Články, Zajímavá stavba

Z hotelu Sigma je City Center Olomouc

V České republice se postupně buduje síť hotelů s názvem Clarion Hotels, kde je část kapacit získávána rekonstrukcí starších objektů. Stačí připomenout například bývalý českobudějovický hotel Gomel, v současné době se mluví o hotelu Černigov v Hradci Králové. K jedné z posledních akvizic tohoto projektu patří hotel Sigma, který se stal součástí komplexu City Center Olomouc. Tato stavba získala v soutěži Stavba roku 2014 Cenu poroty.

Růst Olomouce jako administrativního a správního centra střední Moravy mimo jiné reprezentuje prostor před hlavním nádražím, kde byl v osmdesátých letech minulého století vybudován hotel Sigma a kulturní dům. Objekty však postupně chátraly a především nesplňovaly současné požadavky jak z pohledu kvality provozu, tak i s ohledem na význam lokality. Investor se proto rozhodl hotel rekonstruovat a doplnit kongresovým centrem a administrativní budovou – získal tak moderní polyfunkční objekt, který dotváří atraktivní prostor. 

Multifunkční komplex CPI City Center v Olomouci

Investor: Olomouc City Center, a.s., Praha, společnost ze skupiny CPI Group, Praha

Autor projektu:
Architektonický atelier: K4, a.s. – Vladimír Pacek, Zbyněk Zavřel,
Pavel Stříteský, Jan Bouchal, spolupráce – Martin Kyselovič, Petr Sotona, Tomáš Hejl
Autor interiérů: Hexaplan International, s.r.o., Dan Mrkos
Projektant: Obermayer HVAC, s.r.o., Praha, hlavní inženýr projektu Dagmar Pilařová
Zhotovitel stavby: PSJ, a.s., Jihlava
Rozhodující kooperanti: Dřevomonta s.r.o. – typový nábytek, minibary, trezory, žehlicí sety;  Vesna Interiors, s.r.o. – atypické vybavení interiéru; A.M.O.S. Design, s.r.o. – obklady stěn (kongresové sály, foyer); HORMEN CE a.s. – interiérová svítidla; PTÁČEK-velkoobchod, a.s. – zařizovací předměty ZTI, koupelnové doplňky; ELMAR group s.r.o. – měření a regulace;
ELMIS – MPI, obchodní sdružení – silnoporud, VN, VO; Trade Fides, a.s. – slaboproud; Thermotemp, spol. s r.o. – zdravotechnické instalace, ústřední topení, chlazení;
AREA TZB, a.s. – vzduchotechnika; Sulko, s.r.o. – hliníkové výplně otvorů;
OK mont STM, spol. s r.o. – provětrávaná fasáda, cembonitové desky; 
Janeček building society, s.r.o. – střecha; OMLUX, spol. s r.o. – hrubé podlahy;
Apolo – vnitřní dřevěné výplně dveřních otvorů
Zastavěná plocha: 4876 m²
Obestavěný prostor: 100 876 m³
Počet pokojů/lůžek: 126/251
Kapacita garáží: 131 parkovacích míst
Prostory k pronájmu: 2757 m²
Kanceláře: 2496 m²
Realizace: 2/2011 – 08/2013
Cena: 520 mil. Kč

Prostorové a dispoziční řešení
Jednotícím prvkem stavby se stala administrativní budova, která diagonálně prostupuje celým blokem. V její jihovýchodní části je objekt hotelu, který má v parteru směrem do náměstí vstupní a konferenční prostory, nechybí ani několik obchodů. V suterénu jsou technické a pomocné prostory celého komplexu budov a dvoupodlažní parking. Ve druhém podlaží je restaurace se všemi nezbytnými kuchyňskými provozy a kongresové prostory. Z tohoto podlaží je přístup na úroveň přilehlé piazzetty. Následující hotelová patra byla řešena standardním způsobem – na vertikální komunikační jádro navazuje centrální chodba, podél níž jsou rozmístěny dvoulůžkové pokoje.

Čtyřpodlažní administrativní část komplexu obsahuje pronajímatelné jednotky, které se mohou propojovat a slučovat. V objektu jsou tři vertikální komunikační jádra, ve 2. NP velká veřejně přístupná terasa.

Součástí komplexu City Center Olomouc je původní hotel SigmaJednotícím prvkem stavby se stala administrativní budova

Nosné konstrukce
Konstrukčně tvoří kongresové centrum s administrativní budovou jeden dilatační celek, který navazuje na původní objekt hotelu, s nímž jsou kongresové prostory propojeny. Administrativní a kongresová část je založena na železobetonové základové desce. Celá spodní stavba byla řešena formou bílé vany, tedy bez povlakových hydroizolací. Veškeré pracovní spáry a prostupy jsou v této části provedeny jako tlakově namáhané. 

Administrativní část má trojlodní příčný železobetonový monolitický skelet s rozpony 5,0 x 7,5 x 5,0 metru, příčný modul je 6,0 metru při konstrukční výšce 3, 675 metru. Skelet doplňují železobetonové nosné stěny a monolitická komunikační jádra, která zajišťují prostorovou tuhost konstrukce. Stropy tvoří železobetonové monolitické bezhlavicové desky o tloušťce 250 milimetrů, prefabrikovaná schodišťová ramena jsou na stropní konstrukci a mezipodestě uložena na ozub. 

Nosnou konstrukci kongresové části objektu a jeho zázemí tvoří bezprůvlakový skelet kombinovaný s nosnými stěnami. Konstrukce se liší půdorysnými moduly i rozdílnou výškou. Oválný kongresový objekt o rozměrech 42,0 x 27,0 metru je zastřešen ocelovou vazníkovou konstrukcí. 

Vstupní lobbySchodiště v kongresové části komplexu

Kongresový sál

Rekonstrukce původního hotelu
Původní hotel byl od třetího nadzemního podlaží realizován v panelové soustavě T 06B.  Jedno podzemní a první dvě nadzemní podlaží byla provedena jako železobetonová monolitická skeletová konstrukce se sloupy a trámovými stropními konstrukcemi. Pro zjištění skutečného stavu těchto konstrukcí se provedl stavebně technický průzkum, který spočíval v nedestruktivních zkouškách Schmidtovým kladívkem a v provedení vývrtů ve vybraných sloupech. Vývrty prokázaly nedokonalé promísení betonové směsi (v nejvíce zatížené řadě sloupů v suterénu bylo možno „beton“ doslova vyškrabat prstem), dále také špatné zhutnění betonové směsi. Vybrané sloupy se proto zesílily pomocí uhlíkové tkaniny v kombinaci s tlakovou injektáží. V nosné konstrukci budovy došlo ještě k dalším zásahům, především k vytvoření nových prostupů stropními a svislými konstrukcemi a záměně prvků obvodového pláště. U dveřních otvorů ve vnitřních nosných stěnách byla zvětšena jejich výška, proto byla snížená konstrukce nadpraží zesílena dodatečně lepenými uhlíkovými lamelami. Dodatečně byla vestavěna i monolitická železobetonová výtahová šachta. Původně desetipodlažní objekt se zvýšil o jedno podlaží se shodným konstrukčním systémem příčných nosných stěn, realizovaných z cihelných bloků tloušťky 250 milimetrů a stropními panely Spiroll.         

V průkazu energetické náročnosti je budova klasifikována jako A – velmi úsporná. Toto hodnocení je důsledkem velmi kvalitního obvodového pláště budovy a důsledným využitím zpětného získávání tepla a chladu z odpadního vzduchu.

FRANTIŠEK KULHÁNEK

Doc. Ing. František Kulhánek, CSc., (*1946)
pracuje na katedře konstrukcí pozemních staveb Fakulty stavební ČVUT v Praze, je specialistou na tepelnou ochranu budov. Zaměřuje se především na návrh a hodnocení obalových konstrukcí, návrh nízkoenergetických a pasivních domů a energetickou náročnost budov. Je autorem několika vysokoškolských učebnic a řady odborných publikací.