Zajímavá stavba

Obecní kaple se zvonicí v Deblově

Kaple v Deblově vznikla ze dvou nefunkčních trafostanic, které hyzdily návsi v Mladoňovicích a Deblově. Trafostanice v Deblově byla díky své vhodné poloze konvertována, trafostanice v Mladoňovicích zbourána. Autentické cihly z ní byly použity pro nástavbu deblovské trafostanice a její nové využití na kapli – zvonici.

Kaple je zasvěcená Strážným andělům a je v ní instalován zvon vysvěcený jako „andělský“, který byl odlit ve slavné zvonařské dílně Dytrychových v Brodku u Přerova. Má hmotnost 92 kg, průměr 55 cm, ladění G2 a je ozdoben reliéfním obecním znakem obce Mladoňovice. Na spodní obrubě zvonu jsou názvy všech místních částí.

Příklad konverze opuštěné, nefunkční trafostanice v Deblově. Kaple je zasvěcená Strážným andělům.

Začalo to nápadem
Myšlenka přestavby nefunkční trafostanice na kapli vznikla již v roce 2010. V roce 2013 byl ke spolupráci přizván Ing. arch. Jan Klimeš, kterému se podařilo po zpracování projektové dokumentace, počátkem roku 2014, získat stavební povolení. Dne 28. června 2014 byl vysvěcen základní kámen stavby. V květnu roku 2015 byla zahájena stavba, která byla 3. září 2016 připravena k vysvěcení zvonu a dne 2. října byla kaplička slavnostně otevřena.

Základní údaje o stavbě

Stavebník: Obec Mladoňovice, zastoupená starostkou Ing. Ivanou Blehovou 

Technický dozor: Ing. Michal Hejzlar

Projekt

Hlavní projektant: Ing. arch. Jan Klimeš, Ateliér Zelený dům Pardubice

Statika: Ing. Václav Zima, CSc.

Elektro: Marie Jakešová

Osvětlení: Ing. Michal Kozák

Protipožární zabezpečení: Ing. Simona Boruchová

Technická spolupráce: Helena Půhaná

Zhotovitelé:

Stavební práce: Jaroslav Blažek, Sobětuchy, a Pavel Gregor, Chrudim 

Technická podpora: Jiří Bleha, Mýtka

Elektroinstalace: Jaroslav Koblížek, Rtenín

Architekturní osvětlení: ETNA Praha

Tesařské práce: Josef Švadlenka, Rtenín, a Vojtěch Meduna, Šiškovice

Truhlářské práce: Vítězslav Novák, Rabštejnská Lhota

Klempířské práce: František Pilař, Trhová Kamenice, a Radek Melichar, Licibořice

Sklenářské práce: Jan Brdíčko a syn, Chrast

Kamenické práce: František Teplý a syn, Mikulovice

Nátěry, výmalba: Pavel Meduna, Skupice, a Ing. Stanislav Hanousek

Zámečnické práce: DOMIS, Martin Kalous, Hradec Králové

Zvonařské práce: Zvonařská dílna Tomášková Dytrychová a Rostislav Bouchal BOROKO, Brodek u Přerova

Krása v jednoduchosti
Objekt kaple v Mladoňovicích – Deblově (jedna z osmi místních částí obce) využívá své dominantní krajinné polohy při dodržení vhodných odstupů od okolní bytové zástavby. Architektura objektu, vycházející z archetypu evropské zvonice, byla navržena v minimalistickém stylu bez jakýchkoliv historizujících detailů.

Stávající objekt čtvercového půdorysu je využit s minimálními stavebními zásahy jako kaple, nástavba patra slouží jako zvonice, ukončená střechou s křížem. Přízemí je prostorem s výtvarně řešenou skleněnou stěnou, za kterou je technický prostor se skladem a žebříkovým výlezem do zvonice. V té je tradiční dřevěná zvonová stolice.

Cihly z trafostanice v Mladoňovicích byly použity pro nástavbuHrubá stavbaHrubá stavba

Hra světel
Hlavním výtvarným prvkem a ideovým těžištěm kaple je skleněná pískovaná stěna s lineární kresbou, jejíž výtvarný účinek se mění podle počasí a tím intenzity protisvětla ze zadního okna. Funguje tak na principu kostelních vitráží. Bílá výtvarná stěna dělená do jednotlivých polí s křesťanskými symboly (alfa – ryba, omega – kalich, kříž a andělský motiv, (vzhledem k patronům a zasvěcení kaple) je doplněna oblohově modrou výmalbou. Objekt je zakončen jednoduchým nerezovým křesťanským křížem. Organickou součástí architektonicko-výtvarného řešení je architekturní osvětlení. Výtvarná stěna je večer nasvícena zadním reflektorem.

Kaple se zvonicí je objekt v majetku obce, který je veřejnosti běžně nepřístupný. Návštěvník má možnost nahlédnout do interiéru zvenčí celoprosklenými vstupními dveřmi. Každodenní polední zvonění probíhá automaticky.

Objekt čtvercového půdorysu je využit s minimálními stavebními zásahy jako kaple, nástavba patra slouží jako zvonice, ukončená střechou s křížemObjekt čtvercového půdorysu je využit s minimálními stavebními zásahy jako kaple, nástavba patra slouží jako zvonice, ukončená střechou s křížem

Přispěl každý
Finanční prostředky byly získány pouze formou veřejné sbírky, do které přispívali občané, rodáci, místní chalupáři, přátelé obce a také místní podnikatelé nebo podnikatelé spolupracující s obcí, sbírku podpořil také Mikroregion západně od Chrudimi. Na výstavbě se dobrovolně podíleli občané ze všech osmi místních částí obce i další pomocníci z řad přátel obce. 

Zájemci si mohou objednat exkurzi na tel. čísle obce Mladoňovice 469 685 160, 605 484 333. 

Další informace o stavbě i seznam sponzorů a pomocníků z řad občanů viz www.obec-mladonovice.cz.

Industriální stopy na veletrhu PAMÁTKY – MUZEA – ŘEMESLA 2018

Ing. Svatopluk ZídekDrobné a pozapomenuté industriální stavby patří u staveb industriálního dědictví k nejohroženějším. Drobným průmyslovým objektům bylo věnováno v červnu 2017 vyhlídkové sympozium „Přehlížené, drobné, zapomenuté industriální stopy v krajině a městech“, pořádané platformou Industriální stopy s Výzkumným centrem průmyslového dědictví Fakulty architektury ČVUT a Kolegiem pro technické památky ČKAIT a ČSSI, ve spolupráci s Českým národním komitétem ICOMOS a Národním památkovým ústavem.

O významných, památkově chráněných či ikonických dílech se většinou obecně ví a mluví. Existuje ale ještě další vrstva průmyslového dědictví, vnímaná víc na místní úrovni. Sem patří drobné drážní stavby, obecní vodárny a vodárenské věže, cihelny, malé místní pivovary, skladištní budovy, dílenské a opravárenské provozy či v krajině již osamělé sladovny, rozpadlé vápenky, zbytky konstrukcí u zaniklých lomů, místní kapličky pro transformátory, torza zdí a trčící komíny po továrnách. Jedná se o specifickou kulturní vrstvu sídel a krajiny, která dosud zůstává stranou zájmu a je ohrožena, ačkoli je třeba ji vnímat jako součást kulturního dědictví a duševního i materiálního bohatství společnosti. Vyhlídkové sympozium cestou z pražského Smíchova (s úvodem v opuštěné transformační stanici), přes Velkou Chuchli do Řevnic (s druhým prezentačním blokem v bývalém dřevěném drážním skladu), přes Srbsko, Liteň a Jince do hostomické cihelny a na Fabiána bylo určeno pro pozorné cestovatele a příznivce industriálních stop.

Ve čtvrtek a v pátek 8.–9. března na pražském Výstavišti v Holešovicích, v Průmyslovém paláci, se uskuteční již 6. ročník mezioborových veletrhů PAMÁTKY – MUZEA – ŘEMESLA 2018, aneb Dejme minulosti budoucnost! Veletrh je věnován obnově, financování a využití památek. Navazuje na úspěšné předchozí ročníky. Veletrhy nezasahují pouze do oblasti památkové péče, záchrany a konverze historického dědictví a do sféry projektování a stavitelství, ale také restaurátorství a uměleckého řemesla, muzejnictví. Představí se tu nové materiály a technologie, zajímavé projekty, interaktivní ukázky, workshopy. Součástí veletrhu budou i doprovodné výstavy.

Ve dvou přednáškových sálech bude navíc připraven opravdu pozoruhodný, návštěvníkům volně přístupný program konferencí, přednášek, diskuzí a prezentací. K zajímavým konferencím bude patřit i prezentace a setkání s autory při příležitosti vydání publikace „Industriální stopy v krajině a sídlech“, která upozorňuje na ohrožené, drobné a pozapomenuté industriální stavby. Pořádají platforma Industriální stopy s Výzkumným centrem průmyslového dědictví Fakulty architektury ČVUT a Kolegiem pro technické památky ČKAIT a ČSSI. Na veletrhu můžete navštívit i stánek platformy Industriální stopy, jenž navazuje na expozici ČKAIT.

Expozice nabídnou i možnosti cestování po památkových objektech a výstavy navazující na konference a semináře. Každoročně se prezentuje více jak 120 vystavovatelů, v jejichž stáncích nebudou chybět ani praktické ukázky a poradenství. 

Příklad konverze opuštěné, nefunkční trafostanice v Deblově je zajímavým příkladem zájmu veřejnosti o objekty industriálního dědictví.

Ing. Svatopluk Zídek
Kolegium pro technické památky
ČKAIT & ČSSI

Mezinárodní veletrh obnovy, financování a využití

– Památky
– Muzea
– Řemesla

Představují se: historická sídla, památkové a církevní objekty, lidová architektura, zahradní úpravy, restaurování a semináře.

To vše najdete na Výstavišti Praha – Holešovice od 8. do 9. března 2018

Jan Klimeš