Zajímavá stavba

Znovuzrození kaple Panny Marie v Tešenicích

Tešetice jsou součástí města Bochov, a protože kaplička Narození Panny Marie byla v 60. letech zbourána, rozhodli se nadšenci z nepotřebné obecní váhy postavit kapličku znovu.

Tešetice leží od Bochova 3,5 km východně na železniční trati Protivec – Bochov (dnes se již nevyužívá k osobní dopravě). První zmínka o nich pochází z roku 1389. Největšího rozmachu dosáhly kolem roku 1880, kdy zde bylo evidováno 53 obydlených domů s 342 obyvateli. Dnes je počet domů poloviční a žije zde mezi 30–40 stálými obyvateli. Z historicky cennějších objektů se do dnešních dnů dochovala sýpka u č. p. 14 a obytný dům č. p. 47 s mansardovou střechou. Oba objekty však nejsou v dobrém technickém stavu. Územní rozloha obce činí 6 km2, prochází jí silnice z Bochova směrem na Valov a dále do VVP Hradiště. Nedaleko od vsi protéká Ratibořský potok.

Základní údaje o stavbě

Kaple Panny Marie v Těšeticích, původní účel obecní váha
Investoři: Jiří Zoglauer, město Bochov.
Stavebník a projekt: Jiří Zoglauer, soukromě hospodařící zemědělec, Těšetice.
Zvonařské práce: Petr Šedivka, Bochov (investor a dodavatel).
Poloha objektu: Těšetice, městská část města Bochov, náves před č. p. 44.

Byla tu a je zde znova
Na návsi na západní straně stávala kaplička Narození Panny Marie se zvoničkou, původem z 1. poloviny 19. století. Další kaplička se zvoničkou, která již dávno neexistuje, stávala u Schinkova mlýna. V roce 1964 byla zbourána i kaplička na návsi společně s kašnou a pomníkem padlých v 1. světové válce, s budovatelským záměrem vybudovat na návsi odstavnou plochu pro zemědělskou techniku. 

K realizaci stavby došlo v roce 2007 s finanční pomocí města Bochov. Bez nadšence Jiřího Zoglauera by to však nešlo.Původní kaplička

Na návsi před č. p. 44 přežila až do 21. století obecní váha. Ta se ovšem dávno nepoužívala k původnímu účelu a byla velmi zchátralá. Místní soukromý zemědělec Jiří Zoglauer, původem z Bochova, nejprve koupil bývalý statek na východní straně návsi a důkladně ho zrekonstruoval. Pak se začal věnovat údržbě a opravě drobných sakrálních objektů (křížky, niky apod.). Při pohledu na zchátralý objekt bývalé váhy ho napadlo jej zachránit a rozhodl se ho přestavět na kapličku, která vsi od onoho roku 1964 chyběla.

K realizaci stavby došlo v roce 2007 s finanční pomocí města Bochov. Bochovský občan Petr Šedivka dodal do zvoničky zvon a ještě téhož roku byla kaplička vysvěcena jako kaple Panny Marie. 

Váha se nezapře
Kaple je obdélníkového půdorysu, zděná, s eternitovou valbovou střechou. Nad ní se vypíná otevřená zvonička s hranolovými sloupky a oplechovanou střechou jehlanovitého tvaru zakončenou makovicí. Do kaple se vchází dřevěnými úzkými dveřmi, nad nimi je trojúhelníkový štít a polokruhová nika se soškou Panny Marie, patronky kapličky. Jižní stěna kaple je hladká, severní obsahuje malé okénko zakončené v horní části obloukem.

Bochovský občan Petr Šedivka dodal do zvoničky zvon a ještě téhož roku byla kaplička vysvěcena jako kaple Panny MarieNepotřebná obecní váhaJe až neskutečné, co se v Tešeticích povedlo

Vnitřek kaple zůstal stejný jako v původním objektu obecní váhy nezměněný, tedy plochý. Podlaha je tvořena vyspárovanou kamennou dlažbou nepravidelných tvarů.  V zadní stěně se nachází mělký oltářní výklenek, v horní části přecházející do oblouku. 

Sakrální výzdoba je velmi skromná, zastoupená replikou historické sošky Panny Marie umístěné na oltářním stolečku a dřevěným křížem s ukřižovaným Ježíšem. Vnitřek kapličky není běžně přístupný, ale je možné si s Jiřím Zoglauerem domluvit prohlídku doplněnou výkladem o přestavbě.

Václav Svoboda, kronikář města Bochov

Obecní váha přestavěna na kapličku

Ing. Svatopluk ZídekBochovsko, ostatně jako celé karlovarské Sudety, má podobný osud. Po vysídlení německého obyvatelstva došlo k plošnému dosídlení obyvatelstvem, které z pochopitelných důvodů nemělo k novému domovu žádný vztah. Z městeček i vesnic se stala zakrátko krajina opuštěná Bohem a zčásti i lidmi.

Ke změně dochází až po sametové revoluci. Nová generace ve spolupráci s nemnoha starousedlíky je zde už doma a snaží se nacházet zapomenuté tradice a obnovovat zapomenutou krajinu. Jde to ztěžka a o to víc stojí za zveřejňování příklady takovéto snahy. Přiznám se, že získání informace o konverzi technické památky – obecní váhy v Těšeticích na kapličku byla pro mne, od roku 1966 naturalizovaného Karlovaráka, novinkou, a rád bych se chtěl se čtenáři Stavitele o tuto informaci podělit.

Je zajímavé, jak významné místo v životě obce zaujímaly obecní váhy. Byly umísťovány vždy na ústředním místě na návsi. Důležitost takového místa vnímají i současní obyvatelé. Právě například obecní váha v Siřemi byla výchozím místem celodenní akce Kafka v Siřemi spojené s otevřením galerie Kafka (Siřem č. p. 7), v bývalé sušárně chmele, která výstavou fotografií ukazuje Kafku jako cestovatele. Siřem, jež je místní částí obce Blšany na Žatecku, bývala bohatou chmelařskou vesnicí s obdobným osudem jako Těšetice. Tehdy v této téměř stoprocentně německé vesnici žili i Židé a právě v jedné židovské usedlosti strávil Franz Kafka, v době kdy se projevilo jeho onemocnění, sedm měsíců života. I Siřem se pomalu probírá k životu. V bývalé sušárně chmele vznikla zmíněná galerie Kafka a pod galerií v bývalém chlévě vznikl Řemeslný pivovar. Pro náš seriál Industriální stopy publikovaný v časopisu Stavitel připravujeme spolu s Mgr. Davidem Herblichem samostatný článek věnovaný Siřemi, místu, kde dříme z pohledu konverzí skrytý potenciál. Například kromě chmelařských objektů v obci stojí blízko za vesnicí, budovaný tak s ohledem na ochranu před možným požárem, výstavný barokní špejchar.

Rád bych připomněl skutečnost, že právě tímto pokračováním věnovaným konverzi obecní váhy v Těšeticích zahajujeme již 5. ročník seriálu Industriální stopy v časopisu Stavitel, který začal představením konverze továrny na prýmky v Perštejně na pivovar Chalupník. V seriálu představujeme konverze celých areálů a velkých industriálních objektů konvertovaných velkým nákladem, ale i konverze drobných industriálních a mnohdy opomíjených a přehlížených objektů. Přiznám se, že mne nenapadlo, že budeme mít i po čtyřech letech o čem psát. Pevně věřím, že pokud nám čtenáři i zdraví budou přát, nebude ani ten právě zahajovaný pátý ročník tím posledním.

Svatopluk Zídek
Kolegium pro technické památky
ČKAIT & ČSSI