Články, Zajímavá stavba

Z bývalé elektrárny v Gdaňsku je hudební a kongresové centrum

Projekt Gdaňského hudebního a kongresového centra vznikl jako konverze bývalé elektrárny a předpokládal zachování základní konstrukce budovy v podobě, která by maximálně odpovídala přestavbě z počátku 20. století. Pozdější přístavby, které by rušily onen historický vzhled, byly odstraněny.

Komplex budov někdejší elektrárny na ostrově Ołowianka v Gdaňsku byl postaven v letech 1897–1898 společností Siemens & Halske Berlín. Budova elektrárny je z režných cihel s působivou dekorativní novogotickou fasádou. Expanze v rozvoji elektrárny trvala až do roku 1913. Další rekonstrukce objektu byla provedena v letech 1940–1941. V březnu roku 1945 se areálem prohnala válečná fronta, ale již v červenci stejného roku byla teplárna opravena a v srpnu 1945 znovu uvedena do provozu. V roce 1996 byl provoz elektrárny ukončen, celý objekt uzavřen a vyřazen z provozu. Rozhodnutím restaurátora polské státní památkové péče byl celý komplex teplárny zapsán na seznam památek Gdaňského vojvodství (pod číslem 886).

Komplex budov někdejší elektrárny na ostrově Ołowianka v Gdaňsku

Propojení do jednoho celku
Hlavní budova někdejší teplárny se skládala z několika vzájemně propojených částí. V jižní části se kdysi nacházel částečně podsklepený, dvoupodlažní komplex šaten s kinosálem, který filharmonie přestavěla na komorní sál.

Prostřední část tvoří někdejší strojní hala. Pod halou se nacházela dvě nízká podlaží pro technologická zařízení a sklady. Hala byla zakončena novogotickými štíty a přikryta jednoplášťovou střechou na ocelových příhradových nosnících, s charakteristickým podélným světlíkem nad prostřední částí.

V severní části objektu byla situována čerpadlová hala s charakteristickou nástavbou, která tvoří nejvyšší část budovy. Uvnitř budov se nacházela spousta stavebních prvků (sloupy, stropy, rampy, železobetonové násypky, technická schodiště), které sloužily k technologickým účelům elektrárny a k nové funkci objektu se většinou nehodily a byly odstraněny.

Od severu uzavíraly celou budovu čtyři štíty obrácené k řece Motlawě, jejichž tvary kopírovaly starou zástavbu historického středu města. Tato část stavby byla zčásti jednopodlažní a zčásti dvoupodlažní. 

Stavba koncertního sáluSídlem Baltské filharmonie je v současné době komplex budov bývalé elektrárny z konce devatenáctého století

Koncertní sálPohled ze strany rozety

Královská sýpka
Na břehu řeky Motlawy, vedle jihozápadního nároží hlavní budovy, se nachází Královská sýpka. Tato budova s nejvyšší architektonickou hodnotou ze všech gdaňských sýpek je jako jediná situována tak, že její podélná osa (a také hřeben její sedlové střechy) vede rovnoběžně s břehem řeky.

Na protější straně fasády od řeky Motlawy přiléhá k hlavní budově zastřešení otevřené scény (amfiteátru). Nosné konstrukční prvky budovy byly celkově v dobrém stavu (s výjimkou dřevěných střech nad severní částí). Mohly být zachovány a využity pro novou funkci. Stavební prvky interiéru a povrchové úpravy byly většinou ve velmi špatném technickém stavu.

Zub času
Budova byla po dlouhá léta využívána jako elektrárna na tuhá paliva, a proto nesmírně zchátrala, zejména se to týkalo povrchových úprav stěn, podlah a stropů, příček, dveřních překladů, vnitřních instalací, okenních rámů a dveřních zárubní, zábradlí, střešních krytin, izolací proti vodě a fasád. Jejich stav neumožňoval jakékoli další využití pro nové potřeby. Proto byly dle projektu téměř úplně odstraněny.

Všechny tyto konstrukce byly navrženy jako nové, s výjimkou fasád, které byly renovovány. Zásadním problémem bylo neustálé vzlínání spodní vody konstrukcí budovy, což vážně ohrožovalo její konstrukční stav. Proto byly do projektu zahrnuty hydroizolace, zhotovené na železobetonových stěnách a podlahách (tzv. vanách). Spousta původně nosných prvků, například základy pro turbíny, které se nacházely v budově a sloužily k technologickým účelům, nebylo možno využít a byly odděleny od původní konstrukce budovy.

Inspirace z Polska 

Ing. Svatopluk ZídekInformaci o zajímavých konverzích objektů industriální architektury uskutečněných v Polsku jsme zahájili v časopise STAVITEL v listopadu roku 2015 představením zajímavé konverze cementárny v Opole, ve které vzniklo obchodní, společenské a kulturní centrum. 

Město Gdaňsk se stalo v roce 2015 místem tradičního setkání představitelů inženýrských organizací zemí Visegradské čtyřky. Slavnostní koncert, na který jsme byli pořadateli pozváni, se konal v koncertním sále Gdaňské filharmonie, vzniklým konverzí z bývalé gdaňské elektrárny. Pochopitelně jsem požádal prezidenta Polského svazu stavebních inženýrů a techniků (PZITB), přítele Ing. Ryszarda Trykoska o informační článek o této, dle mého názoru úspěšné konverzi, která se na gdaňském ostrově Ołowianka stala základem nově vzniklého kulturního centra města.

Instituce současné Baltské filharmonie byla založena v roce 1945 jako Městský symfonický orchestr města Gdaňsk. Zahajovací koncert nově založeného orchestru se konal dne 29. září 1945 v Sopotech. Orchestr se do roku 1949 rozrostl na celkový počet 81 hudebníků a zařadil se mezi nejlepší orchestry v Polsku. V důsledku uznání vysoké úrovně orchestru byl v dubnu 1945 znárodněn a získal oficiální název Baltská filharmonie. Zahajovací koncert symfonického orchestru Baltské filharmonie se uskutečnil v Gdaňsku v lednu 1975.

Sídlem Baltské filharmonie je v současné době komplex budov bývalé elektrárny z konce devatenáctého století. Sídlo filharmonie bylo inspirováno celostátní akcí vlády Polské republiky v revitalizace brownfields. Historický industriální objekt elektrárny byl v letech 1998–2005 přizpůsoben novým potřebám filharmonie.

Ing. Svatopluk Zídek
Kolegium pro technické památky
ČKAIT & ČSSI

Zachování ducha stavby
Úpravy byly provedeny citlivě k celkovému architektonickému rázu budovy. Zachovány byly všechny fasády. V interiéru byla vybudována nová přístavba v místě navrhovaného koncertního sálu. Přístavba svou formou a vnější podobou ladí k nízké části budovy. Výška přístavby vyplývá z funkčních a akustických podmínek.

Projekt předpokládal adaptaci jižních částí objektu, které byly adaptovány na zázemí pro hudebníky, a současně byla zachována funkce původního kina jako nového komorního sálu. V prostřední části bylo navrženo umístění hlavního sálu s jevištěm, předsálím a zázemím. Směrem od řeky Motlawy byla navržena gastronomická část, která částečně slouží obyvatelům celého města. 

Szczepan Gapiński
hlavní specialista pro vnitřní kontrolu
Gdańskie Inwestycje Komunalne, s.r.o.