Informace výrobců, Zajímavá stavba

Za vzkříšením architektonické ikony Kemper House stojí manželé, kteří restaurují vozy Porsche

V 70. letech bylo v Evropě postaveno jen několik budov navržených Richardem Neutrou. Jedním z nich byl Kemper House postavený v období 1961-1967. Koncepce otevřených místností a propojení s přírodou prostřednictvím velkých prosklených průčelí zrcadlí americké archetypy své doby. Když byl dům v roce 2016 nabídnut k prodeji, Manfred a Sarah Heringovi neváhali a hned jej koupili. Jako majitelé společnosti Early 911S, která se zabývá restaurováním klasických vozů Porsche, byli dobře obeznámeni s náročností obnovy původního vzhledu. O pět let později vypadá Kemper House stejně hrdě a elegantně, jako v době svého vzniku. Ke vzkříšení architektonické ikony přispěla i výroba na míru velkých posuvných prvků od společností Schüco a Alubau Puhlmann.

Rakušan Richard Joseph Neutra (1872 – 1970) byl jedním z nejslavnějších architektů 20. století, studoval na Technische Hochschule ve Vídni mj. u Adolfa Loose. Svými modernistickými domy hrál klíčovou roli při utváření kalifornské architektonické scény 50. a 60. let. Jeho stavby dodnes inspirují generace architektů, ať už štíhlými pohledovými liniemi jeho návrhů s plochými převislými střechami a velkými plochami oken a vodních prvků, které propojují architekturu s okolím, nebo zajímavým uspořádáním místností v dispozici budovy.

Pro rodinu Kemperových navrhl Neutra tři odstupňované stavby, které jsou volně propojeny na pozoruhodném pozemku na kopci v Gelpetalu. Po pouhých sedmi letech byl objekt předán novým majitelům a přestavba provedená v té době zcela změnila původní charakter domu. Proto se manželé Heringovi pustili do práce s cílem navrátit mu jeho někdejší slávu.

Kemperův dům, který navrhl Richard Neutra, odráží americké archetypy své doby díky koncepci otevřených místností a propojení s přírodou (foto: Frank Peterschroeder/Schüco)Svými pečlivě umístěnými pásovými okny působí Kemperův dům na návštěvníky při příchodu poněkud introvertně (foto: Frank Peterschroeder/Schüco)Na pozoruhodném pozemku na kopci v Gelpetalu stojí tři volně propojené budovy (foto: Frank Peterschroeder/Schüco)

Plynulé přechody mezi místnostmi

Jednou z kvalit Neutrových staveb je nadčasovost půdorysů a propojení místností. V Kemper House se na ploše 380 metrů čtverečních nachází vše, co by člověk mohl potřebovat – od místnosti pro au-pair až po pánský pokoj. Velký otevřený obytný prostor je i dnes srdcem domu a je orientován do zahrady. Skleněná průčelí od podlahy ke stropu s velkými posuvnými skly ruší hranice mezi interiérem a exteriérem. Typické jsou Neutrovy pergoly s „pavoučími nohami“ neboli podpěrnými střešními nosníky, které vystupují z fasády a rozšiřují obytný prostor do přírody.

Kuchyně s přilehlými technickými místnostmi je orientována do vnitřního dvora a březového háje, zatímco soukromé prostory s ložnicemi a koupelnami se nacházejí v prvním patře. Pouze bývalý krytý bazén má nové využití jako místo pro prezentaci nejlepších modelů z firemní kolekce vozů Porsche. Prostor je rozčleněn stupňovitě uspořádanými stavebními konstrukcemi a umístěním bazénků, které zrcadlí oblohu a okolní přírodu.

Bazénky zrcadlí oblohu a okolní přírodu (foto: Frank Peterschroeder/Schüco)Pro Neutru typické „pavoučí nohy“ a štíhlé konstrukce rozšiřují obytný prostor do přírody (foto: Frank Peterschroeder/Schüco)

S rekonstrukcí domu to bylo podobné jako s restaurováním vozů Porsche

Renovace stavby představuje pro všechny zúčastněné mnoho výzev. Největší výzvou bylo uvedení domu do původního stavu. „Během rekonstrukce jsme se každý den něco naučili,“ vysvětluje Manfred Hering. „Velkou pomocí byly staré plány a snímky z doby výstavby, jakož i návštěvy nedalekého Pescherova domu od Richarda Neutry, který zůstal z velké části v původním stavu.“ Podobně jako u starých vozů Porsche, které byly zrestaurovány tak, aby jezdily jako nové, musel být i dům uveden do původního stavu. To zahrnovalo výměnu poškozených částí a aktualizaci technologie.

Tam, kde nebylo možné zachovat původní prvky kvůli poškozeným materiálům nebo materiálům, které nebyly věrné originálu, byla nově instalovaným prvkům dodána patina. Díky archivu fotografa architektury Karla Hugo Schmölze a pečlivému odstraňování vrstev se podařilo zachránit stěnu mezi obývacím pokojem a jídelnou, která je z jedné strany vyrobena z palisandru a z druhé z jasanu.

Obnovena byla také travertinová podlaha uvnitř i venku a rovněž Neutrova horizontální pásová okna. Přístup klientů byl neobvyklý i z toho důvodu, že v domě po celou dobu rekonstrukce bydleli. Jen tak mohli řádně restaurovat každou místnost a mít přímý vliv na jednotlivá rozhodnutí.

Velký otevřený obytný prostor je srdcem domu a je orientován do zahrady (foto: Frank Peterschroeder/Schüco)Velký otevřený obytný prostor je srdcem domu a je orientován do zahrady (foto: Frank Peterschroeder/Schüco)Použití jasanového dřeva na stěny a nábytek v kuchyni je odkazem na původní koncepci návrhu Richarda Neutry (foto: Frank Peterschroeder/Schüco)

Speciální konstrukce je založena na systému Schüco ASS 48

Velkou výzvou bylo přizpůsobit části stavby dnešním technickým požadavkům, zejména velké pevné zasklení a posuvné prvky s extrémně tenkými rámy a sloupky. Na některých místech byla zachována původní okna, která sloužila jako předloha pro nově vyrobené skleněné tabule. Podobnost s restaurováním klasických automobilů je až zarážející, přičemž receptem na úspěch je vynalézavost a spolupráce se správnými partnery. Společnosti Alubau Puhlmann a Schüco společně vytvořily speciální konstrukci založenou na systému Schüco ASS 48, která splňuje konstrukční požadavky na velkoformátové jednotky a zároveň usnadňuje ruční ovládání posuvných dveří pomocí štíhlých klik. Kvůli speciální štíhlé konstrukci bylo zvoleno dvojité zasklení a dvoukolejnicové provedení posuvných prvků. Pro tepelně izolovaný posuvný systém byly vyvinuty zcela nové profily.

Jednou z největších výzev bylo zajistit, aby pevné a pohyblivé prvky byly dostatečně odolné proti povětrnostním vlivům a měly uzamykací body. Bezkontaktní snímače proudu pro uzamykací body jsou integrovány do úzkých vnějších rámů, zatímco pro těsnicí profily byla použita 3D tiskárna z vývojového oddělení společnosti Schüco. Nebyl to běžný úkol, což potvrzuje i Josef Heisterkamp ze společnosti Alubau Puhlmann, který říká: „Výsledek určitě stojí za těch mnoho jednotlivých kroků, které byly nutné. Specifikace požadovaného vzhledu a snadného ovládání v kombinaci s možnostmi, které nabízí moderní technologie, dělají z projektu mistrovské dílo.“

Skleněná průčelí od podlahy ke stropu s velkými posuvnými skly ruší hranice mezi interiérem a exteriérem (foto: Frank Peterschroeder/Schüco)Na zakázku vyrobené velké posuvné prvky Schüco nechávají dům zazářit v jeho původní kráse (foto: Frank Peterschroeder/Schüco)Bývalý krytý bazén má nové využití jako prezentační prostor pro nejlepší modely z firemní kolekce vozů Porsche (foto: Frank Peterschroeder/Schüco)

Nadčasová architektura

Když se klientů zeptáte, zda by udělali něco jinak, kdyby dům stavěl Richard Neutra pro ně, odpověď je jasná. Dům je dokonalý tak, jak je. Dům i po šesti desetiletích od svého vzniku vyniká promyšleným půdorysem a propojením s přírodou. Je to skutečné útočiště, které leží nedaleko města. Je to ta největší poklona, jakou můžete architektuře složit.

O projektu:

Název projektu: Kemper House, Wuppertal
Architekt: Richard Neutra, 1961-67
Výrobce kovových konstrukcí: Alubau Puhlmann
Dokončení: 2021
Systémy Schüco v projektu:
Speciální konstrukce založená na tepelně izolovaném posuvném systému Schüco ASS 48

podle podkladů společnosti Schüco