Informace výrobců, Snižování energetické náročnosti budov, Zděné konstrukce

Jednovrstvý pasivní dům pro aktivní rodinu

Pasivní domy se u nás běžně staví již asi 14 let. Stavební systém Ytong se u těchto realizací prosazuje od samotného počátku, a je tak možné těžit z mnoha zkušeností u hotových realizací. Struktura materiálu Ytong umožňuje vytvořit neprůvzdušnou obálku, a stavby tak snadno splní hodnoty pro pasivní výstavbu, a to i bez dodatečného zateplení. Výsledná stavba se tak stává investicí do zdravého a kvalitního bydlení s takřka neomezenou životností a bez nutnosti velkých investic v budoucnu.

V současnosti jsou jednovrstvé zděné konstrukce, tedy bez zateplení, u pasivní výstavby velmi populární. Pro tento typ výstavby byla vyvinuta tepelněizolační tvárnice Lambda YQ s nejlepšími tepelněizolačními vlastnostmi v sortimentu Ytong. K celkové výsledné kvalitě stavby přispívají i systémové doplňky, jako jsou zakládací tepelněizolační malta a vnější i vnitřní omítka od Ytongu. S jejich použitím a při dodržení správných technologických postupů je možné dosáhnout optimálních tepelněizolačních vlastností, tepelného komfortu a zdravého vnitřního klimatu v domě. U projektů, kde je lehké zateplení vhodné, lze systém doplnit minerálními deskami Multipor od téhož výrobce.

Pasivní dům pro aktivní rodinu

Příkladem takové realizace je rodinný dům na Prostějovsku. Majitelé se rozhodli stavět na rozlehlém pozemku o rozloze 4000 m2 v blízkosti města, kam jezdí za prací. Jedním z důvodů výběru lokality byla touha po maximálním klidu a také záliba jejich dcery v chovu zvířat – postupně zde získali domov nejen kočka a pes, ale také ptáci ve voliéře, ryby v jezírku a další. Investoři původně stavbu plánovali pouze jako nízkoenergetickou, ale po konzultaci s technickým poradcem dodavatele stavebního materiálu Ytong se měsíc před zahájením prací rozhodli pro pasivní standard nejen kvůli úspoře, ale také kvůli celkové ekologičnosti a zejména precizní kvalitě, která je u pasivních budov nutná. Dům byl postaven na jednoduchém půdorysu obdélníku – pravidelný tvar umožňuje rychlejší postup prací. Hodnot pro pasivní domy je zde dosaženo díky tepelněizolačním tvárnicím tloušťky 500 mm bez dodatečného zateplení.

Jednovrstvý pasivní rodinný dům ze systému YtongJednovrstvý pasivní rodinný dům ze systému Ytongytong02 97886

Jednovrstvý pasivní rodinný dům ze systému YtongJednovrstvý pasivní rodinný dům ze systému Ytong

Dům je založen na tepelné izolaci tloušťky 240 mm. Na ní je dvakrát vyztužená železobetonová deska tloušťky 300 mm. V ní jsou umístěny veškeré rozvody kanalizace, vody a podlahového topení. Tato deska z vodotěsného betonu je zhotovena tak, že na ni se pokládá pouze nášlapná vrstva podlahy. Stavebním materiálem je Ytong, protože s ním má majitel, profesí stavební inženýr, dobré zkušenosti už od dob studií. „V diplomové práci jsem se zabýval využitím odpadního křemičitého písku ze sléváren na výrobu pórobetonu. Proto jsem věděl, že se jedná o materiál, který je lehký, dobře tvarovatelný, má velmi dobré izolační vlastnosti a na rozdíl od cihelných bloků nemá problém s průvzdušností obálky. Od dob, kdy jsme se na škole zabývali výzkumem pórobetonu se materiál vyvinul a posunul k lepšímu. Jak jsem zjistil, objemová hmotnost je stálejší, podařilo se ji snížit, čímž se zvýšily tepelněizolační vlastnosti, ale současně se nesnížila pevnost materiálu,“ uvádí k výběru majitel.

Kromě zmíněných tepelněizolačních tvárnic Lambda YQ tloušťky 500 mm je zde ze systému Ytong použit strop Ekonom. Důvodem je jeho potenciál pro případnou snadnou dostavbu patra a také proto, že umožňuje neprůvzdušnost obálky budovy. Celkové kvalitě provedení stěny pak přispívá ještě Vnější omítka tepelněizolační Ytong. Vytápění je řešeno tepelným čerpadlem vzduch–voda včetně 250l nádrže na ohřev teplé vody. Splašková voda je svedena do čistírny odpadních vod. Vyčištěná voda včetně veškeré dešťové vody je svedena do akumulační nádrže o objemu 20 m3 a používána na zalévání zahrady.

Jednovrstvý pasivní rodinný dům ze systému YtongJednovrstvý pasivní rodinný dům ze systému Ytong

Jednovrstvý pasivní rodinný dům ze systému YtongJednovrstvý pasivní rodinný dům ze systému Ytong

Parametry objektu:

Rok dokončení: 2017
Zastavěná plocha: 150 m2
Užitná plocha: 122,3 m2
Dispozice: 4 + KK
Měrná potřeba tepla na vytápění: 15 kWh/m2.rok
Konstrukční systém: zděný, tvárnice Ytong YQ Lambda tl. 500 mm, strop Ytong Ekonom tloušťky 250, vnitřní nosné příčky Ytong P2 – 500 tl. 200 mm
Výplně otvorů: plastová okna s trojsklem
Zdroj energie: tepelné čerpadlo vzduch–voda se zásobníkem 250 l
Vytápěcí systém: termická aktivace betonové základové desky
Větrání: umělé s rekuperací
Autoři projektu: Ing. Tomáš Němec, Ing. Petr Mareček, Ing. Vilém Čech
Realizace stavby: svépomocí, stavební dozor Ing. Václav Dočkal

podle podkladů firmy Xella CZ