

Realizace střechy u okapního žlabuRealizace střechy u okapního žlabu

Realizace střechy u okapního žlabu07-14 79759

Konstrukčně jsou domy navrženy pro co nejjednodušší realizaci stavby. Rozpon garáže je 5,5 m. Stěny jsou zděné z pórobetonu, konstrukci zastřešení tvoří dřevěný krov s hambalky. V domě pro bydlení jsou rozpony 3,5 m, strop je montovaný z pórobetonových vložek a nosníků, krov je dřevěný krokvový s vrcholovou vaznicí.

Fasády obou domů tvoří vertikální dřevěný obklad přecházející ze stěn na střechu

Zateplená střecha rodinného domu
Střešní konstrukci tvoří dřevěný krov s krokvemi 80/220 mm á 1 m s vrcholovou vaznicí. Prostor mezi krokvemi je vyplněn tepelnou izolací z minerální vlny, která je doplněna dalšími 60 mm izolace vložené mezi dřevěné latě 50/60 mm na vnitřní straně konstrukce. Na spodní straně krokví je mezi vrstvami tepelné izolace parotěsná fólie, na horní straně pojistná podstřešní fólie. Na dřevěné latě se kotvil sádrokartonový podhled s prostorem pro instalace. Střecha je provětrávaná mezerou mezi kontralatěmi 50/50 mm. Základní hydroizolační vrstvou je trapézový plech s výškou vlny 45 mm, kotvený přes prkna na kontralatě. Na trapézový plech jsou pak připevněné přes atypické zámečnicky vyráběné kotvicí plechy modřínové hranolky 80/60 mm, na nichž je namontován obklad z modřínových prken. Střecha je odvodněna klasickým půlkulatým žlabem rozvinuté šířky 333 mm, který je skrytý za dřevěným obkladem fasády.

vis
foto 1 a 2 Artur Magrot