Články, Dřevěné a montované konstrukce, Zajímavá stavba

Obnova Tančírny v Račím údolí

Tančírna slohově spadá do období historismu a secese – po stránce výrazu, dispozičního řešení a typologie je unikátní, svým významem přesahuje hranice Olomouckého kraje. Ještě v roce 2014 byla ve velmi zanedbaném stavu a hrozil její zánik.

Stavba, kterou nechal v letech 1906 až 1907 postavit vratislavský biskup kardinál Georg Kopp podle návrhu stavitele Aloise Utnera, má obloukově zaklenutý sál, obepnutý po obvodě dřevěnou pavlačí na konzolách. Ve zděném 1. NP se nachází zázemí pro návštěvníky. 

Tančírna získala třetí místo Ceny Rudolfa Eitelbergera 2015

Rekonstrukce tančírny

Místo stavby: Račí údolí, k.ú. Javorník – město
Investor: obec Bernartice, zastoupená starostou Ing. Mojmírem Michálkem
Autoři rekonstrukce: Ing. arch. Michal Sborwitz, Ing. arch. Marie Sborwitzová, Ing. arch. Karel Prášil
Dodavatel: Commodum, spol. s r.o.
Dokončení rekonstrukce: 2015

Tančírna získala třetí místo Ceny Rudolfa Eitelbergera 2015 za zdařilou realizaci v oblasti architektury, urbanismu a péče o památky v Olomouci a Olomouckém kraji. První místo obdržela Revitalizace centrální části obce Bukovany, kterou navrhl stejný autorský tým (tedy M. Sborwitz, M. Sborwitzová a K. Prášil).

Nedávná minulost a historie
Tančírna patřila k vyhlášeným výletním místům, podle dobových fotografií a pohlednic lidé rádi navštěvovali restauraci s venkovním posezením, které navazovalo na parčík se skalkami, rododendrony a okrasnými dřevinami. Zděné přízemí bylo rozděleno na dvě části, další dvě místnosti se nacházely v přístavbě. V jeho severní části byly kuchyň, výčep a přípravní místnost, v jižní části komora a dvě obytné místnosti. Autor projektu nezapomněl ani na výtah, kterým se jídlo dopravovalo nahoru. Vnější schody vedly k samotnému, přes 20 metrů dlouhému lokálu a tanečnímu sálu, který byl zbudován ze dřeva a skla. Sál obklopovala veranda se zdobenými trámky. Prostor sálu má stlačenou valenou klenbu, obloženou prkny a připevněnou ke krovu. Nejkrásnější částí tančírny byly vitráže v čirém a zeleném tónu. Celá budova byla elektrifikována.

Stav budovy byl do roku 2015 neradostný, byla ve velmi špatném stavu. Jejím novým majitelem se však stala obec Bernartice, která se snažila o záchranu dnes už ojedinělé tančírny. Roku 2009 byl vypracován projekt na rekonstrukci. Po pěti pokusech o získání dotace na opravu byla šestá žádost úspěšná a na podzim roku 2014 se mohlo s rekonstrukcí začít. 

U objektu je nová venkovní dlažba, přízemí je obloženo lipovským mramoremPatro s tanečním sálem má po obvodu dřevěnou pavlač s množstvím původních zdobných prvků

Podlaha tančírny je z nových podlahových prken (fošen), ostatní prvky zůstaly zachoványV tanečním sále autoři projektu doplnili táhla s novým osvětlením

Průběh rekonstrukce
Střecha zůstala nečleněná, bez vikýřů, krytina byla rekonstruována a doplněna v původním materiálu (plech). Opraveny a doplněny byly také štíty. Doplnilo se chybějící venkovní schodiště s předním vstupem a zadní zděná část s bočním vstupem a pomocným schodištěm. 

Všechny viditelné tesařské konstrukce byly opraveny a doplněny v původní profilaci, barevné a povrchové úpravě. Prosklené stěny, dveře a obklady byly rovněž rekonstruovány a doplněny chybějícím zasklením a dřevěnými prvky. Okna a dveře v 1. NP jsou nahrazeny kopiemi původních s využitím maxima dochovaných prvků. V zadní části tančírny je postaven nový zděný trakt se služebním schodištěm a zázemím pro sál. Přístavek je v přízemí obložen lipovským mramorem a v patře palubkami s pultovou střechou. V interiéru byla obnovena původní barevnost včetně malířské výzdoby.

vis