Zajímavá stavba

Obnova vojkovského špejcharu

Mohutný barokní špejchar ve Vojkově z poloviny 17. století byl součástí zámku, který vznikl přestavbou tvrze s dvorem. První zmínka o ní je doložena z roku 1537. Ta byla později, neznámo kdy a za kterých majitelů, přestavěna na zámek, který se v přestavbách dochoval dodnes.

Součástí hospodářského zázemí zámku se v druhé polovině 17. století stal i patrový špejchar stojící naproti přes cestu od areálu zámku. V 18. století je pak poprvé připomínán i sklep zdejšího panského pivovaru, o jehož využívání jsou záznamy z 18. století. Vojkovský pivovar vařil pivo až do 80. let 19. století, kdy byl jeho provoz zastaven a objekty záhy zbořeny. Pivovarský sklep je umístěn přímo pod severní stranou špejcharu.

Vojkovský špejchar

Pivovarský sklep je umístěn přímo pod severní stranou špejcharu a bylo nutno z něj odvézt mnoho sutěPivovarský sklep je umístěn přímo pod severní stranou špejcharu a bylo nutno z něj odvézt mnoho sutě

Čekání na šanci
V první polovině 20. století byl špejchar v držení místního zemědělského družstva, sklep pod ním byl zcela zasypaný stavebním odpadem a nevyužíván. Na přelomu 20. a 21. století pak celý, po zániku zemědělského družstva opuštěný, objekt postupně chátral. Špejchar i pivovarský sklep s valenými klenbami čekal na svou šanci až do 21. století. Roku 2002 objekt zakoupili manželé Kramperovi a špejchar byl až do roku 2012 využíván jako sklad i sídlo firmy, která se zabývá dovozem rumunských vín významného rumunského producenta Mur­fatlar Romania a prodejem keramiky. Výrobky vinařské firmy jsou ověnčeny řadou mezinárodních cen.

Našly se zdroje
V červnu roku 2012 zahájili i díky Programu rozvoje venkova ministerstva zemědělství a s pomocí Posázaví o.p.s. zásadní konverzi tohoto objektu historické zemědělské architektury. Celkové náklady na rekonstrukci objektu dosáhly téměř 2,3 mil. Kč, pochopitelně za finanční spoluúčasti majitelů. Obnova špejcharu probíhala za velice citlivého přístupu investora s přispěním památkářů.

Střecha je základVýstavní prostory představují historie keramiky, porcelánu, kachlí a kachlových kamenNašlo se místo i pro degustaci rumunských vín

Opět slouží lidem
Výsledkem projektu je zrekonstruovaná kulturní památka – Špejchar ve Vojkově, jehož část slouží i nadále jako sklady rodinné firmy, ale i jako místo pro prezentaci historického odkazu regionu. Jsou zde zřízeny výstavní prostory historie keramiky, porcelánu, kachlí a kachlových kamen a galerie. Část prostor je využívána pro degustaci vín Murfatlar Romania. Ve Špejcharu Vojkov jsou pravidelně pořádány přednášky, semináře, výstavy i tematické večery.  Pro možnost celoročního využití objektu vybudovali manželé Kramperovi na vlastní náklady velká kachlová kamna, která část prostoru vytápí. Součástí projektu je také oprava původního pivovarského sklepa. Ten představuje další velmi stylový prostor vhodný rovněž pro konání přednášek, ale i koncertů či degustací. V květnu 2014 se v pivovarském sklepě konal první komponovaný večer o dějinách pivovarnictví a malá degustace piv z Domácího pivovaru Partyzán. Díky tomu se po více než sto dvaceti letech do vojkovského pivovarského sklepa opět vrátilo pivo. Tento večer se každoročně opakuje.

Špejchar je stále se proměňující expozicí, v níž stálá část je trvale vyhrazena prodejnímu programu jeho majitelů.

Zapomenutá vesnička si zahrála i v seriálu
Ing. Svatopluk ZídekVojkov je jednou z malých polozapomenutých vesnic Sedlčanska. Pokud při návštěvě Vojkova máte pocit čehosi důvěrně známého, pak je to možná i tím, že jeho náves kdysi posloužila jako exteriér pro natáčení jednoho z nejznámějších dílů seriálu Třicet případů majora Zemana, ve kterém se jeho tvůrci inspirovali svým pohledem události takzvaného Babického případu. Škola, kde byli postříleni „seriáloví komunisté“, ve Vojkově stojí dodnes a i nyní je možno spatřit pole, ve kterém se tehdy vrah skrýval, i když zřejmě bude oseto řepkou. Pozdně klasicistní budova místního zámku, která je ve velice dobrém technickém stavu, slouží jako domov důchodců. To se již bohužel nedá říci o jeho rozsáhlém hospodářském zázemí, tvořeném řadou opuštěných či jen částečně využívaných staveb, které kolem zámku uzavíraly velký dvůr. K pozitivním příkladům ale patří obnova a zejména nové využití vojkovského špejcharu, který je dokladem významu podobných staveb na českém venkově. Špejchar Vojkov připomíná nejen historii zdejšího panského sídla a své památkové hodnoty, ale zároveň se stal novým živoucím centrem jak pro obyvatele obce, tak i pro širší okolí. Vojkov, malá pozapomenutá vesnička, tak získala v obnově zdejšího špejcharu novou významnou kulturně historickou hodnotu.

Svatopluk Zídek, z podkladů manželů Kramperových