Zajímavá stavba

Vrchlického sady se dočkají revitalizace

Rada hlavního města Prahy včera na svém zasedání schválila podpis memoranda mezi hl. m. Prahou a městskou částí Praha 1 o vzájemné spolupráci a podpoře při revitalizaci Vrchlického sadů.

Vrchlického sady jsou celoměstsky významným veřejným prostranstvím. Tato role vyplývá z bezprostředního napojení sadů na Hlavní nádraží. Prostor také navazuje na hlavní městské třídy Wilsonovu a Vinohradskou ulici a na Václavské náměstí.


Cílem revitalizace je vytvořit důstojný, bezpečný a kultivovaný prostor s ohledem na existenci budovy Hlavního nádraží a propojení s městem. Mělo by dojít k zpřehlednění a uspořádání provozu parku a nádraží, či k úpravě Wilsonovy ulice, která patří k nejfrekventovanějším tepnám pěšího přístupu k nádraží.

Součástí revitalizace by mělo také být prověření možných dopravních propojení. Jde například o vedení propojení tramvajových tratí, o uvažované dopravní spojení s Masarykovým nádražím a Florencí a propojení území Prahy 1 a Prahy 2 v horní části Václavského náměstí.

Současný stav Vrchlického sadů neodpovídá významu tohoto parku. Hlavním problémem, se kterým se prostor potýká, je neexistence jeho koncepčního řešení. Park je v neuspokojivém stavu, prostor je nepřehledný, bez jasných kompozičních os a členění. V parku se také nachází řada problémových míst s koncentrací kriminality.

„IPR Praha svoji iniciativou k podpisu Memoranda, které povede k revitalizaci Vrchlického sadů, naplňuje cíl zlepšování kvality veřejného prostoru v Praze,” uvedla ke schválení podpisu memoranda ředitelka Sekce a detailu města architekta Pavla Melková.