Informace výrobců, Zajímavá stavba

Rozšíření a modernizace činžovního domu z 19. století

Činžovní dům v samém srdci Vídně byl přestavěn s důrazem na zachování nadčasového charakteru. Díky smělému rozšíření získala budova další využitelný prostor a podkroví bylo prosvětleno střešními okny ve tvaru lichoběžníku „ušitými na míru“.

Každý, kdo přemýšlí o Vídni, si okamžitě vybaví nádherné činžovní domy v centru města, z konce XIX. století. To ony utvářejí kouzlo Vídně a jsou obdivovány mnoha turisty z celého světa. Majitelé nemovitostí, aby zachovali integritu celé čtvrti, se často rozhodnou tyto staré domy místo demolice rekonstruovat. Nejinak tomu bylo také v případě rohového činžovního domu na ulici Margaretenstraße, v pátém vídeňském městském okrese.

Dům z gründerského (zakladatelského) období s novou tváří

Stávající budova byla přestavěna s věrným zachováním původního vzhledu. Nad čtvrté poschodí bylo tradičním způsobem výstavby přidáno další podlaží a navíc dvě patra podkroví s využitím ocelové a dřevěné konstrukce. Výzvou bylo použití jeřábů k začlenění prefabrikovaných prvků potřebných pro statické vyztužení budovy. „Tato konstrukce je mimořádně ojedinělá, velmi obtížná a ze strany dozoru vyžaduje maximální využití know-how a mnohaletých zkušeností s řízením stavebních procesů,“ řekl Dipl.-Ing. Markus Brandstätter, jednatel společností RUSTLER Baumanagement a RUSTLER Immobilienentwicklung. Celá budova má otevřené prostory v podobě lodžií z ulice a balkony v apartmánech ze dvora.

Rozšíření a modernizace činžovního domu ve Vídni (zdroj: FAKRO)Původní stav (zdroj: FAKRO)Rozšíření a modernizace činžovního domu ve Vídni (zdroj: FAKRO)

Speciální řešení pro podkrovní byty

Další výzvou bylo rozšíření podkroví. Nosná konstrukce je kombinací oceli a dřeva. Firma FAKRO, druhý největší výrobce střešních oken na světě, připravila řešení pro atypická okna společně s těsnicím lemováním a dodala střešní okna ve tvaru lichoběžníků, která byla instalována v rohu střechy. Jedná se o neotvíravá prosklení, speciálně vyrobená pro tento stavební projekt.

„FAKRO nabízí velmi dobré výrobky a především přesvědčuje vysokou kvalitou služeb. Zatím jsme ve spolupráci s FAKRO realizovali pět nebo šest projektů. Největší výhodou je trvalá podpora firmy, která zajišťuje rychlé termíny realizace a možnost provedení atypických řešení,“ dodal Brandstätter.

Elegantní apartmány s denním světlem

FAKRO kromě atypických oken dodalo pro podkroví rovněž výklopně-kyvná okna. Moderní střešní okna preSelect jsou mimořádně kvalitní. Díky inovativnímu kování je zajištěna plná stabilita křídla při jeho vyklápění i otáčení. Díky vysokým tepelně izolačním parametrům (Uw=0,97 W/m2K) a velmi dobré zvukové izolaci (Rw=37 dB) je interiér chráněn před vnějšími vlivy. Velkoformátová řešení poskytují dobrý výhled a prosvětlují interiér přirozeným světlem.

Také ochranu proti slunci zajišťují výrobky FAKRO. Vnější markýzy s elektrickým ovládáním absorbují sluneční záření ještě před zasklením. „Při použití vnějších markýz neproniká do místnosti teplo, což umožňuje chránit interiér před přehřátím,“ vysvětluje Carsten Nentwig, ředitel FAKRO Dachflächenfenster GmbH.

Rozšíření a modernizace činžovního domu ve Vídni (zdroj: FAKRO)Rozšíření a modernizace činžovního domu ve Vídni (zdroj: FAKRO)Rozšíření a modernizace činžovního domu ve Vídni (zdroj: FAKRO)

Rozšíření a modernizace činžovního domu ve Vídni (zdroj: FAKRO)Rozšíření a modernizace činžovního domu ve Vídni (zdroj: FAKRO)Rozšíření a modernizace činžovního domu ve Vídni (zdroj: FAKRO)

Informace

Název objektu: Činžovní dům
Místo: 
Margaretenstrasse, Vídeň
Realizace:
od 2017
Architekti:
Rustler Baumanagement GmbH
Realizátor:
Rustler Immobilienentwicklung GmbH
Použité výrobky FAKRO:
výklopně-kyvná okna: 34x FPU
okna pro sestavy: 3x FEU, 8x FXU
střešní okna: 2x FNU
vnější markýzy: 42x AMZ Solar, 3x AME

podle podkladů společnosti FAKRO