Zajímavá stavba

Obnova paddocku v Národním hřebčíně Kladruby nad Labem

Obnova části stájí Národního hřebčína v Kladrubech nad Labem, který patří od loňského roku mezi památky UNESCO, je u konce. Paddock bude nově sloužit pro ustájení starokladrubských chovných klisen. Na projekt rekonstrukce stájí národní kulturní památky dohlížel architektonický ateliér Masák & Partner.

Památková obnova paddocku začala v červnu 2019. Stáje byly postaveny v roce 1865 na pastvině za zámeckou zahradou pro oddělené ustájení anglických plnokrevníků. Nyní budou sloužit jako domov starokladrubských chovných klisen. 

Rekonstrukcí klasicistního paddocku se projektanti ateliéru Masák & Partner snažili o zachování stylové čistoty budovy a její navrácení do podoby z roku jejího vzniku. Největší důraz kladli na obnovu historicky cenných prvků stáje a nové prvky zapracovali tak, aby nerušily celkový dojem památky. Vybrána proto byla žlutá nátěrová barva a na půdě byla použita dlažba z historické fary v Kladrubech nad Labem. Jediným zcela novým prvkem je dřevěný domek vedle stájí paddocku, který bude sloužit jako seník. Vznikl z čistě praktických důvodů, aby krmení pro koně bylo vždy při ruce.

Obnova paddocku v Národním hřebčíně Kladruby nad LabemObnova paddocku v Národním hřebčíně Kladruby nad LabemObnova paddocku v Národním hřebčíně Kladruby nad Labem

Celý kladrubský areál je součástí památkové zóny Kladrubské Polabí a představuje tak unikátní kulturní krajinu. Srdce areálu tvoří hlavní stáje, zámek a kostel. Stáje představují klasicistní soubor budov skládající se ze stáje plemenných hřebců, volných stájí chovných klisen, stájí pro mladé koně ve výcviku, porodny hříbat, jízdárny a dalších funkčních staveb. Klasicistní vzhled navrátila hřebčínu rekonstrukce v roce 2015. 

Obnova paddocku v Národním hřebčíně Kladruby nad LabemNově položená podlaha je replikou původní s použitím maximálního množství historických prvků.Podlahu tvoří cihelná dlažba, cihly jsou kladeny na užší rozměr s minimálními spárami. Byl využit maximální počet dochovaných původních cihel pravděpodobně z období výstavby. Cihly jsou kladeny do vápenopískového lože a vyspárovány suchou maltovou směsí. Chybějící cihlová dlažba byla nahrazena cihlami stejné kvality a barvy tak, aby podlahy co nejvíce odpovídaly původní podlaze.

Jedním z posledních způsobů využití paddocku bylo ve druhé polovině 20. století ustájení přestárlých starokladrubských koní. V posledních desetiletích objekt spíše chátral. Rekonstrukce paddocku byla financována z investičních prostředků národního hřebčína, respektive Ministerstva zemědělství jakožto jeho zřizovatele. 

Stav před rekonstrukcíV rámci rekonstrukce bylo do původních odvodních kanálků uloženo plastové potrubí.Veškeré práce na podlaze se dělaly ručně. Podlaha byla nejdříve velmi šetrně rozebrána, dosypána a pak kladena zpět dle dochované skladby.

Celý národní hřebčín v Kladrubech nad Labem, který je od roku 2002 národní kulturní památkou a v loňském roce se stal součástí UNESCO, prochází postupnou rekonstrukcí. Ateliér Masák & Partner připravoval projektovou dokumentaci pro obnovu celkem 7 objektů – revitalizaci budov vrátnice, třech stodol (Na Miláčku, Františkov-Selmice a v Josefově), stáje paddocku a podílel se na zahradních úpravách a obnově komunikací v okolí těchto objektů. Dosud byla kromě stájí paddocku dokončena ještě stodola Františkov-Selmice.

Autorská zpráva
zdroj fotografií: Architektonický ateliér Masák & Partner
komentář fotografií: Simona Trnková, autorský dozor z ateliéru Masák & Partner