Zajímavá stavba

Rodinné bydlení na střeše obchodního centra

Pokud má obchodní centrum plochou střechu, lze ji využít pro nejrůznější účely. Třeba na ni umístit parkoviště (OC Šestka v Praze-Ruzyni). Nebo zábavný a vzdělávací DinoPark (Galerie Harfa v Praze-Vysočanech). A pokud se využijí nejmodernější technologie, může sloužit dokonce i pro nápadité moderní bydlení.

To je případ obchodního centra Alfa Market v centru moravského lázeňského města Luhačovice, na jehož střeše díky tenkostěnné ocelové konstrukci od Lindabu vznikly mezonetové apartmány EDEN. Prvních dvanáct již je hotových, přípravné práce pro realizací dalších tří až pěti apartmánů budou spuštěny letos na jaře.

Vznik tak atraktivního nového bydlení přímo na okraji městské památkové zóny na Masarykově ulici umožnily vlastnosti, které má systém LINDAB STAVBY. „Tenkostěnná montovaná ocelová konstrukce má nízkou hmotnost, neklade architektům žádná omezení a dovoluje tak vejít se do náročných požadavků památkářů a stavebních úřadů. Do center měst jako Luhačovice, kde lze těžko hledat stavební pozemky, je tak velmi dobrým řešením. Systém Lindab se skládá z malých a lehkých prvků, takže se snadno staví v místech obtížně přístupných pro těžkou techniku, jimiž je právě obchodní dům v centru města,“ uvádí Pavel Růna, jednatel a ředitel divize Profil společnosti Lindab s. r. o., která pro apartmány EDEN navrhla technické řešení, dodala skelet apartmánů z prvotřídní švédské oceli, střešní krytinu i odvodnění.

Investorem projektu je skupina Aperta Group a.s., realizátorem společnost KKS-SERVIS s.r.o. Mezonetové apartmány EDEN jsou dílem architektonického a projekčního studiia DUM-DUM architektů Bořka Knytla a Josefa Omelky. Ti projekt navrhli tak, aby působil kompaktně, byl stylový a poskytl majitelům exkluzivitu i dostatek soukromí. Apartmány mají půdorys tvaru L s vnějšími rozměry 7,2 x 10 m. Kratší strana tvaru L je dvoupodlažní s pultovou střechou, na kterou byla využita střešní krytina LindabClick. Ve zbývající části jsou apartmány přízemní a mají plochou zelenou střechu. Jejich součástí je venkovní dřevěná terasa s markýzou. Prostor mezi nimi vyplňuje zeleň a upravené trávníky, vytvářející pro obyvatele příjemné místo pro setkávání a odpočinek. Pohodlný přístup k apartmánům zajišťuje výtah umístěný na podélné ose nákupní pasáže obchodního centra, v jehož suterénu je parkování pro rezidenty i sklepní kóje pro jednotlivé apartmány. Užitná plocha každého mezonetového apartmánu činí 72,5 m2 s terasou 12,5 m2. V přízemí se přes zasklenou stěnu vstupuje do obytného prostoru s obývacím pokojem, jídelnou a kuchyňským koutem. Součástí přízemí, z něhož lze velkým posuvným oknem vstoupit na terasu s markýzou, je také toaleta a technické zázemí. Z obytného prostoru vede vřetenové schodiště do patra s ložnicí a koupelnou. Celoprosklená stěna ložnice skýtá hezký výhled na zelenou střechu přízemí.

Výstavba první etapy – šesti apartmánů – byla zahájena na podzim 2011 stavebními úpravami stávajícího objektu obchodního centra, kdy bylo třeba zejména odstranit veškeré vrstvy stávající ploché střechy s následnou novou hydroizolací, úpravou odvodnění plochy a vytvořením základové železobetonové plochy pro zelenou střechu. Po přípravě základových desek přišla na řadu montáž ocelového skeletu apartmánů. Na první etapu výstavby plynule navázala další, která byla již také zkolaudována. Přípravné práce na třetí etapu, v níž ke stávajícím 12 apartmánům přibydou další, mají být zahájeny letos na jaře.

Veškerá nosná konstrukce každého z apartmánů je z tenkostěnných ocelových profilů LindabConstruline. Obsahuje obvodové nosné stěny a vnitřní nosné příčky z profilů se štěrbinami RY/SKY šířky 150 mm pro minimalizaci tepelných mostů, nosné stropy a konstrukci ploché i pultové střechy z profilů Lindab tvaru C a U výšky 200 mm. Obvodové stěny obsahují 150 mm izolace mezi profily a 100 mm kontaktního zateplení na fasádě. Součinitel prostupu tepla stěnou je 0,16 W/m2K. Obvodové stěny, nosné vnitřní mezibytové stěny i stropy jsou opláštěny sádrovláknitými deskami Fermacell, které zajišťují dostatečnou statickou odolnost konstrukcí, mají vysokou protipožární odolnost a vyhovují náročným požadavkům na akustiku. Požadavek na požární odolnost nosných konstrukcí byl vznesen na 45 minut, což bylo zajištěno dvojitým opláštěním vnitřních povrchů deskami Fermacell 12,5 mm. Z vnější strany postačila kombinace 15 mm desky Fermacell a minerální vlny fasádního zateplení. Na střechu je použita krytina se stojatou drážkou v zaklapávací variantě – střešní tabule LindabClick v bílé barvě. Ta je doplněna hranatou variantou odvodnění LindabRainline ve stejném barevném odstínu. Bílá barva fasády a provedení střech bez přesahů doplňuje čistotu vzhledu i technického provedení apartmánů s velkými prosklenými plochami obrácenými k jihu a západu.

Výhody systému LINDAB STAVBY jej umožňují využívat i u jiných nástaveb v podobném duchu jako u projektu apartmánů EDEN v Luhačovicích. Jmenujme například obytnou nástavbu lázeňského domu Janáček v Teplicích nad Bečvou, kterou společnost Lindab realizovala v roce 2011.

interiA c r apartmA nLZ 2