Zajímavá stavba

Penzion Zvon ve Špindlerově Mlýně

Architektura domu vychází z tradičního hmotového řešení krkonošských staveb. Autoři projektu zachovali fasádu z kamene a dřeva, před vstupní průčelí navrhli zvoničku. Staletími ověřené materiály doplnili titanzinkem a sklem, takže výraz novostavby s velkými okny a lodžiemi je zcela současný.

Autorem návrhu a projektu je společnost ATIP, architektonický atelier Trutnov. Stavba vychází z hmotového řešení objektu, na jehož místě stojí hlavní trakt orientovaný rovnoběžně s vrstevnicemi, uprostřed jej doplňuje snížený příčný dvoutrakt. V místě křížení těchto hmot vzniklo komunikační jádro se schodišťovou halou, výtahem a horním osvětlením prostřednictvím hřebenového světlíku v sedlové střeše. 1. PP a 1. NP je obloženo kamenným obkladem, 2. NP a podkroví mají dřevěnou fasádu. Střešní krytina je z falcovaného titanzinkového plechu, zábradlí lodžií má skleněné výplně. Z falcovaného plechu je rovněž obklad rizalitů a arkýřů s lodžiemi, resp. francouzskými okny na jižní a severní straně domu, a také pole mezi podlažími, spojujícími francouzská okna do vertikálních pásů. 

Základní údaje o stavbě

Místo: Špindlerův Mlýn – Svatý Petr

Investor: PENZION ZVON a.s.

Autoři architektonického řešení a projekt:
Vladimír Vokatý, Martin Vokatý – ATIP, a. s.

Dodavatel stavby: Subterra a.s.

Realizace: 2014

Plocha pozemku: 1150 m²

Obestavěný prostor: 6700 m³

Zastavěná plocha: 450 m²

Užitková plocha: 1000 m²

Hlavní trakt stavby je orientovaný rovnoběžně s vrstevnicemi

Konstrukce
Základová železobetonová deska o tloušťce 300 mm byla po obvodu rozšířena na 500 mm a se stěnami prvního podlaží tvoří voděnepropustnou vrstvu (toho bylo docíleno přísadou do betonu Xypex Admix C1000). Z konstrukčního hlediska se jedná o monolitický stěnový systém s vnějším zateplením. Příčky jsou vyzdívané, soustava krovu dřevěná vaznicová. Svislé konstrukce byly provedeny jako železobetonové. V 1. PP jsou obvodové konstrukce tl. 300 mm a vnitřní stěny v tl. 200 mm, dále také sloup 300 x 600 mm. V nadzemních patrech jsou stěny tl. 200 mm i po obvodu objektu. Výtahová šachta je monolitická železobetonová se dvěma plášti. 

Obvodové stěny byly z vnější strany zatepleny minerální izolací tl. 160 mm, vnitřní konstrukce jsou opatřeny deskami Multipor v tl. 50, 60, a 80 mm. Desky zde mají funkci tepelně izolační, díky nim vznikl i prostor pro vedení instalací, umístění elektrických krabic a kabelů. Nosná část stěny tak není akusticky oslabována.

V místě křížení obou hmot objektu vzniklo komunikační jádro se schodišťovou halou a výtahemV místě křížení obou hmot objektu vzniklo komunikační jádro se schodišťovou halou a výtahem

Stropní konstrukce tvoří železobetonové desky, nad 1. PP je deska zateplena izolací Multipor v tl. 100 mm, staženou na stěny v délce 500 mm, pod terasami na délku 1000 mm. V 1. PP jsou u stropu železobetonové průvlaky o šířce 200 mm a výšce 300 mm. Železobetonové desky lodžií jsou nad sebou umístěny šachovnicově a jsou nepřerušované, se zateplením shora či zdola tak, aby nevznikaly tepelné mosty.

Objekt se nachází v krajině s intenzivními větry s návrhovou teplotou venkovního vzduchu v zimním období, korigovanou nadmořskou výškou na –21 °C, takže vnitřní teploty jednotlivých prostor byly stanoveny v souladu s ČSN EN 12831, 73 0540-3.

Fasáda je větraná se vzduchovou mezerou. Kamenný obklad byl proveden jako samonosný ve formě haklíkového zdiva, dřevěný obklad je palubkový, kotvený k nosnému roštu. V místech, kde jsou stěny vikýře protaženy až do 1. NP a tvoří závětrné stěny balkonů, autoři použili falcovanou titanzinkovou krytinu.

Světlík v sedlové střeše1. PP a 1. NP je obloženo kamenným obkladem, 2. NP a podkroví mají dřevěnou fasádu. Střešní krytina je z titanzinkového plechu.

Střecha
Hlavní zastřešení má složitý tvar tvořený ze sedlových střech o sklonu 40° (výškově i půdorysně se liší včetně kolmých průniků). Tesařský krov s ocelovými prvky je tedy členitý půdorysně i výškově. Ocelovými prvky jsou především vodorovné vaznice na železobetonových stěnách. V zájmu uvolnění dispozic podkroví nepodporují vaznice sloupky, jejich rozpětí jsou tudíž poměrně značná. Z tohoto důvodu byly vaznice navrženy z ocelových válcovaných profilů. Do části krovu je zabudována galerie na úrovni čtvrtého nadzemního podlaží. 

Dispoziční řešení
Dvoupodlažní stavba s podkrovím má jedno podzemní podlaží, které slouží pro parkování osobních automobilů a také jako technické zázemí. Pro většinu apartmánů je zde přidělena sklepní kóje. V 1. NP se nachází hlavní vstup, recepce, občerstvení, zázemí pro zaměstnance a tři ubytovací jednotky. V 2. NP a podkroví je dalších jedenáct apartmánů.

JANA STŘEDULOVÁ
foto Ctibor Košťál