Články, Dřevěné a montované konstrukce, Zajímavá stavba

Rodinný dům a Sluneční pavilon – stavby z dřevěných sendvičů: realizace a projekt

Vlastní dům s ateliérem Petr Stolín vytvořil na základě typologie jednoduchého bydlení s pomocí výrobních modulů SIP (Stuctural Insulated Panel). Jeho cílem byla snaha pořídit každou stavbu za cenu bytu v paneláku, rozhodl se ale pro krásnou parcelu na kraji města a projekt připravil s invencí. Tuto realizaci dnes můžeme označit za velmi úspěšnou, proto se architekt Stolín rozhodl na stejném principu zpracovat také návrh Slunečního pavilonu.

Obytný dům a ateliér vznikly v příměstské části Liberce. Jejich filozofie byla založena na naprostém zjednodušení definice bydlení i výstavby, objekty svým obvodem určují vnitřní prostor a jsou oproštěny od všech atributů klasického domu. Obě hmoty oddělují tři venkovní pobytové prostory – veřejný, poloveřejný a soukromý. Díky kompozici na pozemku a velkému prosklení strategických průhledů je okolní krajina stále přehledná. Interiér nepůsobí stísněně i přes vnější šířku domu tři metry, vnitřní prostor plyne směrem k výhledům. 

Realizace obou objektů byla jednoduchá a levná, pozemek si však architekt Stolín vybral velmi dobřeOpláštění ze sklolaminátu

Obyvatelé mají vizuální kontakt i mezi objekty, vnitřní atrium se pro ně stává dalším pokojem. Fasáda působí jako jemná průsvitná vrstva, která nechává tušit hmotu domu. 

Nezvyklé proporce stavby postavené na výšku určily vnitřní dispozice – každý z domů nabízí necelých šedesát čtverečních metrů podlažní plochy, což je velikost bytu 2+kk. Zatímco zvenku působí oba kvádry téměř identicky, uvnitř se liší. Bíle natřený interiér poskytuje neutrální pozadí na práci, černě vymalovaný prostor druhého domu slouží k bydlení. Za stejných podmínek je v černé kostce pocitově tepleji, matná čerň navíc stírá hranice mezi podlahou, stropem a ostěním. Za zvuků praskajícího dřeva z kamen temnota rámuje přírodní scenérii.

Základní údaje o stavbě

Zen-Houses – Ateliér a dům 

Autor: Petr Stolín, spoluautorka Alena Mičeková 

Místo: Trpasličí ulice, Liberec, Ruprechtice

Náklady: 2 200 000 Kč 

Zastavěná plocha: 75 m² 

Obestavěný prostor: 412 m² 

Konstrukce a technologie 
Autor se chtěl vyhnout tomu, aby úpravami SIP panelů vznikl odpad, proto pracoval s výrobními rozměry o velikosti 125 x 300 cm nebo 125 x 500 cm. Bez jakýchkoliv přířezů z nich vytvořil sérii pěti typových domků. Stavebnici z dřevěných sendvičů lze však použít v bezpočtu variant, jež by měly splnit nároky jakéhokoliv klienta. Tento prefabrikovaný systém by se mohl stát řešením pro výstavbu rychlého a jednoduchého bydlení. 

Celou konstrukci obou staveb tvoří panely K-Kontrol. Obvodové stěny, podlaha a střecha, vložené stropní konstrukce jsou z dřevěných komponentů, stejně jako druhá vrstva ploché střechy. Domy byly založeny na betonových mikropilotách, fasádu ze sklolaminátu vynáší dřevěný rošt. Podlahy jsou v provedení průmyslová penízková pryž, vnitřní stěny byly opatřeny nátěrem. Výstup do patra zajišťuje subtilní kovové schodiště. Hrubá stavba z dřevěných panelů vznikla ve čtyřech lidech během pěti dní. Zbývající práce dodělával architekt se svými přáteli ve volném čase v průběhu následujícího roku. Většinu prací by měl každý zvládnout svépomocí bez potřeby těžké techniky (té bylo zapotřebí jen při osazování rozměrných oken). Cílem bylo dosáhnout prefabrikace, opakování, zjednodušení výstavby a zlevnění nákladů. 

Obvodové stěny, podlaha, střecha a vložené stropní konstrukce jsou ze SIP, fasádu vynáší dřevěný roštObvodové stěny, podlaha, střecha a vložené stropní konstrukce jsou ze SIP, fasádu vynáší dřevěný rošt

Obvodové stěny, podlaha, střecha a vložené stropní konstrukce jsou ze SIP, fasádu vynáší dřevěný roštObvodové stěny, podlaha, střecha a vložené stropní konstrukce jsou ze SIP, fasádu vynáší dřevěný rošt

Dalším experimentem byl obvodový plášť z laminátu, který udává vzhled domu. Tento materiál nabízí zastřenou transparentnost s výsledným dojmem rýžového papíru, kromě toho také vytváří „větrovku“, která stavbu chrání před rozmary počasí. Druhá kůže domu je odsazená dvanáct centimetrů před nosnou konstrukci – v létě zabraňuje přehřívání, v zimě vytváří nárazníkovou zónu před větrem. Po ránu fasáda odráží sluneční paprsky nebo se naopak umí sama rozzářit.

Sluneční pavilon
Projekt novostavby u přehrady vzbudil značné emoce, na internetu proběhly diskuse, kde ho velká část příspěvků kritizovala či přímo odmítala. Pavilon bude stát na místě, které má velký potenciál. Dnes jsou tu ještě staré Sluneční lázně, k nimž má spousta obyvatel Liberce a Jablonce nostalgický vztah. Přesto je těžké uvěřit, že by se veřejnost, většinou lhostejná i k daleko významnějším projektům, rozhodla posuzovat architektonické kvality plánované novostavby. Architekt Stolín tak musel o projektu informovat místní občany i zastupitele, kdy je v průběhu diskuse seznámil s podobnými realizacemi v ČR i zahraničí. Hlasování v zastupitelstvu, které rozhodne, zda se pavilon postaví či nikoli, dosud neproběhlo.

Sluneční pavilon navrhl Petr Stolín minimalisticky, ale v souladu s okolní přírodouHorní terasa je reminiscencí na starý princip opalování ve slunečních lázních a umožňuje novou zkušenost pobytu v korunách stromů

Mottem autorů se pro toto území stalo místo setkání. Svou pozornost soustředili do jasné hmoty slunečního domu s ambitem. Definovali ho jako jasný bod s volným, otevřeným středem a vytvořili tak transparentní a průchozí stavbu, přitom ale její formu jasně vymezili vůči okolí. Nese symboliku rajské zahrady, poskytuje podloubí pro poutníky, příležitost pro spočinutí a občerstvení. Nabízí příchozím stín i přímé slunce tak, aby si tu každý mohl najít vlastní místo.

Objekty pavilonu a zázemí sportoviště jsou situovány na stávající body technicky i provozně nevyhovujícího současného zázemí jablonecké přehrady (starý pavilon Slunečních lázní a budova se sociálním zařízením na opačném konci řešeného území). Návrh tyto dva body respektuje, využívá i stávající infrastrukturu sítí a komunikací.

Současný stav Slunečních lázníVnitřní atrium

Varianta transparentního opláštění plastem v opálovém odstínu

Nosná konstrukce dřevostavby vynáší horní sluneční terasu a fasádu, která bude opláštěna lehkým transparentním materiálem, V projektu autoři navrhli několik variant:
– Žlutý průhledný plast.
– Transparentní opláštění plastem v přírodním opálovém odstínu s lehkými perleťovými odlesky. Kryje roznášecí rošt a chrání proti povětrnosti, nezamezuje průhledům do okolí, je finančně dostupný a dobře se udržuje. Lze s ním výborně pracovat v kombinaci s nasvětlením fasády.
– Variace na transparentní fasádu: roznášecí konstrukce fasády je potažena nerezovou sítí s oky, která slouží jako podklad pro život popínavých kvetoucích rostlin. Sítě tvoří zároveň také zábradlí.
– Varianta jednomateriálová formou opláštění různě dlouhými a strukturálně rozmístěnými dřevěnými lamelami na základním roštu fasády. Nepravidelné kotvení, směrování a délky lamel mají evokovat sluneční paprsky.

Strukturální schéma: 1 – transparentní fasáda; 2 – roznášecí konstrukce fasády; 3 – sluneční terasa; 4 – restaurace; 5, 6 – WC; 7 – atrium; 8 – ochoz s venkovním sezením

Dispoziční řešení
Dvoupatrový objekt pavilonu má rozměry 31 x 16 m, přízemí se otevírá ze tří stran, na jižní straně je restaurace s terasou. Převlékárny se sprchami a WC jsou při severním vstupu. V ose západ-východ je objekt otevřen kolonádami směrem ke břehu vodní nádrže a k pláži. Celé přízemí spojuje pochozí dřevěná terasa, na kterou navazují nástupní platformy. Z terasy vedou dvě schodiště do prvního patra se sluneční terasou. Centrální prostor bude osázen listnatými stromy typu osika, bříza nebo japonský topol. Pavilon může být vybaven venkovním mobiliářem a přistíněn slunečními plachtami.

Nový objekt zázemí sportoviště má základní rozměry 18 x 6 m. Měl by stát na východní straně území při hřištích plážového volejbalu a petangu. Výrazově i konstrukčně je řešen podobně jako pavilon, ale v menším rozsahu: přízemí je opět otevřené s malým centrálním atriem se stromy, jsou tu převlékárny, kiosek s občerstvením a WC, v patře bude klubovna skautů. Princip řešení pavilonu by mohl být základem pro další drobné objekty vybavení potřebné v jiných místech celé přehrady. Mezi Slunečním pavilonem a zázemím sportoviště je nádherná parková plocha, kde by mohlo být založeno nové arboretum.

zpracováno redakcí na základě autorských zpráv
foto Roman Dobeš