Zajímavá stavba

Obnova obecního hostince v Rekovicích

Hostinec Rekovice má dlouhou historii a navíc stojí u cesty do hor, takže se tu každý rád zastaví. Obnova této jedinečné lokality v Beskydech začala stavbou zvoničky od ateliéru Kamila Mrvy, následovala obnova letního amfiteátru, který sousedí se skokanským můstkem, vybudovaným po triumfu Jiřího Rašky na Zimních olympijských hrách v roce 1968.

„Hostinec je starý 220 let, za tu dobu se na něm podepsaly různé stavební úpravy. Současným požadavkům nevyhovoval, například na toalety se chodilo přes venkovní prostor, bylo třeba obnovit všechny sítě včetně vodovodního potrubí. Očistili jsme ho tedy do původní podstaty, oklepali jsme venkovní i vnitřní omítky až na cihlu, všechny povrchy jsou nové,“ uvádí architekt Kamil Mrva a dodává: „Stěna, která oddělovala společenský sál od poměrně malé místnosti hostince, byla odstraněna, aby vznikl přehledný a přitom příjemný prostor. Původní cihelné klenby ve střední části zůstaly zachovány, jsou vyspraveny a napuštěny stabilizačním nátěrem. Lehký dřevěný podhled v restauraci ukrývá instalační trasy kanalizace, topení, elektro a dalších médií.“

Obec chtěla nejen hostinec, ale také kulturní stánek: konají se tu hudební večery a Rozhovory Na RekovicíchPrůčelí s oknem o velikosti 2,5 x 5 m dokazuje, že nové prvky nemusí historickou stavbu poškodit

Základní údaje o stavbě

Investor: obec Trojanovice

Autor: Kamil Mrva; spolupráce Václav Kocián, Jaroslav Holub; interiéry Romana Mališ Bílková

Statika: Tomáš Šenovský

Hostinec Rekovice na Horečkách získal hlavní cenu v kategorii stavby občanské vybavenosti – rekonstrukce v soutěži Stavba Moravskoslezského kraje 2016.  Stavba obdržela třetí místo v soutěži Architekt obci (první místo Zdeňka Vydrová za Galerii Pakosta v Litomyšli, druhé místo ateliér M1 Architekti za obnovu Líbeznic).

Z historie

Restaurace Rekovice je pro Trojanovice jedním ze symbolů: narodil se zde Antonín Bača Horečka, který se zasloužil o vznik obce a její samosprávu v roce 1748. Nejstarší záznam o domě je z roku 1791, na mapách z roku 1833 je z barevného označení zřejmé, že se jednalo o kamennou stavbu (v té době bylo v obci 346 budov, z toho 11 zděných). První zmínka o majiteli budovy je z roku 1851, kdy ji vlastnila Veronika Horečková Reková, v roce 1885 hostinec zdědil Jan Rek. V roce 1935 přechází na Vladimíra Krče, poté je v majetku společnosti Witkowitzer Begbau- und Eisenhütten- gewerkschaft in Mähr. Ostrau – Witkowitz (následně Vítkovických železáren Klementa Gottwalda). V roce 1953 byl převeden na MNV Trojanovice, který budovu a přilehlé pozemky prodal společnosti Jednota, lidové spotřební družstvo. Dne 5. června 2013 objekt a pozemky koupila obec Trojanovice za 1 800 000 korun.

Koncept interiéru byl založen na otevřenosti: je tu například průhled do kuchyně, takže hosté mohou pozorovat přípravu pokrmů. U vstupní části vznikla prosklená přístavba s lehkou dřevěnou konstrukcí, která rozšiřuje restauraci. Dřevěná je také část fasády u zadní strany objektu, kde je vstup do kuchyně a sociální zázemí. V patře se nachází šest pokojů pro ubytování hostů.

Zdánlivě prostá obnova
Okna v přízemí architekti zvětšili. U starých domů se jedná o citlivé téma a ne vždycky se podaří realizovat je tak, aby charakter stavby neutrpěl. V tomto případě se proporce okenních otvorů podařilo navrhnout tak, aby se prostor restaurace otevřel do přírody, ale výraz domu zůstal přívětivý. „Použili jsme dřevěná okna s izolačními trojskly a také hliníkové okenní rámy s velkoformátovým zasklením. Velké okno v restauraci je fixní o velikosti 2,5 x 5 m, zaskleno bylo zvenčí. Pro nás je to televizní obrazovka do přírody,“ upřesňuje architekt Mrva.

Na podlahách je betonová stěrka, v prosklené přístavbě jsou podlahy dřevěné. Podlahové topení má speciální systém přes výměník a rekuperaci tepla. Zdrojem tepla je plynový kotel kombinovaný s krbovou vložkou.

Jeden z pokojů pro hostyNové WC pro hosty

Původní klenby zůstaly zachovány, doplňují je soudobé materiályPůvodní klenby zůstaly zachovány, doplňují je soudobé materiály

Tvar střechy zůstal stejný jako dříve, jen nad křídlem sociálního zázemí je o půl metru vyšší. Nový dřevěný krov byl realizovaný podle původního vzoru, velmi pečlivě byly navrženy vikýře v pokojích pro hosty, aby nenarušily vzhled domu. Obvodový plášť tvoří kombinace klasické omítky bez zateplení a dřevěného obkladu z modřínu.

U zadní strany objektu je vstup do kuchyně a sociální zázemíVelkoformátové zasklení v restauraci otevírá prostor do přírody. Lehký dřevěný podhled ukrývá instalační trasy kanalizace, topení, elektro a dalších médií.

Obecní hostinec
Velkou zásluhu na obnově stavby má vedení obce, které se rozhodlo, že ji koupí. „Rekonstrukci obec zaplatila bez dotací a hostinec také provozuje. Šli zde tedy s kůží na trh, ale odvaha se jim vyplatila – lidé si místo oblíbili a zdá se, že bude žít podobně, jako tomu bylo před sto lety,“ dodává architekt Mrva. „S panem starostou a dalšími zástupci obce byla velmi dobrá spolupráce. Věděli, že je potřeba zachovat historický charakter stavby, ale zároveň jsme od začátku uvažovali o soudobé architektuře. Původní rozpočet na stavební část bez interiérů byl do šesti milionů korun. I proto se zástupci obce rozhodli, že stavba bude probíhat formou dílčích výběrových řízení, například na podlahy nebo na okna. K tomu ale přibylo zařízení interiérů včetně vybavení kuchyně, takže celkově částka vyšplhala na více než dvojnásobek“.

Součástí restaurace je dřevěná brána a venkovní posezení, vybudován byl také lesní bufet a dětské přírodní hřiště

Od roku 2006 je starostou Trojanovic Jiří Novotný. Za tu dobu vzniklo ve spolupráci s ateliérem Kamila Mrvy několik realizací: letos v létě byla dokončena horní stanice lanovky Na Pustevnách, plánuje se také obnova skokanského můstku Jiřího Rašky. „Máme s obcí smlouvu na poradenství i realizaci staveb, takže můžu říci, že jsme architekti Trojanovic. Obec velmi dobře hospodaří a je tedy soběstačná. Pan starosta má kolem sebe kvalitní lidi, kromě toho na menším městě se lépe zabrání tomu, aby se jednání zacyklila v neustálém úředním koloběhu,“ uzavírá architekt Mrva. 

Hana Vinšová
foto Studio Toast