Snižování energetické náročnosti budov, Zajímavá stavba

Pasivní dům na Větrném vrchu

Pozemek na hřebenech Krušných hor leží asi kilometr od hranice s Německem a nabízí jedinečné panorama. Klimatické podmínky tu však odpovídají nadmořské výšce přesahující 750 metrů. Navzdory tomu má dům minimální spotřebu energie díky tepelnému čerpadlu, technologii řízeného větrání a inteligentní elektroinstalaci. Základním předpokladem ale byla jednoduchá racionální forma stavby.

Tradičně vyhlížející stavba má sedlovou střechu, její hřeben je rovnoběžný se silnicí. Obytnou část domu propojuje dvougaráž s plochou střechou, která kryje také vstup. Výhodná orientace parcely umožnila obrátit obytný prostor k výhledům a ke slunci. 

„Přístupová komunikace se táhne podél severní hranice pozemku, jedinečné výhledy objímají pozemek z jižní strany. Tomu odpovídá vnitřní členění stavby – hlavní obytné místnosti se rozprostírají kolem velkoformátového prosklení. Krátká letní sezona vedla k návrhu zimní zahrady, respektive lodžie ve střední části jihozápadní fasády. Přístupná je z obývacího pokoje i z jídelny. Stala se srdcem domu, díky velkému posuvnému oknu je v teplých dnech trvale otevřená,“ uvádí architekt Ján Stempel. Jeho kolega Jakub Jan Tesař dodává: „Interiér charakterizuje dřevo a světlé barvy, ale zvenčí jsme se rozhodli pro opláštění z tmavých prken, která jsou v této lokalitě celkem běžná. Dřevo se natíralo volskou krví, černé barvy bylo dosaženo opalováním prken. Jako střešní krytinu jsme zvolili tradiční pálenou tašku se šedou glazurou a jednoduchým tvarem.“

Fasáda domu je z mořeného severského modřínu, okna mají hliníkové rámy. Nosnou konstrukci tvoří zdivo z keramických tvarovek HELUZ Family 25 a doplňujících tvarovek.Fasáda je provětrávaná, dvouplášťová, celkové tloušťky 525 mm. Mezi rastr nosného systému se kotvila a lepila tepelná izolace z minerální vlny.

„Pozemek jsme si vybrali pro jeho výjimečnou polohu a výhledy, chtěli jsme pro děti čerstvý vzduch. Docela dlouho jsem ale váhal, tušil jsem, že vysoko v horách bude foukat a sněžit. Ale manželka měla jasno okamžitě. S odstupem času s ní musím souhlasit, je to sice náročná lokalita, ale už jsme se tu naučili žít a ani sníh není problém. I když ho napadlo hodně, vždycky jsme se do města dostali,“ říká majitel domu Ing. František Štěpán.

Základní údaje

Autoři: Stempel & Tesar architekti – Ján Stempel, Jan Jakub Tesař; spolupráce Aleš Herold
Místo: Mníšek v Krušných horách
Pozemek: 6426 m2
Zastavěná plocha: 198 m2
Užitná plocha: 245 m2
Realizace: 2018

Stavební řešení

Půdorys obytného křídla má rozměry 16,02 x 8,06 m, střecha je sedlová na celou svou délku 16,02 m, v hřebeni svírá pravý úhel. Garáž tvoří plochý kvádr se zelenou střechou. Fasáda domu i garáže je z mořeného severského modřínu s vertikálním vedením prken. Okenní rámy jsou hliníkové s povrchovou úpravou práškový vrstvený komaxit šedostříbrné barvy. 

Obvodovou nosnou konstrukci tvoří zdivo z keramických tvarovek HELUZ Family 25 a doplňujících tvarovek, stropní desku nad 1. NP podélné dřevěné trámky 320/150 mm, u zádveří příčné trámky 420/150 mm. Záklop trámoví je z prken na pero a drážku, druhou vrstvu tvoří deska OSB. Střešní deska garáže je z prefabrikovaných železobetonových panelů o rozpětí 7 m a předpjatých překonzolovaných stropních desek. 

Konstrukce krovu byla navržena jako vaznicová soustava s proměnnou polohou vaznice.

Pozední vaznice jsou dřevěné kotvené do věnce, středové vaznice ocelové válcované profily uložené na ocelové sloupky. Krokve jsou dimenze 80/200 mm, pozednice 120/180 mm, kleštiny dimenze 2 x 50/160 mm a vaznice dimenze 2x U140-U200. Do železobetonového věnce byla kotvena pozednice.

Ideálně orientované okno je díky tepelným ziskům v zimě výhodou a boří klišé, že pasivní domy nemohou mít velkoformátové proskleníInteriér charakterizuje dřevo a světlé barvyFasáda domu je z mořeného severského modřínu, okna mají hliníkové rámy. Nosnou konstrukci tvoří zdivo z keramických tvarovek HELUZ Family 25 a doplňujících tvarovek.

Střešní plášť je dvouplášťový, provětrávaný se skládanou keramickou krytinou na dřevěné latě a kontralatě. Kontralať se ukládala na „nadkrokev“, položené podélně na nosnou krokev s dřevěným distančníkem. Na garáži je jednoplášťová plochá zelená střecha s vrstvou extenzivního substrátu.

Fasáda je provětrávaná, dvouplášťová, celkové tloušťky 525 mm. Na zdivo byl ukotven nosný systém se svislými nerez profily. Mezi rastr se kotvila a lepila tepelná izolace z minerální vlny, kašírovaná paroprodyšnou ochrannou fólií proti vodě. Na rastr pak rošt a obklad z modřínových prken.

Nízkoenergetická stavba

„Vzhledem k tomu, že jsem projektant techniky prostředí staveb, vytápění a vzduchotechniky, neuvažoval jsem o jiném zdroji, než je tepelné čerpadlo. Od začátku jsme si přáli čerpadlo typu země-voda s vrtem. Nahrával tomu pozemek v horách, kromě toho jsme chtěli mít také možnost chlazení interiérů v létě. Podobné to bylo i se vzduchotechnikou, která je navíc pro pasivní domy téměř povinná. Zvládli jsme tak dvě mouchy jednou ranou. Inteligentní instalace u nás ovládá osvětlení, vzduchotechniku, závlahu, saunu, přístup do domu, audio a stínění, neřešíme s ní vytápění. Podstatná výhoda je, že můžete měnit a přizpůsobovat nastavení a ovládání domu s tím, jak se mění jeho využívání,“ upřesňuje inženýr Štěpán.

Interiéry vytápí teplovodní systém pomocí podlahového topení doplněného o otopná tělesa. Hlavním zdrojem tepla je tepelné čerpadlo typu o výkonu 6 kW, jako bivalentní zdroj byl v tepelném čerpadle instalován elektrokotel. Doplňkovým zdrojem tepla jsou krbová kamna bez teplovodního výměníku (výkon 8 kW). Teplá voda se připravuje v akumulačním zásobníku o objemu 180 l. Větrání zajišťuje centrální systém s rekuperací tepla z odpadního vzduchu.

V posledním roce byla celková spotřeba elektrické energie domu 9,9 MWh (včetně čerpadla ve studni, dmychadla ČOV a dalších spotřebičů). 

Řez a půdorysySituace

Řešení TZB
Zdroj tepla: Tepelné čerpadlo Nibe F 1255/6 PC
SCOP sezonní topný faktor 5,2; integrovaný výměník pro pasivní chlazení.
Optimálního celoročního topného faktoru vytápění bylo dosaženo díky kompresoru s řízeným výkonem. Oběhová čerpadla mají řízenou rychlost otáček pro optimální nastavení průtoku.
Zabudovaný ohřívač teplé vody 180 litrů.
Kompatibilní s NIBE Uplink – vzdálená správa přes internet.
Vrty: 2x dvouokruh o délce 2x 80 m
Na primární okruh je napojen fan coil voda-voda a chlazená vinotéka pouze na energii z vrtů. Průměrná teplota primárního média je +4 °C 
VZT jednotka: Atrea ECV 380 RD5; účinnost rekuperace 90%. Dvě čidla CO2 v ložnici a jídelně, řízená z Loxone. 
Dům je certifikovaný jako pasivní:
Spotřeba energie je 14,015 MWh/rok (neobnovitelná primární energie 18,099 MWh/rok).
Celková dodaná energie 59 kWh/(m2.rok), kat: A.
Průměrný součinitel prostupu tepla 0,20 W/(m2.K), kategorie A.

Skladba obvodového pláště:
– dřevěný obklad 20 mm (severský modřín) impregnace mořením
– vodorovná lať pod obklad 30/60 mm, tlakově impregnovaná proti hnilobě a škůdcům
– větraná mezera 30 mm + svislá lať 30/60mm kotvená na nosný systém
– pojistná izolace
– tepelná izolace: skelná minerální plsť ISOVER Super Vent plus 200 mm (lambda = 0.031)
– tvarovka HELUZ Family 25, tloušťka 250 mm, pevnost P10 na celoplošné lepidlo (lambda = 0.093)
– omítka VCO 15 mm
Fasáda garáže je provětrávaná dvouplášťová, celkové tl. 325 mm

Skladba střešního pláště:
– krytina Tondach Figaro Deluxe Engoba Granit
– střešní lať 40/60 mm
– kontralať 40/60 mm (vzduchová mezera 40 mm)
– difuzní fólie
– čedičová vata 60 mm + nadkrokev 80/60 mm
– čedičová vata 80 mm + distanční hranolek výška 80 mm
– skelná vata 200 mm + dřevěná krokev 80/200 mm (součást krovu)
– parotěsná zábrana PE fólie 0,4 mm
– čedičová vata 60 mm s nosným kovovým roštem pro SDK desku
– SDK sádrokartonová deska 15 mm, PO 30 min.
– U = 0,11 W/m2K, R = 9,4 m2K/W

-vis-
Foto: Filip Šlapal