Články, Zajímavá stavba

Ocelová věž pro heliport

V areálu liberecké nemocnice byl vybudován heliport vrtulníkové letecké záchranné služby. S objekty nemocnice ho spojuje rampa, kterou vynáší samostatná ocelová konstrukce. Heliport umožňuje provoz vrtulníků používaných pro leteckou záchrannou službu v ČR v civilním i ve vojenském sektoru.

Heliport je umístěn na ocelové konstrukci podpírané třemi sloupy. Jejich rozmístění autoři projektu navrhli s ohledem na silný provoz na komunikacích pod ním. Má jednu plochu konečného přiblížení a vzletu (FATO) a jeden prostor dotyku a odpoutání vrtulníku (TLOF).

Základní údaje o stavbě

Název stavby: 
Heliport v areálu Krajské nemocnice Liberec

Generální projektant: 
Nikodem a partner, s.r.o.;

Hlavní inženýr projektu: 
Ing. Miroslav Špitálský

Dodavatel: 
Stavební společnost 
CL-EVANS s.r.o., Jan Neužil

Výška: 
20 metrů nad zemí

Nadmořská výška: 
456,37 m n. m.

Únosnost: 
6400 kg

Průměr přistávací plochy: 
30 metrů

Průměr FATO: 
20 metrů

Vnější průměr bezpečnostní plochy: 
37,60 metru

Hmotnost: 
290 tun

Spojení s budovou: 
ocelová lávka o délce 13 metrů a hmotnosti 31,5 tuny

Počet plošin: 
3 (vlastní heliport ve výšce 20 metrů, 
technická část ve výšce 17,5 metrů, 
vyhlídková ve výšce 5 metrů)

Cena: 
41 mil. Kč vč. DPH/33 861 180 Kč bez DPH

Stavební řešení
Kruhová, samostatně stojící ocelová stavba heliportu je 20 m vysoká. Konečnou dosedací plochu tvoří betonová deska o průměru 25 m s obvodovým ochranným pásem z pororoštů o šířce 2,50 m, která je podporována třemi šikmými sloupy o průměru 1,2 m. Jejich paty jsou umístěny ve vrcholech rovnostranného trojúhelníka. Plochu heliportu vynáší svařovaná konstrukce složená ze soustavy přímých nosníků z válcovaných profilů a trub. Toto podloží betonové desky vytváří technické podlaží pro umístění rozvodů technického vybavení.

Ve výšce zhruba pěti metrů nad úrovní středu parku se nachází zavětrování celé konstrukce, které je využito k vytvoření pochozí plošiny, volně přístupné po kovovém trojramenném schodišti. V budoucnu se může spojit lávkou s terasou stravovacího objektu. Spojovací lávku nesou čtyři podpěry kruhového průřezu sestavené do písmene X. 

Betonová mostovka je uložena na kovovém prostorovém nosníku, sloužícím jako úložný prostor pro kabelové trasy světelného vybavení heliportu. Na tuto konstrukci navazuje nosník markýzy nad zaústěním lávky do budovy pavilonu A. Heliport je doplněn čtyřmi příhradovými stožáry se světelnými přibližovacími soustavami pro noční provoz.

Kruhová ocelová stavba heliportu je 20 m vysokáDosedací plochu tvoří betonová deska o průměru 25 m s obvodovým ochranným pásem z pororoštů

Vytápění přistávací plochy 
Pro ochranu plochy heliportu v zimním období je autory návrhu zajištěna tepelná energie ze stávající výměníkové stanice pára-voda, kde se pro vytápění heliportu zřídil samostatný vytápěcí okruh napojený na rozdělovač a sběrač topné vody. V okruhu byl osazen deskový výměník o výkonu 185 kW pro venkovní okruh vlastního vytápění plochy heliportu, jako záložní zdroj pro případ výpadku dodávky páry je tu elektrokotel. Ve výměníkové stanici je osazeno také pojišťovací zařízení glykolového okruhu. Distribuci topného média zajišťuje potrubí vedené zčásti pod úrovní terénu a zčásti nosnou konstrukcí. Vlastní desku heliportu vytápí topné smyčky z trubek ze síťovaného polyetylenu s ochranou proti pronikání kyslíku. Jednotlivé smyčky jsou napojeny na hlavní ležatý rozvod vedený pod deskou heliportu. 

Ve výšce zhruba pěti metrů se nachází zavětrování celé konstrukce, které je využito k vytvoření volně přístupné pochozí plošinyPlochu heliportu vynáší konstrukce složená ze soustavy přímých nosníků

Vybavení letištní technologií
Provoz heliportu probíhá dle pravidel pro lety za viditelnosti (VFR) ve dne i v noci v souladu s ustanoveními předpisu L 2 – Pravidla létání. Heliport je tedy vybaven pro noční provoz postranními návěstidly plochy prostoru dotyku a odpoutání vrtulníku TLOF, zkrácenou přibližovací světelnou soustavou, světelnou sestupovou soustavou (APAPI), zábleskovým majákem a osvětleným ukazatelem směru větru. Dálkové ovládání a monitorování letištních technologií se provádí z dispečinku Zdravotnické záchranné služby Libereckého kraje. Dále je možné rádiové ovládání pomocí standardního palubního vysílače pilotem vrtulníku a místní ovládání z technologické místnosti heliportu.

Řez konstrukcí heliportu

Zpracováno na základě autorské zprávy
foto Jaroslava Havelková