Zajímavá stavba

Rekonstrukce památkově chráněné vily na Vinohradech

Tým odborníků ze Starwork dokončil rekonstrukci památkově chráněné prvorepublikové vily na pražských Vinohradech. Architektonicky cenné rodinné vily v ulici Na Šafránce jsou charakteristické prvky rondokubismu a jejich autorem je architekt František Albert Libra. Seznamte se s příběhem rekonstrukce vily.

František Albert Libra vdechl vinohradským ulicím Na Šafránce a Hradešínská jejich architektonický půvab. Rodinné domy, které vznikly pro družstvo Svépomoc mezi lety 1921 a 1924, se označují jako Kolonie svobody a jsou právě dílem Libry, významného českého funkcionalistického architekta a urbanisty.

Projekt celkové rekonstrukce památkově chráněné prvorepublikové vily v Praze na Vinohradech získali Starwork díky letité zkušenosti s rekonstrukcemi památkově chráněných budov, bytových domů, sakrálních staveb a vil.

„Po zkušenostech s rekonstrukcemi památkově chráněných budov víme, že zásahy do sto let starých budov musí být šetrné a respektovat postupy původních řemeslníků,“ říká Jan Jahoda, jednatel Starwork a dodává: „Krása je v detailech. Při rekonstrukci prvorepublikové vily jsme těch detailů řešili nespočet, ale tím nejnáročnějším byly teracové omítky, které se nám povedlo vytvořit podle původních postupů.“

Rekonstrukce prvorepublikové rondokubistické vily architekta LibryZávětří domu s teracovými omítkami a skleněnou předstěnouTerasa ze Sibiřského modřínu se skrytými spoji

Detail rohu teracové omítky z jednoho kusuPražská mozaika z tmavé žuly a bílého mramoruReplika původního plotu

Investor svěřil firmě po první fázi rekonstrukce vily nakonec i další části projektu. Ten zahrnoval kompletní rekonstrukci čtyřpatrové vily s podkrovím a zahradou, rekonstrukci interiérů, břizolitové fasády, vytvoření bezbariérové přístupové cesty, revitalizaci zahrady, zhotovení zelených střech garáže a zázemí a také kompletní rekonstrukci oplocení a cihlových zdí okolo domu.

Přízemí vily zdobí autorské teracové omítky. Jedná se o designové omítky, které jsou vytvořeny nanesením směsi různých druhů kamene a cementu. Po vytvrdnutí se omítky broušením a pemrlováním opracují do finální podoby. Teracové omítky jsou choulostivé na změny teplot a vlhkosti a je nutné dodržet dlouhé doby vyzrávání. Tvorba omítek nakonec trvala sedm měsíců. V chladném období museli stavebníci postavit kolem fasády stany, ve kterých byla udržována stálá vlhkost a teplota. Na návrzích interiérů i exteriérů pracovali Edit! Architects.

Facelift původního teracového schodištěInteriér z dílny Edit Architects

Návrh interiéru z dílny Edit Architects a realizace StarworkNávrh interiéru z dílny Edit Architects a realizace Starwork

Starwork v minulosti zrekonstruovali památkově chráněnou Olbrachtovu vilu v Krči ve spolupráci s architektem Davidem Vávrou, střechu bývalé kovárny ve Strahovském klášteře nebo provedli rekonstrukci římsy Kláštera křižovníků u Karlova mostu.

Autorská zpráva

Související články:
Rekonstrukce statku v Sedlci u Mšena
Obnova vily na Ořechovce
Rekonstrukce Bízkova válcového mlýna
Rekonstrukce domu ve Slaném