Informace výrobců, Zděné konstrukce

Bytové domy z cihelného zdiva

S rostoucí kupní silou obyvatelstva roste i poptávka po vlastním bydlení nejen v rodinných domech, ale také v bytových domech, jejichž výstavba je typičtější ve větších městech, kde se již většinou nedostává tolik volného prostoru pro individuální výstavbu. Jedná se většinou o developerskou výstavbu, v menších obcích to však mohou být i projekty místní samosprávy snažící se nabídnout novým obyvatelům vyšší standard bydlení v nových moderních domech, případně včetně nabídky nových pracovních příležitostí.

Protože panelové výstavbě bytových domů ze 60. až 80. let již dávno odzvonilo, jako základní materiál pro stavbu domů se většinou používá ten nejtradičnější a nejoblíbenější za poslední tisíciletí – pálená cihla v mnoha různých modifikacích. Cihlu před cca 40 lety nazval jeden vysokoškolský učitel z oboru stavebních materiálů „špičkovým moderním desetibojařem“, což díky moderním cihlářským technologiím a nové specializaci cihel podle použití dnes platí tím více.

Samozřejmě, při výstavbě bytových domů se konstruktéři neobejdou bez dalších stavebních materiálů, nejčastěji monolitického vyztuženého betonu. Ten se používá hlavně pro spodní stavbu – garáže a první nadzemní podlaží s případným občanským vybavením. Dále už stavba většinou pokračuje v nosném cihelném zděném systému. Pokud má však stavba mít více než 6–7 podlaží, pak je potřebné si opět pomoci železobetonem, a to buď monolitickým, nebo prefabrikovaným, obojím nejlépe ve skeletovém systému, který je opět možné vyplnit cihelným zdivem.

Bytové domy z cihelného zdivaBytové domy z cihelného zdiva

Nosný systém zděné stavby je většinou příčný – nosné vnitřní stěny jsou zároveň stěnami mezibytovými, ve kterých se s výhodou výborných akustických vlastností používají tzv. akustické cihly Porotherm AKU SYM v tloušťkách 25 nebo 30 cm, které mají zároveň velmi vysokou pevnost, za určitých podmínek vyhovující i statickým požadavkům na až sedmipodlažní cihelnou část bytového domu. Vnější zdivo, které se na statické stabilitě domu také podílí, se dnes poměrně často navrhuje a provádí ze stejných cihel jako nosné zdivo vnitřní, které se však musí kvůli tepelné ochraně zvnějšku opatřit nějakou tepelnou izolací. Nejčastějším řešením je vnější kontaktní zateplovací systém ETICS, avšak s požadavkem na splnění mnoha požárních předpisů, které jsou pro bytové domy obzvláště komplikované. Alternativou k tomuto řešení, architektonicky perfektní, byť o hodně dražší, je např. keramický zavěšený obklad s větranou mezerou před vrstvou minerální tepelné izolace.

Z pohledu jednoduchosti provádění, celkové ceny tepelněizolační vnější stěny bytových domů a následné údržby je nejvýhodnější navrhnout tyto stěny z nejnovějších cihlových bloků Porotherm TB Profi jako jednovrstvé. Protože s bloky Porotherm TB Profi díky integrované tepelné izolaci z minerální vaty uvnitř bloků lze splnit plánované zvýšené normové požadavky na tepelné vlastnosti budov s téměř nulovou spotřebou energie (NZEB) i bez dodatečného zateplení, jsou do budoucna ideální volbou právě pro bytové domy. Minerální vata chráněná uvnitř cihel nepodléhá stárnutí vlivem působení vnější povětrnosti a biotických napadení tak jako vnější kontaktní zateplení, je odolná navlhání po celou dobu výstavby, netvoří žádnou parozábranu pro přirozený průchod vodních par skrze obvodovou stěnu.

Řešení jednovrstvého zdiva obvodových stěn bytových domů pouze z broušených cihel bez nutnosti dalšího zateplení

Cihlové bloky Porotherm TB Profi mají částečně zesílená krátká žebra, čímž se docílilo zvýšení pevnosti cihel z 8 na 10 N/mm2 a tím zvýšení charakteristické pevnosti fk zdiva zděného na maltu pro tenké spáry Porotherm Profi z 3,5 na 4,4 N/mm2, tj. o celých 25 %! Právě tato vlastnost umožňuje jejich použití i ve vícepodlažních budovách. Pokud je ze statických důvodů možné použít menší tloušťku cihelných bloků, tj. cihly Porotherm 38 TB Profi, pak lze získat obytnou plochu navíc i oproti konstrukci s ETICS. U tloušťky 44 cm jsou pak na tom oba druhy vnější stěny z tohoto pohledu přibližně stejně.

Součinitel prostupu tepla pro stěnu z cihel tloušťky 44 cm je U = 0,17 W/(m2·K) a z cihel tloušťky 38 cm je U = 0,19 W/(m2·K), vždy při použití tepelněizolační omítky v tloušťce 30 mm. Cihelná konstrukce bytového domu přináší jeho obyvatelům i další nesporné výhody. Cihelné stěny mají výbornou tepelnou akumulaci, takže jak v zimě, tak v létě pomáhají významným způsobem udržovat přibližně stejnou teplotu uvnitř místností při kolísání vnějších denních a nočních teplot. Díky nízkému odporu proti prostupu vodních par pomáhají vnější cihelné stěny udržovat uvnitř místností relativní vlhkost vzduchu na pro člověka optimálních hodnotách mezi 40 a 60 %. Podle několika studií cihly uvolňují do vzduchu záporně nabité ionty, které příznivě působí na pohodu člověka, který se v takovém prostředí pohybuje (např. studie prof. Jokla). Všechny tyto příznivé vlastnosti cihlových staveb může potvrdit většina těch (a také autor tohoto článku), kteří se přestěhovali z betonových panelových domů do domů postavených z cihel.

Řešení jednovrstvého zdiva obvodových stěn bytových domů pouze z broušených cihel bez nutnosti dalšího zateplení

Nezanedbatelnou vlastností stěn z cihelných bloků Porotherm TB Profi je vzduchová neprůzvučnost 50 dB, resp. 48 dB pro tloušťky cihel 44 a 38 cm. Význam této vlastnosti stoupá se zvyšujícím se vnějším hlukem zvláště od dopravy a s našimi požadavky na ochranu proti hluku uvnitř místností. Z hlediska bezpečnosti staveb je pak velmi důležitou vlastností požární odolnost jednotlivých konstrukcí. Požární odolnost cihelných konstrukcí je velmi vysoká – vnější nosné stěny z obou tlouštěk cihel Porotherm TB Profi vydrží odolávat požáru po dobu nejméně 90 minut, vnitřní nosné stěny z cihel Porotherm AKU SYM dokonce dobu dvojnásobnou! Přitom normový požadavek pro obytné budovy do výšky 22,5 m, což je zrovna případ maximální možné výšky pro tento cihlový nosný systém, je pro nadzemní podlaží a požární zatížení bytů 40 kg/m2 stanoven na 45 minut.

Možnosti návrhu cihelných bytových domů jsou blíže popsány v příručce „Bytové domy – návrh vícepodlažních cihelných budov“, kterou vydala společnost Wienerberger s. r. o. v červenci loňského roku.

Antonín Horský
podle podkladů firmy Wienerberger s.r.o.