Články, Zajímavá stavba

Proměna staré školy na nové byty

Rekonstrukcí a nástavbou školy vznikl bytový dům s atraktivními prvky na fasádách. Zadáním investora bylo vytvořit architekturu, která v daném prostředí vynikne a bude snadno identifikovatelná. Stavební náklady a řešení bytů však byly značně racionální.

Z konstrukce staré stavby zůstal pouze skelet a stropy – řešení cenově atraktivních startovacích bytů vycházela ze značné míry z původního modulu. Autoři projektu tedy řešili dispozice plošně úsporných bytových jednotek (1–3 pokoje od 22 do 61 m²), často šlo o centimetry. 

Sestava arkýřů na železobetonových konzolách vytváří nejen charakteristický výraz domu, ale pomohla také vyřešit prosvětlení interiérů

Bytový dům se nachází v heterogenním prostředí Trnávky v dosahu nákupního centra, v okolí jsou kromě dalších obytných domů provozovny služeb a obchody, hotely, kancelářské budovy a průmyslové areály. Na zadní stranu objektu bude v další etapě výstavby navazovat parkovací dům. Architektonicky bude druhá etapa identická s první, přibude 92 bytů. 

Základní údaje o stavbě

Stavebník: Ivanska cesta s.r.o.
Investor: Iuris Group
Autoři projektu a generální projektant: Architekti ŠeboLichý, s.r.o. – Mgr. arch. Igor Lichý, Ing. arch. Juraj Mihálik, Ing. arch. Tomáš Šebo, spolupráce – Ing. arch. Emanuel Zatlukaj, Ing.Daniela Kopčáková, Ing. Branislav Piliš, Ing. arch. Pavol Remšík 
HIP: p. Hojstrič, p. Šranko
Statika: STATIS (Mališ+Erdei)
Projektový manažer: IURIS INVEST, s.r.o.
Generální dodavatel: ISE, s.r.o.
Plocha pozemku: 4567 m²
Zastavěná plocha: 2012,3 m²
Obestavěný prostor: bytový dům – 22 499,8 m³ (z toho nástavba 8799,6 m³); parkovací dům – 3058,7 m³
Podlažní plocha: 7997,1 m²
Počet bytů v první etapě: 103
Projekt: od roku 2012, první fáze dokončená v roce 2013
Dokončení první etapy: 2014

Řešení fasád
Dva různé přístupy k řešení hlavních fasád byly podmíněné orientací objektu ke světovým stranám; cílem autorů bylo maximalizovat oslunění interiérů na obou stranách dispozice. Na zadní, tedy severovýchodní straně domu proto navrhli vikýře obývacích pokojů, které vytvářejí atraktivní prvek fasády a místnosti zároveň dobře prosvětlují a opticky zvětšují.

Rekonstruovaná část objektu je zateplená polystyrenem, zateplení nových podlaží zabezpečuje minerální vlna.

Složitá rekonstrukce
Konstrukci původní školy se čtyřmi nadzemními podlažími tvoří s modulovou osnovou 6,0 x 3,0 x 6,0 m v příčném směru a 9,0 x 6,0 m ve směru podélném montovaný skelet. Příčný nosný systém má konzolové rámové příčle se styky uprostřed třímetrového středního modulu. Rámové příčle mají podélné konzoly na uložení dutinových stropních panelů o výšce 250 mm a šířce 1200 mm, respektive 600 mm. Na jejich krátké konzoly jsou na podélných stranách uložené nosníky s průřezem 250 x 500 mm. Sloupy o rozměrech 500 x 500 mm byly montované přes rohové výztuže a rámové příčle.

Se změnou stavby na bytový dům souvisely dispoziční změny, například použití těžkých dělicích stěn z důvodu zvukové neprůzvučnosti mezi jednotlivými byty. Mezibytové stěny nebylo možné položit na původní stropní panely, které na to nebyly dimenzované. U nástavby se řešil přechod stěn přes původní stropy tak, aby se vytvořil její nosný systém. Přechody nových stěn přes dutinové stropní panely se realizovaly vybouráním průřezů přes dutiny nebo vyřezáním a odstraněním celých pásů prefa desek, dále také osazením přechodových výztužných vložek a přebetonováním stěn. Původní obousměrný skeletový konstrukční systém byl doplněn podélnými a příčnými ztužujícími stěnami o tloušťce 200 mm, které jsou osazeny ve staré i nové modulové osnově. Autorům se tak podařilo otevřít nové dispoziční řešení.

Na jihozápadní straně jsou na fasádě balkonyBarevné arkýře tvoří jakési logo domu, autoři je pojali jako výrazný barevný prvek

Vstupní hala bytového domuBudova původní školy – při rekonstrukci zůstal pouze montovaný skelet stavby, na který navazují nové konstrukce

Schodiště školy

Pod ztužující stěny byly dobetonované nové základové pásy a patky, takže bylo dosaženo přípustného přitížení původních základů a nebylo třeba je zesilovat. Vzhledem k tomu, že úroveň nových základových prvků byla přibližně stejná jako u původních patek, bylo třeba budování základů rozdělit do etap. Při obnažení patek ze všech stran by se totiž mohla překročit únosnost základové zeminy i při nezatížené konstrukci. Původní patky byly přisypané zhutněným materiálem alespoň ze dvou stran. 

Ve spodní části domu je výška stropů 3,32 m, takže obyvatelé těchto bytů měli možnost vytvořit v interiérech neobvyklé možnosti řešení úložných prostor. 

Řešení izolací

Projekt Dornyk byl rozdělený do dvou fází. Při rekonstrukci byly použity cihly 250 + 100 mm, XPS a izolace Nobasil 100 mm na fasádě v požárních pásech a Nobasil 120 mm na vikýřích. Nástavba a dostavba byly postavené ze železobetonu.

Zděné části obvodového pláště budovy mají v místě železobetonových stropů a sloupů organickou omítku s vláknem, která je odolná proti plísni a řasám. Pod ní je armovací hmota, izolační desky z fasádního polystyrenu tl. 100 mm a desky z extrudovaného polystyrenu tl. 50 mm. V místech výplňového zdiva byla použita pouze první část tepelné izolace, tedy desky z fasádního polystyrenu o tl. 100 mm. U požárních pásů jsou jako tepelná izolace desky z minerální čedičové vlny Nobasil FKD o tl. 100 mm.

Skladba jednoplášťové střechy: násyp z kačírku; profilovaná fólie z polyetylenu s polypropylenovou geotextilií; netkaná vpichovaná textilie z polypropylenu; modifikovaný asfaltový pás odolný vůči prorůstání kořenů; modifikovaný asfaltový pás Elastobit GG 40 položený volně a v přesazích spojený; desky z pěnového expandovaného samozhášecího stabilizovaného polystyrenu Isover EPS Roof 200S; spádové desky z pěnového expandovaného samozhášecího stabilizovaného polystyrenu Isover EPS 200SV tl. 40 mm.

Situace

Nástavba
Vzhledem k tomu, že nebylo možné zatížit původní konstrukci budovy, navrhli autoři projektu pro nástavbu nový nosný systém. Trojpodlažní nástavba nad celým půdorysem původní stavby konstrukčně navazuje na připravený stěnový nosný systém s horizontálním oddilatováním od původních obvodových konstrukcí. Dilatace byla vytvořená polystyrenem o tloušťce 20 mm. Desky nástavby jsou křížem armované, silné 150 a 180 mm, s využitím uložení na všechny nosné stěny. Z důvodu značné nepravidelnosti okenních a dveřních otvorů a malé statické výšky nadokenních částí jsou i podélné obvodové stěny řešené jako železobetonové, monolitické – působí tedy jako celek ve výšce všech tří podlaží. Všechny stěny mají tloušťku 200 mm, v dolních podlažích se obvodové stěny zdily z cihel o tloušťce 300 mm.

vis