Články, Zajímavá stavba

Rodinný dům ve Svatbíně

Svatbín – krásné, klidné místo, domy ukryté v zeleni starých zahrad, pár desítek obyvatel. Architekt Michal Kunc tu navrhl nízkou stavbu, která neruší své okolí. Pozemek je stranou hlavní cesty, v koncové pozici boční cesty. Dál je les, louky, výhled, slunce a klid.

Stavební parcela je úzká a dlouhá, po delší straně orientovaná k jihu. Dům slouží rodině se třemi dětmi, jeho zahrada byla navržena tak, aby navazovala na interiéry. Ty jsou s exteriérem propojeny posuvnými a otvíravými okny na plnou výšku místnosti a krytou terasou.

Nízká horizontální hmota domu je otevřena do zahrady k jihu

Koncepce půdorysu je postavena na ose chodby, jednotlivé místnosti se za sebou řadí v logickém sledu. Od příjezdu je velké kryté stání, přecházející v zastřešení vstupu a terasy, okolo domu se dá chodit suchou nohou i v nepříznivém počasí. Z předsíně se vchází do kuchyně, která je srdcem celého domu, navazuje na velký obytný prostor.

Východní trakt a garáž mají dřevěný plášť z vypékaného dřeva (Thermowood), fasáda přístřešku na auta je ze stěrkové omítky bílé barvyKoncepce půdorysu byla postavena na ose chodby

Břidlicové šablony opláštění byly instalovány na laťovém roštu

Vstupní část navazuje na obě terasyTerasu chrání široký přesah střechy

„Podařilo se nám otevřít obytný prostor velkými okny na obě strany, s výhledy do zahrad a na horizont lesa na jižní zastíněné terase. Na severní straně vznikla malá terasa, kde je chládek v letních dnech. Dům se prosklenými plochami opticky zvětšil, v létě není rozdíl mezi venkovním a vnitřním, jde o plynoucí prostor,“ říká architekt Michal Kunc a dodává: „Chtěli jsme, aby se bydlelo doslova od plotu k plotu, což je jedna z ústředních myšlenek, které provázejí koncepty našich domů.“

Půdorys domu byl koncipován tak, aby se co nejlépe využila zahrada

Stavba je zděná z porothermu na železobetonové základové desce, lehká konstrukce střechy je ze sbíjených dřevěných nosníků. Podlahy jsou kombinací broušeného microterassa, třívrstvých dubových parket a broušeného betonu na terase. Fasáda stavby je obložena přírodní břidlicí, dům se vytápí tepelným čerpadlem voda-vzduch.

vin

Stavební řešení

Základové pasy o průřezu 600/900 mm z betonu C20/25-XC2 pro základové desky C25/30XC2 a kari síť. Hydroizolace je řešena zároveň jako protiradonová (foalbit).

Obvodové nosné zdivo je z keramických zdicích bloků zděných na zdicí pěnu o síle zdiva 500 mm, třída pevnosti P8. Obvodové zdivo je nezateplené. Obvodové nosné zdivo garáže je z keramických zdicích bloků o síle zdiva 140 a 300 mm, třída pevnosti P8-P10. Jako svislé nosné konstrukce zde slouží také ocelové sloupky HEB 140 v rámci zděných příček. Zakryty jsou omítkou.

Svislé nosné zdivo je svázáno v koruně železobetonovým věncem, který je nad okenními otvory řešen jako překlad, průvlak v profilu 300/250 mm, 300/400 mm a 400/400 mm. Beton C25/30 s výztuží ocel 10505.

Dělicí příčky jsou zděné na zdicí pěnu o síle zdiva 112 mm, třída pevnosti P8.

Zastřešení dřevěnými sbíjenými vazníky uloženými na pozedním věnci, sklon střešní roviny je 12°. Vazníky byly v interiéru opatřeny sádrovláknitým podhledem na ocelovém roštu. Zastřešení garáže je z železobetonových prefabrikovaných předpínaných panelů o síle 250 mm, zastřešení přístřešku na auta je z dřevěných sbíjených vazníků, spodní líc je opatřen podbitím z OSB desek a omítkou.

Střešní krytina je z břidlicových šablon na laťovém roštu s pojistnou hydroizolací. Nad východním traktem je z plechové drážkové krytiny (TiZn). Střešní krytina na garáži a přístřešku na auta je z fóliové izolace na geotextilii a OSB záklopu. Střechy jsou jednoplášťové, bez střešních oken.

Dům je opláštěn obkladem z břidlicových šablon na laťovém roštu, východní trakt a garáž mají dřevěný plášť z vypékaného dřeva (Thermowood), fasáda přístřešku na auta je ze stěrkové omítky bílé barvy.

Okna a sestavy oken jsou dřevohliníkové s přerušeným tepelným mostem s izolačním trojsklem.