Zajímavá stavba

Rekonstrukce Základní umělecké školy Baštýřská v Praze 14

Cenu časopisu Stavitel v soutěži Český energetický a ekologický projekt, stavba, inovace roku 2017 získala rekonstrukce Základní umělecké školy Baštýřská v Praze 14-Jahodnici. Zadáním bylo renovovat původní činžovní vilu pro nový účel využití – základní uměleckou školu. Rekonstrukce objektu si kladla za cíl uplatnění principů vedoucích ke snížení energetické náročnosti stavby.

Budova školy se nachází na nárožní parcele, v území s převážně nižší soliterní zástavbou rodinných domů v katastrálním území Hostavice, které má ve svěřené správě MČ Praha 14. Do budoucna by objekt školy měla doplnit novostavba pro místní komunitní a sousedské centrum. Společně s přilehlým parkem tak vznikne areál plnící funkci kulturně vzdělávacího centra v obytné čtvrti Jahodnice. Místní šetření a diskuse s občany ukázaly na chybějící občanskou vybavenost, pro kterou má budova svým umístěním na nároží u parku výhodnou polohu. Tyto důvody stály u zrodu nápadu umístit zde pobočku základní umělecké školy.

Původní objekt tvořily dvě části, vila z období první republiky a přístavba z 80. let minulého století. Přestože se vila v minulosti využívala různým způsobem (restaurace, agitační středisko, bydlení) a díky tomu i několikrát upravovala, zůstaly její tvar i fasáda beze změn. Podrobnými průzkumy byly kromě značných tepelných ztrát zjištěny i zásadní statické a vlhkostní poruchy. V první fázi projektu byla navržena demolice staticky nevyhovující přístavby, ve druhé pak následovala stavebně-technická opatření zahrnující stabilizaci základů domu jejich postupným podezděním, ztužení novými ocelobetonovými stropy a kompletní sanace hydroizolace spodní stavby včetně podřezání obvodového zdiva.

Vila dnes slouží hudebnímu oddělení základní umělecké školy. Fasáda s kontaktním zateplením je kombinací šedobéžových tónů omítky a lícového cihelného obkladového pásku.Finální podoba vstupu a okolí školy po dokončení areálu

Inspirace první republikou
Objem budovy, tvar střechy a fasáda zůstaly stejné jako před rekonstrukcí, nebyly změněny ani její orientace a vstupy. Hlavní vstup kryje lehká konstrukce z cementovláknitých desek ve tvaru převráceného písmene L. Do fasády na straně bývalé přístavby byla doplněna nová okna ve shodném tvarování dle stávajících, do střechy byl symetricky vsazen nový vikýř.

Nevhodně zvolený odstín barvy fasád vily i přístavby dřívějším nájemcemBudova byla odstrojena na nosnou konstrukci, krov i stropy sneseny

Nové využití vyžadovalo dispoziční úpravy, kdy částečným odstraněním vnitřních příček bylo umožněno optimální využití prostorů pro nově vytvořené učebny školy. V přízemí se nachází vstupní hala, sborovna a dvě bezbariérové učebny, v patře a podkroví jsou umístěny další učebny, v suterénu technické zázemí. Páteří objektu školy je pak plně rekonstruované schodiště. Součástí rekonstrukce byla obnova vnitřních a vnějších povrchů při splnění požadavků hudebního oboru ZUŠ na akustickou izolaci – akustické koberce, závěsy, v učebně pro bicí nástroje byly stěny obloženy molitanovými jehlany. Inspirací při výběru materiálů a zařízení bylo období první republiky – vzorované dlažby a koberce, vestavěný nábytek a obklady stěn z tmavého dřeva. Výraznými prvky v interiéru jsou velké hudební nástroje: klavíry, pianina, kontrabasy a kytary v kontrastu s moderním jednoduchým bílým nábytkem.

Stavební řešení
Před zahájením rekonstrukce byla demontována všechna technologická a technická zařízení včetně rozvodů. Odstranily se výplně otvorů, klempířské prvky a zámečnické a truhlářské konstrukce. Z důvodu výměny domovních přípojek byly odstraněny také okolní zpevněné plochy a konstrukce včetně venkovního schodiště. Uvnitř budovy pak podhledy, obklady, omítky, podlahy, střešní krytina a krov, zbourány byly vybrané příčky, stropy nad 1. a 2. NP a podlaha v 1. NP v nepodsklepené části domu.

Základy byly celkově nově ztuženy podchycením, včetně provedení hydroizolace spodní stavby a celoobvodové drenáže. Nad 1. a 2. NP se realizovaly nové ocelobetonové stropy, 3. NP uzavírá střešní krytina položená na nový dřevěný krov. Ve všech místnostech v nadzemních podlažích jsou plovoucí podlahy s podlahovým vytápěním s nášlapnou vrstvou z keramické dlažby, resp. akustického koberce. Nově zrealizovány jsou všechny související truhlářské a zámečnické konstrukce i klempířské prvky.

Nová vzorovaná dlažba na podestách, obklad stupňů a repasované zábradlíAkustický koberec a akustický obklad stěn v učebnách hudební školyAkustický koberec a akustický obklad stěn v učebnách hudební školy

Snížená energetická náročnost stavby
V rámci snížení energetické náročnosti byla navržena kompletní tepelná izolace domu, střechy, fasád i přízemní podlahy na terénu. Fasádní plášť dostal nové kontaktní zateplení v kombinaci omítky a lícového cihelného obkladového pásku, sokl je tvořen páskem z „kamene“. Výplně byly nahrazeny novými dřevěnými špaletovými okny a hliníkovými dveřmi s izolačním zasklením. Původní zdroj tepla, dva plynové kotle, byl nahrazen vnitřním tepelným čerpadlem vzduch – voda (umístěným v suterénu) zajišťujícím vytápění i ohřev vody. Teplo v budově garantují otopná tělesa a podlahové vytápění. Pro splnění nízkoenergetického standardu a hygienického požadavku na větrání učeben bylo v objektu navrženo řízené větrání s rekuperací zahrnující tři větrací jednotky (vždy samostatné na podlaží). Nové využití a plánované energetické úspory během provozu zcela zásadně prodlouží životnost celého objektu. Budova je označena energetickým štítkem B 92.

Vstup do budovy s bezbariérovou rampou je dočasně řešen jako lehká ocelová konstrukce, finální řešení (viz vizualizace) bude dokončeno po realizaci přípojky pro areál komunitního centra.

kor