Články, Zajímavá stavba

Novostavba v historickém centru Brna

Na nárožní parcele v Křídlovické ulici se v těchto měsících dokončuje realizace domu podle návrhu architekta Fránka. Jeho dominantní poloha vyžadovala jasné hmotové řešení – stavba ve tvaru L má s jistou mírou nadsázky dva trakty, uliční a dvorní. Autor je pojal jako terasovitě ustupující hmoty a nárožní věž.

Figura objektu je zřejmá především z ulice, kde reaguje na podmínky vyplývající z regulačního plánu, ve výsledku je výrazným výtvarným prvkem. Dům vyplňuje mezeru v proluce a vytváří nároží, ve dvorní partii vznikne prostor osázený zelení. Uliční parter by měl mít příjemný městský charakter. Dům bude mít ve ve spodních patrech komerční prostory, další plochy jsou bytové.

 Vizualizace projektu, výkladce a zaoblené části pásových oken budou vyrobeny z hliníkových profilů

Autor projektu Zdeněk Fránek říká: „V  těchto místech je naše stavba ojedinělá, nicméně podle našeho úsudku správná. Parter je prostorově vylehčen, což odpovídá i kompozici domu s průhledy. Horní partie budou podporovat výtvarné vyznění objektu s výraznými a jednoduchými hmotami. Architektonické řešení vychází z kontextu místa. Jako materiály jsme tu použili sklo, omítky a kámen, v interiérech také pohledový beton.“

Výplňové zdivo Ytong

Konstrukční systém objektu tvoří nosný železobetonový skelet a výplňové zdivo. Z důvodu rostoucích požadavků na tepelně technické parametry obalových konstrukcí a také kvůli eliminaci tepelných mostů se pro obálku budovy hledal izotropní materiál s lehkou opracovatelností, co nejmenší objemovou hmotností a dobrými tepelně technickými vlastnostmi. Opracovatelnost byla jedním z klíčových parametrů stavebního materiálu, neboť půdorys objektu má nepravidelný tvar se zaoblenými rohy. Tato skutečnost z výběru vyřadila velkou část tradičních zdicích mate-riálů. Objemová hmotnost zdicího prvku hrála důležitou roli, jelikož zdivo slouží jako výplň nosného železobetonového skeletu budovy.

Výběr lehkého materiálu s sebou nesl pozitivní důsledky při dimenzování nosného systému s požadavkem na zateplení celé budovy – z tepelně technického důvodu se proto hledal také materiál s co nejlepšími tepelně technickými vlastnostmi.

Výplňové zdivo YTONG bylo vybráno především díky své nízké hmotnosti a tvarové přizpůsobivosti, takže se mohly dobře zpracovat detaily oblých rohů a obezdívky sloupůVýplňové zdivo YTONG bylo vybráno především díky své nízké hmotnosti a tvarové přizpůsobivosti, takže se mohly dobře zpracovat detaily oblých rohů a obezdívky sloupů

Technické a konstrukční řešení

Základová deska byla realizována z železobetonu se zesilujícími náběhy pod svislými prvky. Suterén je určen pro účel parkování, kromě toho zde bude umístěno technické zázemí objektu. Stavebně byl řešen jako bílá vana. Je propojen s venkovním prostředím, zateplen je tedy až strop nad podzemním podlažím. Železobetonová konstrukce suterénu spo­­čívá na základových pilotech.

Nadzemní část objektu je nesena železobetonovým monolitickým skeletem s vyzdívkami z tvárnic Ytong. Skelet ztužuje schodišťové jádro. Stropní a střešní desky tvoří bezprůvlakové desky ze železobetonu. Pro zvýšení tuhosti je lemuje železobetonová parapetní zeď. Plochá střecha má klasické pořadí vrstev, přitížená je kačírkem.

Tepelná izolace střechy a podlah je na bázi EPS. Fasáda je izolována kontaktním zateplovacím systémem na bázi minerálních vláken. 

Půdorys 2. NPPodélný a příčný řez

Podlahy jsou navrženy jako plovoucí s nosnou vrstvou anhydritu s nášlapnou vrstvou tvořenou epoxidovou stěrkou. Prosklené plochy v 1. NP a zaoblené části pásových oken jsou vyrobeny z hliníkových profilů. Ostatní plochy pásových oken mají  rámy plastové a izolační dvojskla.  ­Vnitřní parapety tvoří teracco desky tl. 30 mm, venkovní budou plechové. 5

podle podkladů arch. kanceláře Fránek Architects