Články, Dřevěné a montované konstrukce, Zajímavá stavba

Trojboký jehlan na Krušné hoře

Nová rozhledna na vrcholovém palouku Krušné hory u Hudlic stojí na místě triangulační věže, na jejíž vrchol podnikali odvážlivci výpravy už před sto lety.

Nosná konstrukce rozhledny je z prostorové příhradoviny a z borovicové kulatiny, v konstrukci je zavěšen štíhlý válec točitého dubového schodiště. Kulatina je pospojovaná ocelovými žárově zinkovanými styčníky. Podesta byla zastřešena průhlednou PVC membránou v lehkém kruhovém rámu o poloměru 2,5 m. Vrchol rozhledny je zakončen žerdí s větrnou korouhví.

Rozhledny, které navrhuje ateliér Huť architektury, bývají vždy dřevěné a průhledné. „Když jsem přemýšlel nad Máminkou, vzpomněl jsem si na dětská léta a na jeden triangulační bod, kam jsem rád lezl. Rozhodl jsem se pak pro jednoduchou a racionální trojbokou konstrukci,“ říká autor Martin Rajniš. Rozhledna si musela na realizaci osm let počkat – vedení obce hledalo způsob financování, nakonec se stavbu podařilo zakomponovat do dotačního titulu Zvyšování atraktivity Hudlicka jako destinace cestovního ruchu. Díky tomu, že tým architektů mezitím nasbíral zkušenosti s dřevěnými stavbami, mohli Máminku vylepšit: „Přepočítali jsme statiku a zrevidovali konstrukci. Vybrali jsme kvalitní mate­riál – hloubkově mořený modřín a doplnili prvky, které rozhledně pomáhají, aby déle vydržela. Je to rychlá a levná konstrukce, jejím středem prochází závitová tyč. Schody jsme pověsili shora, nad nimi je kulatá vyhlídka, na špici jsme dali korouhev. Dává signál, odkud fouká vítr, udává směr, je spolehlivá, přesná a přitom živelná,“ uvádí architekt Rajniš.

Základní údaje o stavbě

Rozhledna Máminka

Místo: Krušná hora u Hudlic, okres Beroun

Investor: Evropská unie, obec Hudlice

Autor:
Huť architektury Martin Rajniš – Martin Rajniš, Martin Kloda,
Tomáš Kosnar, David Kubík

Statika: Agral Plast, Liberec – Ing. Jiří Žižka

Generální dodavatel:
FORTNA stav, Praha – Bruno Baručák (vedení stavby),
Ing. Karel Stýblo; ocelové výrobky:
R.A.M.Steel, Tábor;
dodavatel kulatiny: Palis, Třemošná;
mikropiloty a základové konstrukce: Spektra, Beroun

Výšková kóta založení: 606,5 m n.m.

Výška: vyhlídková podesta – 21 m; výška korouhve – 33 m

Půdorysný rozměr základny: 10,8 m

Materiál: konstrukce – modřínová kulatina, schodiště – dub

Schodiště: průměr 1,8 m;  výška 21 m; celkem 96 schodů

Zastavěná plocha: 50 m²

Obestavěný prostor: 538 m³

Náklady: 2 800 000 Kč

Realizace: 2015

Projekt: 2008

Nosná konstrukce rozhledny ve tvaru trojbokého jehlanu má celkovou výšku 33 mNa stavbu bylo použito 20 m3 modřínové tlakově impregnované kulatiny, 2,5 m3 dubu pro schodiště a 3,3 t žárově zinkované oceli

O věžích

Česko je krásná země a dalo by se říct, že je to zároveň i krajina věží. Je to hrozně zajímavý, prostě Češi mají rádi věže. Já jsem taky Čech a musím říct, v tomhle si s lidma v Čechách dokonale rozumím. Není to tak samozřejmé, třeba ve Francii se věže skoro nestaví. Jsou i jiný země, kde stavěj málo věží. Sem tam nějakou vyhlídku na skále, ale mít 360 věží, jako máme my, to musí mít nějaký zvláštní důvod. Rozhleden je tolik jako dní v roce a pořád jich přibývá. Připadá mi, že v rozhlednách je určitá magie. Ta magie je pochopitelná. Věže většinou stojí na krásných vyvýšených místech a to do nich dává první vlnu síly. Projektovat rozhlednu je krásná práce a my architekti to děláme s nesmírnou chutí, a to je druhá vlna energie, která do toho vstupuje. Ale to nejdůležitější je, že lidi, který přicházej k rozhledně, dostávají chuť na ni vylézt, je to cíl jejich cesty, a ta chuť rozhlídnout se po kraji nám možná nahrazuje pohanské obřady. My, národ neznabohů, a i v tom si s Čechy rozumím, se dostáváme na vrcholu rozhledny do jinýho rozměru života. Najednou cítíme, že jsme součástí široký krajiny, cejtíme v sobě poryvy svobody, poryvy odvahy, a to jsou věci, kterých je v Čechách hrozně málo. 

Vrchol rozhledny s žerdí, která nese větrnou korouhev

Zvláštní skupinou jsou dřevěný věže, který časem odejdou a v tom jsou nám podobný. K věži, která byla svým iniciátorem nazvaná Máminka na počest jeho maminky, jsme cítili pokoru a krásný vztah. V okamžiku, až odejde, budou mít lidi dvě možnosti: buď se jim bude líbit do tý míry, že postavěj její kopii nebo si řeknou, umíme ještě lepší věž a na jejím místě pak bude něco krásnějšího.

Martin Rajniš

PůdorysyPůdorysyŘez

-al-
foto David Kubík